Søn vender hjem for at redde lægehus i sønderjysk landsby

Stor mangel på læger i yderområder fik Uwe Karstensen til at tro, han skulle blive den sidste landsbylæge i Højer. Nu går han på pension, og sønnen står klar til at tage over.

Claes Hørløck Karstensen kan godt fornemme det. Mange af de lidt ældre patienter skal lige vænne sig til, at der er kommet en ny læge i den gamle lægepraksisbygning på Låningen 1 i Højer.

- Jeg har da allerede haft nogle patienter, der lige kigger lidt og siger, at jeg har meget at leve op til, fortæller den nye læge.

Men samtidig føler han også, at han bliver modtaget med åbne arme, fordi han følger i sin fars fodspor, og dermed sikrer, at der fortsat er en praktiserende læge i den lille marskby vest for Tønder.

Sønnen overtager rollen som landsbylæge
Lægehuset i Højer har haft samme adresse i mange år.
Foto: Ole Møller

- Jeg synes ikke, det er et underligt valg. Det er helt naturligt for mig. Jeg savner ikke storbylivet. Jeg vil hellere have plads og ro, fortæller han.

En af de sjældne

Men selvom det er et ganske naturligt valg for den 36-årige læge at vende hjem, så er han samtidig bevidst om, at han efterhånden er en sjældenhed.

I Region Syddanmark er tendensen, at lægemanglen fortsætter, og at det især er vanskeligt at skaffe læger i de mere tyndtbefolkede områder.

Lige nu er flere kommuner, ifølge Region Syddanmark, lægedækningstruet. Det gælder også Tønder Kommune.

Lægetruede kommuner i Region Syddanmark

  • Fanø

  • Tønder

  • Billund

  • Vejen

  • Varde

  • Dele af Sønderborg Kommune

  • Dele af Aabenraa Kommune

(Kilde: Region Syddanmark, oktober 2023)

Derfor glæder det også farmand Uwe Karstensen, at han efter 30 år som praktiserende læge i Højer alligevel ikke bliver den sidste.

- Ja, det er man da lidt stolt over, at det kunne lykkes. Jeg troede, jeg skulle arbejde tre til fire år endnu, og så var det slut med praktiserende læger i Højer, siger Uwe Karstensen.

Stor glæde i byen

Den eneste læge i Højer har i dag godt 1.600 patienter. Det betyder, at stort set alle i Højer har den samme læge, og her er de meget glade for, at det er lykkes at finde en ny læge til byen.

Den lokale slagtermester glæder sig over generationsskiftet.
Den lokale slagtermester glæder sig over generationsskiftet.
Foto: Heidi Birgitte Ida Dalgaard Clemmensen, TV SYD

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi har fået et generationsskifte her i byen. Især herude vestpå, hvor der er mange ældre. Samtidig er det godt med en lokal læge, der kender os, siger byens slagtermester, Jan Møller.

- Det er simpelthen bare så godt, at vi har fået sådan en ung læge. Når vi først har lært ham at kende, giver det en tryghed, og det er vigtigt, fortæller pensionist Nille Lønne, der har været fast patient i lægehuset.

Claes Hørløck Karstensen er uddannet i Aarhus, men bor nu i Tønder med sin familie.
Claes Hørløck Karstensen er uddannet i Aarhus, men bor nu i Tønder med sin familie.
Foto: Heidi Ida Birgitte Dalgaard Clemmesen, TV SYD

Gør det en forskel ?

De kommende par måneder er det planen, at Uwe Karstensen fortsætter med at hjælpe til. 

Men når først borgerne i Højer har vænnet sig til, at nu er der en ny landsbylæge i byen, går han på pension og overlader patienterne og ansvaret til sønnen Claes Hørløck Karstensen.

Og de er enige om, at det er vigtigt, at Højer fortsat har sin egen praktiserende læge, i stedet for at byens borgere skal finde en ny læge, eller at der kommer en regionsklinik, hvor der er skiftende læger tilknyttet.

- Det, at jeg følger de samme patienter over tid, betyder, at jeg får et bedre kendskab til den enkelte patient. Det gør det nemmere at fornemme, at nu er der noget galt og dermed sørge for, at der hurtigere bliver stillet den rigtige diagnose, fortæller Claes Hørløck Karstensen, der tidligere har været læge på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa.

Er det så dig, der bliver den sidste landsbylæge?

- Det er svært at sige. Der kan jo nå at ske meget, inden jeg stopper. Men hvis tendensen fortsætter, kan det godt være, at jeg bliver den sidste landsbylæge her i Højer.