To linjer i regeringsgrundlaget om grænsekontrollen - borgmester havde håbet på en mere offensiv tilgang

Tønder Kommunes borgmester, Jørgen Popp Petersen (Slesvigsk Parti), savner mere information om regeringens arbejde med grænsekontrollen i regeringsgrundlaget.

Grænsekontrollen mellem Danmark og Tyskland fjernes ikke. Til gengæld er planen fra de tre regeringspartier følgende:

- Bede relevante myndigheder vurdere grænsekontrollen med henblik på at undersøge, om den målrettet kan gøres smidigere for pendlere.

Sådan lyder det i nye regeringsgrundlag, som blev præsenteret på et pressemøde med de tre frontfigurer i den kommende regering, Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M).

I Tønder Kommune havde man håbet på mere, lyder det fra borgmester Jørgen Popp Petersen (Slesvigsk Parti).

- Det har åbenbart ikke været ret højt på dagsordenen. At gøre det smidigere for pendlere er heller ikke noget nyt under solen. Jeg havde nok forventet en mere offensiv tilgang, siger han.

Popp Petersen savner med egne ord en mere intelligent grænsekontrol. Her nævner han muligheden om stikprøvekontrol, som der er ved de vestlige grænseovergange, som et led i den retning.

- Som det mindste kunne man implementere en mere intelligent grænsekontrol. Ved de vestlige overgange er der ingen permanent fysisk kontrol. De tre østlige overgange giver problemerne. Man har formuleret status quo, mener Tønderborgmesteren.

Jan Riber Jakobsen (K) har flere gange udtrykt sin utilfredshed med grænsekontrollen.
Jan Riber Jakobsen (K) har flere gange udtrykt sin utilfredshed med grænsekontrollen.
Foto: Frank Blaunfeldt, TV SYD

TV SYD arbejder i øjeblikket på at få en kommentar fra borgmester i Aabenraa Kommune, Jan Riber Jakobsen (K). Han har af flere omgange udtrykt sin utilfredshed med kontrollen.

- Nu har det stået på i seks år, så jeg synes, at midlertidigheden er udløbet. Jeg savner en afklaring fra Christiansborgs side på, hvad det er, man på længere sigt vil, sagde han i oktober til Ritzau.

Den midlertidige grænsekontrol blev indført tilbage i 2016. Senest er den blevet forlænget til 12. maj 2023.