Venstre i Tønder i opløsning: Markant medlem forlader nu også parti

Populært venstremedlem i Tønder, Allan Skjøth, har forladt partiet og skifter til Borgerlisten, som han stiller op for ved kommende byrådsvalg.

Allan Skjøth har søndag meddelt, at han forlader partiet Venstre i Tønder Byråd, hvor han har siddet siden valget i 2013. Han tilslutter sig i stedet Borgerlisten, som han også vil stille op for ved det kommende byrådsvalg den 16. november. 

quote

Jeg har lyst til, at vi i langt højre grad skal debattere politik og sagerne i byrådet og arbejde for et bredt politisk samarbejde.

Allan Skjøth

- Jeg har tænkt mig godt om, og jeg ser mig selv være mere på linje med Borgerlistens værdier og mærkesager om vedvarende energi med fokus på den grønne omstilling, siger Allan Skjøth.

Han understreger, at han ikke ønsker at brænde broer, men hellere være med til at bygge dem, så han forlader sit gamle parti uden nogen former for bitterhed eller nag:

- Jeg har lyst til, at vi i langt højre grad skal debattere politik og sagerne i byrådet og arbejde for et bredt politisk samarbejde. Det tror jeg, at jeg får mulighed for i langt højere grad hos Borgerlisten frem for i mit gamle parti Venstre, siger Allan Skjøth. 

Intern uro i Venstre satte gang i en lavine

Den 17. juni sidste år blev Martin Iversen valgt som Venstres spidskandidat til kommunalvalget i 2021 foran den siddende borgmester Henrik Frandsen. 

Iversen sejrede med 305 stemmer mod 286 til Frandsen. Det skete på et drive-in-valgmøde på en mark ved Agerskov.

Siden proklamerede det ene byrådsmedlem efter det andet hen over sommeren 2020, at de ikke genopstiller for Venstre ved kommunalvalget 2021.

Følger ikke Frandsen

Efter at være blevet vraget som spidskandidat meddelte Henrik Frandsen den 14. oktober på et pressemøde, at han forlader partiet Venstre sammen med fem andre medlemmer af Venstres byrådsgruppe, og sammen stiller de ved det kommende valg op for Tønder Listen.

Men det er ikke den vej Allan Skjøth vælger at gå, da han er bange for, at gamle konflikter byrådsmedlemmerne imellem vil kunne fortsætte:

- Jeg frygter, at de optrukne fronter mellem de tidligere og nuværende venstremedlemmer vil fortsætte. Det har jeg ikke lyst til at være en del af, og da jeg samtidig ser, at Borgerlisten i langt højere grad vil arbejde for de politiske sager, jeg brænder for, så ser jeg min politiske fremtid hos dem.

Splittelsen i Venstre Tønder

18. juni 2020: Nuværende borgmester i Tønder Kommune, Henrik Frandsen, vrages som spidskandidat for Venstre til kommunalvalget i 2021. Udfordreren Martin Iversen bliver ny spidskandidat.


20. juni 2020: Som en direkte konsekvens af splittelsen trækker Philip Tietje sig som folketingskandidat i Tønder-kredsen.


14. oktober 2020: Borgmester Henrik Frandsen forlader sammen med seks af Venstres 14 byrådsmedlemmer partiet og danner Tønder Listen. De seks andre kandidater er: René Andersen, Daisy Dahl, Irene Holk Lund, Bo Jessen, Anita Uggerholt Eriksen og Karl Henning Clausen.


25. april 2021: Byrådsmedlem Allan Skjøth fra Toftlund, der opnåede femte-flest Venstre-stemmer ved seneste valg, skifter med øjeblikkelig virkning til Borgerlisten. Borgerlisten stillede første gang op til valg i 2017. Ved det kommende kommunalvalg 16. november indgår Borgerlisten i valgforbund med De Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten.