Dyb splittelse i Venstre forud for kampvalg

Foto: TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er lagt op til et usædvanligt drama, når Tønders borgmester torsdag aften udfordres på en åben mark ved Agerskov af et medlem, der går efter at blive partiets spidskandidat frem mod næste kommunalvalg.

Det er flere års splittelse i partiet Venstre i Tønder Kommune, der er årsag til en på adskillige måder usædvanlig begivenhed på en mark ved Agerskov torsdag aften.

Medlemmer af Venstre er inviteret til ”drive-in” valgmøde. Her skal de – siddende i deres biler i sikker corona-afstand – afgøre, om de vil beholde den siddende borgmester, Henrik Frandsen som partiets spidskandidat. Eller om de vil satse på, at Venstre i Tønder skal ledes igennem kommunalvalget i 2021 af en ny spidskandidat, der samtidig stiller op til kommunalvalget for første gang.

Hvem der vinder afstemningen, er der ingen – hverken i partiet eller blandt iagttagere – der tør spå om.

Et parti i nedsmeltning

Det er ikke uhørt, men dog usædvanligt, at en siddende borgmester udfordres til posten af én af sine egne partifæller.

Alligevel byder borgmester Henrik Frandsen (V) kampvalget velkomment.

- At der er to kandidater at vælge imellem, giver vores medlemmer mulighed for at sige, om de vil i den ene eller den anden retning, så det har jeg det rigtig fint med, siger Henrik Frandsen til TV SYD forud for aftenens valg.

Han erkender dog, at valget ikke kun er en politisk festdag – det er også udtryk for et parti i dyb splittelse.

- Ja! Jeg må sige, at Venstre er meget splittet. Venstre er under nedsmeltning i Tønder Kommune, og hvis vi ikke får sat en retning for partiet efter den 18. juni, så er jeg meget nervøs for, hvordan det skal gå frem mod næste kommunalvalg, siger Henrik Frandsen til TV SYD.

Kandidat uden byrådserfaring

Udfordreren til borgmesteren er erhvervsmanden Martin Iversen, som er ejer af og koncerndirektør for selskabet Enjoy Resorts, der driver wellnesscenter på Rømø og Marina Fiskenæs i Gråsten.

Martin Iversen er i byrådssammenhæng et politisk ubeskrevet blad, men som formand for Rømø-Tønder Turistforening ligger han på konfrontationskurs med sin partifælle og borgmester i spørgsmålet om Tønder Kommunes tilslutning til et turismesamarbejde med Esbjerg og Fanø kommuner.

Borgmesteren ønsker at gå med i et samarbejde om et destinationsselskab med de to kommuner, mens Martin Iversen ønsker at bevare Rømø-Tønder Turistforenings selvstændighed.

Martin Iversen er erhvervsmand, og han ejer og er koncerndirektør for selskabet Enjoy Resorts. Foto: Pia Thordsen, TV SYD

Beskyldninger

Destinationssamarbejdet er blot ét af kritikpunkterne mod borgmesteren fra de dele af Venstre i Tønder Kommune, som ønsker en ny linje.

Henrik Frandsen kritiseres for ikke at orientere byrådet i tilstrækkelig grad, han kritiseres for vennetjenester i forbindelse med et salg af Hjemsted Oldtidspark og for, at udgifterne til nybygning af Skærbæk Skole bliver 15-20 millioner kroner dyrere end oprindeligt budgetteret.

Borgmesteren bor i Skærbæk, som også er hans opstillingskreds.

Ifølge totalrådgiveren Friis & Moltke skyldes nogle af budgetoverskridelserne corona-krisen og vinterens regnvejr.

Men det er ikke forklaringer, der tilfredsstiller de kritikere, som mener, at borgmesteren favoriserer sine egne:

- Der mangler kommunikation bagud i vores bagland fra borgmesteren, og der har været nogle uheldige sager, hvor jeg mener, man kunne have gjort det bedre. Hver eneste gang man bruger en krone for meget, er der andre, der skal undvære, siger Martin Iversen til TV SYD.

Han kalder sagen om Skærbæk Skole for ”benzin på bålet” i striden i partiet.

Vil "ryste posen"

Martin Iversen mener, det er på tide at ”ryste posen” og få en anden politik.

- Jeg ønsker at gå i en mere liberal retning, siger han til TV SYD.

På spørgsmålet om hvad det betyder at ryste posen, svarer Martin Iversen, at der skal ryddes op:

- Ryste posen betyder, at der ikke er noget, der er helligt. Vi skal ind og se på nogle afdelinger i vores forvaltning, og på om der er noget i vores skolevæsen, vi kan gøre anderledes, siger Martin Iversen til TV SYD.

Den siddende borgmester i Tønder Kommune Henrik Frandsen (V) byder kampvalget velkomment. Foto: Pia Thordsen, TV SYD

Der er styr på butikken

Borgmester Henrik Frandsen afviser, at der ikke skulle være styr på økonomien og udgifterne i Tønder Kommune.

- Jeg synes faktisk, vi har rigtig mange succeser i Tønder Kommune. Der er meget, der lykkes. Vi har styr på økonomien, vi har styr på velfærden, vi har solide driftsoverskud hvert år, hvilket betyder, at vi kan have et meget højt anlægsbudget. Vores kassebeholdning slår alle rekorder. Den er på 262 mio. kroner, så der er rigtigt godt styr på butikken, siger Henrik Frandsen til TV SYD.

- Dem, der støtter modkandidaten, har undervejs været med til at skabe en stemning af, at der er problemer i Tønder Kommune, og at Tønder Kommune ikke kører særligt godt, hvilket er direkte i strid med fakta, så det er en italesat problemstilling, siger Henrik Frandsen.

Hård tone

Debatten har været til tider særdeles hård mellem partiets fløje på sociale medier og i læserbreve.

Her er det ikke kun borgmesteren, der beskyldes for at favorisere sine egne. Også modkandidaten, Martin Iversen, beskyldes for at have brugt sin position som formand for turistforeningen til at styrke sin egen forretning. Beskyldninger, han afviser.

Henrik Frandsen beklager tonen i debatten:

- Jeg vil sige det pænt: Der er blevet brudt rigtig mange grænser i Tønder Kommune, for det man kan kalde anstændig adfærd. Vi har oplevet et debatniveau i den her byrådsperiode, som jeg aldrig nogensinde havde troet, vi skulle opleve i Tønder Kommune, siger Henrik Frandsen.

Det vælter ind med nye medlemmer

Striden i Venstre har fået medlemstallet i partiet i Tønder kommune til at eksplodere. Cirka 330 nye medlemmer har meldt sig ind op til valget. Det svarer til en stigning i medlemstallet på 50 procent, så Venstre nu kan mønstre flere end 1.000 medlemmer i Tønder Kommune.

Det glæder formanden for Venstre i Tønder, Kim Tygesen, som også byder kampvalget velkomment:

- Alle er altid velkomne til at stille op ved et spidskandidatvalg i Venstre, siger han til TV SYD.

- Det har altid været sådan i Venstre, at når bølgerne går højt forud for et valg, er vi altid kommet styrket ud bagefter, siger Kim Tygesen forud for aftenens kampvalg.

Låg på?

Om striden i Venstre er bilagt efter aftenens valg er et åbent spørgsmål.

Både Henrik Frandsen og Martin Iversen garanterer over for TV SYD, at de stiller op ved næste byrådsvalg – uanset resultatet af kampvalget i aften, og at de hver især vil fortsætte med at kæmpe for den linje, de mener, er den rigtige for partiet

- Hvis der ikke sker et skifte nu, så fortsætter splittelsen jo, for umiddelbart har vi jo ikke kunnet se, at vi kunne samles, og tingene er blevet bedre. Men uanset hvem der vinder, er vi nødt til at se, om vi kan få slået en knude, der gør, at vi kan gå enige ind i fremtiden med en ny vision, siger Martin Iversen.

Lokale ildsjæle mener at have knækket koden til at tjene penge på papiraviser

Udgivet

For godt et år siden startede journalist Jim Hoff og salgskonsulent Søren Grundet mod alle odds deres helt egen lokalavis. Planen var to årlige avisudgivelser og resten online. Nu udkommer deres avis hver uge.

Siden den 15. marts i år er Vores LokalAvis i Give udkommet på papir én gang om ugen.

Det er langt hyppigere, end de to stiftere af avisen havde drømt om, da de lancerede lokalavisen den 30. maj sidste år.

- Vi er nærmest blæst bag over af den store opbakning, der er til avisen fra både læserne, men også de lokale annoncører. Så det er gået så godt, at vi allerede i marts i år turde satse på at få en ugentlig avis på gaden også, fortæller Jim Hoff, der er avisens eneste journalist.

Ugeavisen udkommer i 5.000 eksemplarer, som fordeles hver mandag over middag til 19 forskellige pick-up steder i den gamle Give Kommune, hvor folk så kan hente den.

Vores Lokalavis i Give udkommer som papiravis en gang om ugen. Fotoarkiv.

Annoncører fordoblede annoncering

- Vi har en gruppe læsere, som meget gerne vil have nyhederne i en papiravis, selvom mange af dem også kan læses online. Og da vi spurgte vores annoncører, om det var noget, de kunne støtte, sagde de alle ja, og flere af dem har endda fordoblet deres annoncering, fortæller Jim Hoff.

Papiravisen udkommer også som E-avis, og ligger online og kan tilgås på Vores Lokalavis online side.

Desuden udkommer, der som planlagt fra begyndelsen, årligt to 'store' temaaviser, som husstandsomdeles i 21.000 eksemplarer.

Seneste udgave var på 80 sider med 103 annoncer. Ugeavisen har ifølge Jim Hoff gennemsnitligt mellem 50 og 60 annoncører.

De mener selv, at deres lokalkendskab og redaktionelle frihed kan mærkes af læserne, som kvitterer med gode læsertal. Oveni det har de lokale annoncører, der tror på de to iværksættere. Det er dét, der er deres opskrift.

Søren Grundet (tv) står for annoncesalg og Jim Hoff (tv) står for journalistikken i Vores LokalAvis. Fotoarkiv.

Alle aviser er gratis - det samme er online-avisen.

- Det har fra starten været vigtigt for os, at det skulle være gratis for folk at tilgå nyhederne i Vores LokalAvis, og det kan vi, fordi vi bakkes op af hele lokalsamfundet og de handlende, som støtter med annoncekroner.

Da Lokalavisen gik i luften for godt et år siden, var det med med planer om to årlige avisudgivelser og ellers daglige nyheder på avisens onlineplatform.

Og annoncørerne lovede, at de som minimum ville støtte avisen i to år, så der var tid til at få den løbet i gang.

Online nyheder holder ikke ferie

Ifølge Jim Hoff udkommer der mellem to og fire nyheder dagligt på Vores LokalAvis. Lidt mindre i weekenden og i ferier.

- Vi har meddelt, at vi holder fire ugers ferie, så ugeavisen udkommer først igen den 29. juli. Men selvom jeg sidder i min bil på vej på ferie, så skriver jeg stadig lidt til online-avisen, hvis der tikker nyheder ind, fortæller Jim Hoff.

Det betyder meget arbejde for den tidligere journalist ved Jydske Vestkysten og Give Ugeavis, men han vil ikke bytte for noget.

- Det giver mig så meget energi at have redaktionel frihed til at skrive om, hvad der sker i lokalsamfundet, og at folk har lyst til at læse det. Så det betyder ikke så meget, at det er skæve arbejdstider og en arbejdsuge på mere end 37 timer, siger Jim Hoff.

Tyve holder i stigende grad nallerne fra lastbilers presenninger

Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD
Udgivet

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) i Padborg og Rigspolitiet har i nogle år samarbejdet med en række europæiske lande og myndigheder om at få stoppet 'kighulstyverier fra lastbiler.

I 2023 blev der begået 10 såkaldte kighulstyverier fra lastbiler i Danmark.

Det er det laveste i mange år.

Tilbage i 2017 skete det 234 gange, at kriminelle skar huller i presenninger på lastbiler for at stjæle værdifuldt gods, når lastbilerne holdt på rastepladser for natten.

I 2018 indgik Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) i Padborg og Rigspolitiet et samarbejde med en række europæiske lande og myndigheder om at få stoppet den form for kriminalitet.

Og det ser ud til, at indsatsen med at bremse den form for tyveri fra lastbiler fortsat holder ved.

I 2018 var antallet af kighulstyveriet faldet til under det halve med 105 sager. I 2022 blev der anmeldt 20 sager, og 10 sager i 2023.

Det viser tal, som TV SYD har fået fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Vi har ikke en forklaring på den markante nedgang, som vi selvfølgelig har noteret os, og vi moniterer fortsat på udviklingen fremadrettet, siger vicepolitiinspektør Jan Rasmussen, UKA Vest, Syd- og Sønderjyllands Politi, til TV SYD.

Antal anmeldelser af kighulstyverier i Danmark

2017: 234 sager

2018: 105 sager

2019: 44 sager

2020: 86 sager

2021: 84 sager

2022: 30 sager

2023: 10 sager

2024: 6 sager (til og med 31.03.2024)

Kilde: Politiets sagsstyringssystem (Polsas)

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com