Hangar fra Første Verdenskrig bliver måske reddet

Regeringen har på sit udspil til finansloven sat penge af til at renovere historisk flyhangar ved Tønder.

Den store hangar er i forfald og trænger til en kærlig hånd. Faktisk er den lukket på grund af nedstyrtningsfare. Tidligere på året foreslog Slots- og Kulturstyrelsen, at den skulle rives ned.

Nu ser det måske ud til, at hangaren kan får lov til at blive stående. I hvert fald foreslår regeringen, at der på finansloven bliver sat penge af til at renovere hangaren, det skriver Tønder Kommune i en pressemeddelelse.

- Vi ved endnu ikke, hvor stort beløbet bliver, men vi kan konstatere, at der i regeringen er forståelse for sagen og vilje til at sætte ind. Det er meget positivt, siger Henrik Frandsen i pressemeddelelsen. 

Finansloven skal vedtages til december, og derfor er det endnu ikke sikkert, at der også til den tid vil blive afsat penge af til hangaren. 

Planenerne om at rive hangaren ned har mødt vilde protester fra Zeppelin- & Garnisonsmuseet i Tønder, der mener, at det vil være at tab af international historie, hvis den bliver revet ned.

- Hallen blev kun stående, fordi Tønder blev dansk. I Tyskland blev alle krigsinstallationer demonteret og brudt ned på grund af Versaillestraktaten. Så det her er faktisk en tidslomme - en lille lapsus, siger næstformand på Zeppelin- & Garnisonsmuseet i Tønder, Anders Muus Jacobsen, i april til TV SYD.

I 2013 forsøgte Museum Sønderjylland at gøre hangaren bevaringsværdig, men uden held. Hangaren er den sidste intakte, tyske militæranlæg i Sønderjylland tilbage fra Første Verdenskrig.