Patienter fejldiagnosticeret af ukorrekt scanner

En scanner for knogleskørhed på Medicinsk Daghospital i Tønder har været upræcis, og 3.300 patienter får derfor brev, da flere er fejldiagnosticeret.

Et brev er på vej til omkring 3.300 fortrinsvis sønderjyske patienter, der er undersøgt for osteoporose (knogleskørhed) i en såkaldt DXA-scanner i på Medicinsk Daghospital i Tønder i perioden fra oktober 2013 til marts 2015.

Det har nemlig vist sig, at der har været en usikkerhed på DXA-scanneren, så undersøgelsens resultater har været for lave, oplyser Sygehus Sønderjylland i en pressemeddelelse.

Det har betydet, at nogle raske patienter kan være startet i unødig behandling, og det beklager sygehuset nu i pressemeddelelsen.

Medicinsk Daghospital i Tønder er nu i gang med at finde de berørte patienter, så de patienter, hvor den rette scanning ændrer noget, bliver kontaktet. Ifølge Sygehus Sønderjylland kan det dreje sig om op til 600 personer, hvoraf en del dog af andre årsager allerede har været til fornyet undersøgelse.

Den behandling som nogle patienter altså unødvendigt har modtaget er ikke farlig, men den kan udløse bivirkninger som kvalme, ubehag og lignende.

Sygehus Sønderjylland har valgt at skrive ud til alle patienter med information om, hvad der er sket, for at sikre den bedst mulige information og tryghed. Samtidig er der i brevet beskrevet, hvor man henvender sig med spørgsmål, og hvor man kan klage over gener i forbindelse med en behandling, der siden har vist sig unødvendig

Ifølge Sygehus Sønderjylland har der ikke været nogle tilfælde, hvor syge patienter ikke har fået den nødvendige behandling.