40.000 spejdere vs. 100.000 festivalgæster - pladsen ryddet på en eftermiddag

Kontrasten til Roskilde Festival var til at tage og føle på, da spejderne søndag ryddede op efter Spejdernes Lejr 2017.

- Det er dit skrald, så det er dig, der har ansvaret for det.

Sådan lød mantraet, da 40.000 spejdere søndag ryddede op efter en uges spejderlejr i Sønderborg.
Her var intet for småt til at blive ryddet af vejen, og de mange spejdere var gået på jagt efter selv de mindste stumper affald.
- Det er meget vigtigt at efterlade pladsen, som den så ud, da man kom, så man ikke efterlader alt muligt skrald, siger Sissel Gilbert Lausen, der hører under Viby Spejderne.

Man skammer sig på festivalgæsternes vegne

Selv helt små græsstumper blev lagt tilbage på deres oprindelige plads, da spejderne dækkede de mange udgravede bålpladser til igen.

Hurtigt stod pladsen på Spejdernes Lejr da også i skærende kontrast til sæsonens festivaler, hvor festivalgængerne ikke altid lykkes lige godt med oprydningen på pladserne. Og dét er der ikke stor forståelse for på Spejdernes Lejr 2017.

- Man skammer sig lidt på deres vegne, siger Sabrina Færch, mens hun er i færd med at placere græsstumper over det, der tidligere var en bålplads.

Hun synes sagtens, at de mange festivalgæster kan lære lidt af de 40.000 spejdere.

Selv helt små græsstumper blev lagt tilbage på deres oprindelige plads, da spejderne ryddede op efter en uges lejr. 
- De kan jo se, hvad vi laver her, og så tænke, ”nå ja, det kunne jo være, man skulle rydde op efter sig selv”. Nu har der jo været alt det der med, at deres mødre har brokket sig på deres vegne. Jeg tror ikke, der er nogle af vores mødre, der brokker sig. De ved godt, at vi selv kan, siger Sabrina Færch. 

Midt på Spejdernes Lejr  har man opført vartegnet Støvlen, der bliver stående som udkigstårn og madpakkehus efter lejren.
Midt på Spejdernes Lejr  har man opført vartegnet Støvlen, der bliver stående som udkigstårn og madpakkehus efter lejren.
Foto: Pernille Bille Tvedt, Spejdernes Lejr 2017

En krystalklar oprydningstankegang

Spejderne har en klar oprydningstankegang, der ifølge lejrchef Richard Engelholm går ud på at efterlade to ting: Ingenting og en tak til ejeren. Og det kan, ifølge Sissel Gilbert Lausen, altså ikke være så svært.

- Så svært er det jo heller ikke at gå hen til skraldespanden i stedet for bare at smide det på jorden. Det er dit skrald, så det er dig, der har ansvar for det, siger Sissel Gilbert Lausen. 

Med på Spejdernes Lejr har været spejdere fra Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne i Danmark, De Grønne Pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig. Og selvom de var mange forskellige spejdere fra nær og fjern, var det stadig den samme ting, der var i højsædet:

- Hvis man ikke tager del i fællesskabet eller bidrager, så kan man ligeså godt bare tage hjem, fordi så har man ikke noget at gøre på en spejderlejr, siger spejder Holger Dohn-Bassøe.