Sønderjyde sigtet for uagtsomt manddrab efter dødsulykke i Italien

Strafferammen kan være helt op til 15 år, lyder det fra advokat. Familien afviser dog at være skyld i ulykken, der lørdag kostede en mand livet.

Den danske motorbådsfører, der lørdag var involveret i en alvorlig bådulykke i Italien, sigtes nu for "groft uagtsomt manddrab" og "uagtsom skadeforvoldelse med fare for forlis".

Det oplyser anklagemyndigheden i den italienske by Grosseto i en pressemeddelelse.

Ulykken skete, da en sejlbåd med seks italienere og en motorbåd med fire danskere ombord kolliderede ud for havnen i Argentario, der ligger i Toscana-regionen.

En italiensk mand ombord på sejlbåden blev dræbt i ulykken, mens en italiensk kvinde fortsat er savnet på strækningens 40 meter dybe hav.

Foruden den mandlige danske fører af motorbåden sigtes også den mandlige italienske fører af sejlbåden for samme overtrædelse.

Ingen alkohol eller narko indblandet

Af pressemeddelelsen fra de italienske myndigheder fremgår det, at der er behov for undersøgelser af "særlig karakter", hvorfor begge førere nu er sigtet.

Det gælder blandt andet beskyldningerne i italienske medier om, at motorbåden med de fire danskere ombord skulle have sejlet med autopilot slået til på tidspunktet for kollisionen.

Noget der ifølge anklagemyndigheden ikke på nuværende tidspunkt findes beviser for. Ej heller var hverken den danske mand eller den italienske fører af sejlbåden påvirket af alkohol eller narko under sejladsen, tyder det på.

Desuden understreger myndighederne, at begge de sigtede mænd naturligvis må betragtes som uskyldige, "indtil skyldsspørgsmålet er klarlagt".

Familiemedlem afviser skyldsspørgsmål

Ombord på motorbåden var en dansk familie fra Sønderjylland, herunder den sigtede mand, hans kone, hans søn og sønnens kæreste.

Over for TV 2 afviser familien dog at være skyld i dødsulykken.

Det meddeler en søn af familien, som ikke selv var ombord på motorbåden, i et mailsvar til TV 2 mandag.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

Ifølge italienske medier har den italienske fører af sejlbåden fortalt, at den danske båd kom med høj fart og uden en synlig fører. Det afviser sønnen dog i mailsvaret:

- Det kan afvises, at ulykken skete som følge af indtagelse af narkotika/alkohol, for høj fart, manglende opsyn/udsyn eller lignende, lyder det.

Strafferamme op til 15 år

Ingen af de to bådførere er som nævnt tiltalt endnu. Men sker det, at én eller begge bliver straffet for uagtsomt manddrab, kan der vente en hård dom forude.

Det fortæller Sandra Moll, som er advokat i både Danmark og Italien og til dagligt arbejder hos Advokathuset Bredgade i København, til TV 2.

- Strafferammen i en sag som denne er op til 15 år, fordi der kan være skærpende omstændigheder. Praksis i Italien viser dog, at straffen oftest ender med at ligge på omkring 7,5 år, hvis man bliver dømt, og der er skærpende omstændigheder, siger hun.

Den italienske advokat Barbara Morassut, som har stor viden, når det gælder søfartslovgivning, mener dog, det er for tidligt at pege på strafferammen i den pågældende sigtelse.

Det skyldes, at der herfra både kan dukke formildende og skærpende omstændigheder op i efterforskningen. Af samme årsag er det også almindelig italiensk praksis at sigte begge førere, indtil skyldsspørgsmålet bedre kan placeres. Det oplyser hun til TV 2.

Kystvagten i Porto Santo Stefano samarbejder nu med det italienske kriminalpoliti om at efterforske hændelsesforløbet. Desuden fortsætter jagten på den forsvundne 60-årige italiensk kvinde, Anna Claudia Cartoni, som nu er savnet i havet på fjerdedagen.

Hendes ene medpassager på sejlbåden, den nu afdøde 58-årige italiener Andrea Giorgio Coen, vil i de kommende dage blive obduceret som et led i efterforskningen.