Gamle valgplakater får nyt liv

Her i Hedenstedfirmaet Relife Studio omdannes brugte valgplakater til lamper. Foto: Christine Hansson, Relife Studio
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Virksomheden Relife Studio ønsker at inspirere politikerne til at købe deres valgplakater i et materiale, så de kan genanvendes til for eksempel lamper.

Selvom valgkampen er slut og stemmerne talt op, er det ikke enden for valgplakaterne. I hvert fald ikke hvis de har hængt i lygtepælene i Hedensted Kommune.

Kommunen har nemlig indgået et samarbejde med den lokale virksomhed Relife Studio, der siden 2020 har lavet blandt andet designerlamper ud af skrottet bølgepap.

Nu udvides materialesamlingen, så det ikke alene er bølgepap, virksomheden kan bruge til sin produktion af lamper, men også kanalplast fra valgplakater.

Vi skal bruge de ressourcer, vi har, bedst muligt.

Andreas Petersen, medejer af Relife Studio, Hedensted

Og ifølge Andreas Petersen, der ejer Relife Studio sammen med sin partner Christine Hansson, giver det god mening at genanvende netop valgplakater.

- Valgplakater er på mange måder et udskældt produkt, som mange mener er et kæmpe miljøsvineri. Det er bare ikke helt rigtigt, så længe de laves af et produkt, der kan genanvendes. Derfor er det fuldstændig vanvittigt at brænde et materiale af, der har en god genanvendelseseffekt, siger han.

Ikke nødvendigvis et miljøsvineri

Andreas Petersen fortæller, at der findes tre typer af valgplakater. Det er desværre kun de valgplakater, der er trykt direkte på såkaldt kanalplast, der kan genanvendes, da det er et "rent produkt", som han kalder det.

Derfor opfordrer Relife Studio landets politikere til at købe deres valgplakater i en ren form, for så er det ikke et så stort et miljøsvineri, som det bliver gjort til. Det sparer kommunerne også penge på i sidste ende.

- Kommunerne plejer at give penge for at komme af med deres kanalplast, og vi skal ikke have noget for det, så man kan sige, at det vinder vi alle sammen på - også borgeren, siger Andreas Petersen.

Denne valgplakat er en af de mange, som Hedensted Kommunes nuværende borgmester Kasper Glyngø (A) har givet til Relife Studio. Foto: Christine Hansson, Relife Studio

I Hedensted Kommune ser de da også positivt på samarbejdet med Relife Studio. Et samarbejde der taler ind i kommunens mantra om at genbruge og upcycle mest muligt.

- Vi har meget fokus på, at folk i det private skal genbruge eller få mest muligt til genanvendelse, og det samme gør vi nu i en større skala, når vi i samarbejde med Relife Studio upcycler og skaber nye produkter af valgplakater, hvis liv ellers var slut, siger Morten Christensen, Erhvervskontakt i Hedensted Kommune.

De første lamper er i produktion

For virksomheden betyder det meget at kunne hjælpe til i kampen mod ressourcespild.

- Vi ønsker at kunne finde nogle materialer, som i alle andres øjne er et affaldsprodukt. Vi lever i en verden, hvor vi har et kæmpe overforbrug, så derfor er det vigtigt for os at kunne inspirere andre til at genanvende sit affald på den ene eller anden måde. Vi skal bruge de ressourcer, vi har, bedst muligt, siger Andreas Petersen.

Derfor er Relife Studio også så småt begyndt på at producere de første lamper af kanalplast fra valgplakater, da virksomheden har en stor bunke kasserede valgplakater liggende.

Andreas Petersen forventer dog ikke, at man har nok valgplakater til folketingsvalget i 2023, som det ser ud på nuværende tidspunkt, selvom der er friske forsyninger på vej inden for få uger.

- Vi har det, vi har. Vi kommer ikke til at købe flere materialer ind, hvis vi løber tør. Ellers må vi finde nogle andre materialer, som egner sig i lige så høj grad som kanalplast og bølgepap gør, siger han.

Relife Studio har tidligere lavet sine lamper udelukkende af bølgepap, da lyset nemt kan komme ud af pappets små kanaler, samtidigt med at det giver et skarpt lys uden at blænde folk. Foto: Christine Hansson, Relife Studio

Flere samarbejder i støbeskeen

Noget kunne da godt tyde på, at der er flere valgplakater på vej, som ikke nødvendigvis har noget med Hedensted Kommune at gøre.

Andreas Petersen fortæller, at virksomheden har fået direkte henvendelser fra politikere, som har spurgt, om de må levere deres plakater hos dem.

Det rygtes nemlig hurtigt, at valgplakaterne kan få gavn hos Relife Studio, og derfor er virksomheden også blevet kontaktet af andre kommuner end Hedensted.

Der går op til 35 valgplakater på én lampe. Foto: Kolorit Media

Samarbejdet mellem Hedensted Kommune og Relife Studio fungerer på den måde, at det er kommunen, der står for kommunikationen til politikerne, så de ved, hvor de kan stille deres valgplakater på genbrugsstationerne.

Derefter samler kommunen valgplakaterne ind, og de sorteres efter type. Slutteligt modtager Relife Studio plakaterne, som så skæres i en masse forskellige former til lamper, pindeholdere og vaser.

Falsk bankmand snød sig til hævekort - har du set ham?

Personen har bedraget en række ældre mennesker i Esbjerg. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi
Udgivet

Politiet leder efter en mand, der er mistænkt for at narre hævekort fra en række borgere i det østlige Esbjerg.

Politiet offentliggør nu billeder af den person, der er mistænkt for tre bedragerier i det østlige Esbjerg. Billederne bliver offentliggjort i håbet om, at nogle kan genkende vedkommende.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Bedrager Esbjerg Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

I alle tre sager er ældre mennesker onsdag og torsdag i denne uge kontaktet på deres fastnettelefon af en mand, der udgav sig for at være fra Danske Bank.

Lige efter samtalerne kom en person til deres adresser under påskud af, at deres dankort enten var udløbet, eller at deres dankort havde været anvendt til kriminalitet, og at de derfor skulle udlevere kontanter, kreditkort og tilhørende pinkode.

Bedrager

- Vi har overvågningsbilleder af en mistænkt både fra hans ankomst til en af adresserne og fra hævning på de forurettedes kreditkort. Jeg håber, at nogen kan genkende den mistænkte person og kontakter politiet, så vi kan få stoppet gerningsmanden, udtaler politikommissær Morten Alslev i pressemeddelelsen.

Hvis man har oplysninger i sagen eller genkender personen, så skal man ringe til politiets servicecenter på telefon 1-1-4.

Frikendt for drabsforsøg har krav på millionerstatning

Forsvarer Michael Juul Eriksen har repræsenteret én af de frikendte mænd. Foto: Helle Eriksen, TV SYD
A
Udgivet

Et drabsforsøg i 2022 førte ikke til en dom. Nu kan de frikendte mænd søge erstatning.

Det fortæller forsvarer Michael Juul Eriksen, som repræsenterede den ene af tre mænd, som fredag forlod Retten i Sønderborg som en fri mand efter varetægtsfængsling siden den 30. oktober 2022. Altså to år minus fem dage.

De tre mænd var tiltalt for at medvirke i et drabsforsøg på en dengang 21-årig mand. Han blev ramt men overlevede.

Det var foran dette spisested i Sønderborg, at skuddene faldt den 30. oktober 2022, hvor en mand blev ramt. Foto: TV SYD

- Vi søger erstatning, når vi har ventet 14 dage. Jeg mener, at der er gode muligheder for at få erstatning, siger Michael Juul Eriksen.

De 14 dage er anklagemyndighedens betænkningstid for at kunne anke rettens afgørelse.

Den frikendte mand kan se frem til en større sum penge skattefrit. Det vurderer Michael Juul Eriksen.

- Erstatningen for min klient mener jeg skal være 1,1 til 1,2 millioner kroner. Det er nemlig dobbelttakst, når tiltalen lød på drabsforsøg. Min klient har ligeledes udtalt sig fra begyndelsen af, så den burde han få, siger han.

Flere skudhuller i vinduet ses tydeligt. Foto: TV SYD

Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at få tildelt erstatning. Cirka mellem seks måneder og halvandet år.

Ifølge retsplejeloven var taksterne i 2022 for en person, der har siddet uberettiget varetægtsfængslet, som udgangspunkt 7200 kroner for det første døgn og derefter 900 kroner for hvert påbegyndt døgn.

De andre frikendte i sagen har siddet varetægtsfængslet i kortere tid.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.