Gamle valgplakater får nyt liv

Virksomheden Relife Studio ønsker at inspirere politikerne til at købe deres valgplakater i et materiale, så de kan genanvendes til for eksempel lamper.

Selvom valgkampen er slut og stemmerne talt op, er det ikke enden for valgplakaterne. I hvert fald ikke hvis de har hængt i lygtepælene i Hedensted Kommune.

Kommunen har nemlig indgået et samarbejde med den lokale virksomhed Relife Studio, der siden 2020 har lavet blandt andet designerlamper ud af skrottet bølgepap.

Nu udvides materialesamlingen, så det ikke alene er bølgepap, virksomheden kan bruge til sin produktion af lamper, men også kanalplast fra valgplakater.

quote

Vi skal bruge de ressourcer, vi har, bedst muligt.

Andreas Petersen, medejer af Relife Studio, Hedensted

Og ifølge Andreas Petersen, der ejer Relife Studio sammen med sin partner Christine Hansson, giver det god mening at genanvende netop valgplakater.

- Valgplakater er på mange måder et udskældt produkt, som mange mener er et kæmpe miljøsvineri. Det er bare ikke helt rigtigt, så længe de laves af et produkt, der kan genanvendes. Derfor er det fuldstændig vanvittigt at brænde et materiale af, der har en god genanvendelseseffekt, siger han.

Ikke nødvendigvis et miljøsvineri

Andreas Petersen fortæller, at der findes tre typer af valgplakater. Det er desværre kun de valgplakater, der er trykt direkte på såkaldt kanalplast, der kan genanvendes, da det er et "rent produkt", som han kalder det.

Derfor opfordrer Relife Studio landets politikere til at købe deres valgplakater i en ren form, for så er det ikke et så stort et miljøsvineri, som det bliver gjort til. Det sparer kommunerne også penge på i sidste ende.

- Kommunerne plejer at give penge for at komme af med deres kanalplast, og vi skal ikke have noget for det, så man kan sige, at det vinder vi alle sammen på - også borgeren, siger Andreas Petersen.

Denne valgplakat er en af de mange, som Hedensted Kommunes nuværende borgmester Kasper Glyngø (A) har givet til Relife Studio.
Denne valgplakat er en af de mange, som Hedensted Kommunes nuværende borgmester Kasper Glyngø (A) har givet til Relife Studio.
Foto: Christine Hansson, Relife Studio

I Hedensted Kommune ser de da også positivt på samarbejdet med Relife Studio. Et samarbejde der taler ind i kommunens mantra om at genbruge og upcycle mest muligt.

- Vi har meget fokus på, at folk i det private skal genbruge eller få mest muligt til genanvendelse, og det samme gør vi nu i en større skala, når vi i samarbejde med Relife Studio upcycler og skaber nye produkter af valgplakater, hvis liv ellers var slut, siger Morten Christensen, Erhvervskontakt i Hedensted Kommune.

De første lamper er i produktion

For virksomheden betyder det meget at kunne hjælpe til i kampen mod ressourcespild.

- Vi ønsker at kunne finde nogle materialer, som i alle andres øjne er et affaldsprodukt. Vi lever i en verden, hvor vi har et kæmpe overforbrug, så derfor er det vigtigt for os at kunne inspirere andre til at genanvende sit affald på den ene eller anden måde. Vi skal bruge de ressourcer, vi har, bedst muligt, siger Andreas Petersen.

Derfor er Relife Studio også så småt begyndt på at producere de første lamper af kanalplast fra valgplakater, da virksomheden har en stor bunke kasserede valgplakater liggende.

Andreas Petersen forventer dog ikke, at man har nok valgplakater til folketingsvalget i 2023, som det ser ud på nuværende tidspunkt, selvom der er friske forsyninger på vej inden for få uger.

- Vi har det, vi har. Vi kommer ikke til at købe flere materialer ind, hvis vi løber tør. Ellers må vi finde nogle andre materialer, som egner sig i lige så høj grad som kanalplast og bølgepap gør, siger han.

Relife Studio har tidligere lavet sine lamper udelukkende af bølgepap, da lyset nemt kan komme ud af pappets små kanaler, samtidigt med at det giver et skarpt lys uden at blænde folk.
Relife Studio har tidligere lavet sine lamper udelukkende af bølgepap, da lyset nemt kan komme ud af pappets små kanaler, samtidigt med at det giver et skarpt lys uden at blænde folk.
Foto: Christine Hansson, Relife Studio

Flere samarbejder i støbeskeen

Noget kunne da godt tyde på, at der er flere valgplakater på vej, som ikke nødvendigvis har noget med Hedensted Kommune at gøre.

Andreas Petersen fortæller, at virksomheden har fået direkte henvendelser fra politikere, som har spurgt, om de må levere deres plakater hos dem.

Det rygtes nemlig hurtigt, at valgplakaterne kan få gavn hos Relife Studio, og derfor er virksomheden også blevet kontaktet af andre kommuner end Hedensted.

Der går op til 35 valgplakater på én lampe.
Der går op til 35 valgplakater på én lampe.
Foto: Kolorit Media

Samarbejdet mellem Hedensted Kommune og Relife Studio fungerer på den måde, at det er kommunen, der står for kommunikationen til politikerne, så de ved, hvor de kan stille deres valgplakater på genbrugsstationerne.

Derefter samler kommunen valgplakaterne ind, og de sorteres efter type. Slutteligt modtager Relife Studio plakaterne, som så skæres i en masse forskellige former til lamper, pindeholdere og vaser.