Andesteg ad libitum i Næsbjerg - kunderne strømmer til på mortensaften

Mens der flere steder er problemer med at skaffe ænder til jul, så kan man få ad libitum andesteg i landsbyen Næsbjerg i Sydvestjylland. Og kunderne strømmer til.

I aften er det mortensaften. En aften som i de fleste syd- og sønderjyske menneskers bevidsthed nok er defineret som den aften i efteråret, hvor vi spiser andesteg med kartofler og brun sovs, men hvor det ikke er jul endnu - selvom varehusene ellers er begyndt at få os i julehumør.

Men som vi - og andre medier - har skrevet den seneste tid, så har det nogle steder været svært at skaffe ænder. Både til i aften, men også til den 24. december.

Det problem har man dog ikke mærket i den lille vestjyske by, Næsbjerg.  Her har den lokale restaurant, Næsbjerghus, inviteret til mortensaften, hvor du kan spise and til du revner, og det har mange benyttet sig af, lyder meldingen fra restauranten.

Folk flokkes til 

Det er en af de helt store aftener på Næsbjerghus, når der bliver serveret and. Hele 600 kuverter bliver der lavet mad til i aften. De fleste kommer fra lokalområdet, og så er det alle aldre, der kigger forbi.

- Det er sådan, at de med børn kommer tidligt. Dem har vi også lavet nogle andre retter til, så børnene ikke nødvendigvis kommer for anden. De smutter jo så tidligt, når de mindste skal hjem i seng, siger Tue Nielsen, der driver Næsbjerghus. 

Og så har han og personalet en lille time til at dække bordet op til de næste. Det er det lidt ældre segment, der kigger ind der.

Og det er vigtigt med et stort rykind i en tid med store udgifter og udfordringer i restaurationsbranchen og i verden generelt.

- Det betyder alt. Vi er tvunget til at have en god omsætning på en aften som i aften, siger han.

Næsbjerghus er gået lidt utraditionelle veje for at skabe en, forhåbentligt for dem, øget omsætning, for mens andre sætter prisen op, så gør man det anderledes i den lille vestjyske restaurant.

 - Vi vil gerne sænke priserne og håbe på, at vi på den måde kan tjene mere, end vi ellers ville have gjort med højere priser, siger Tue Nielsen.

FAKTA: Mortensaften

Vi fejrer mortensaften ved at spise gæs (eller and i nyere tid). Dette gøres til minde om biskoppen Martin af Tours, som gemte sig blandt gæs for at undgå at blive biskop.

De fleste danskere fejrer Mortens Dag ved at spise and eller gås aftenen inden, dvs. 10. november.

Oprindeligt hed han Martin af Tours, men på dansk bliver han omtalt Morten Bisp eller Sankt Morten. Denne navneoversættelse stammer helt tilbage til 1616, hvor historierne om Martin af Tours blev skrevet ned i Danmark for første gang.

KILDE: Mortens-aften.dk

Ude i god tid

Det er ikke længe siden, vi fortalte historien om, at blandt andet den europæiske fugleinfluenza havde gjort et stort indhug i antallet i spiselige ænder her op mod både mortensaften og julen. 

Men hos Næsbjerghus kører man 'and ad libitum', og det kan kun lade sig gøre, fordi restauranten har udvist rettidig omhu.

- Både jeg og min køkkenchef er slagtere, og vi har lavet aftaler med leverandører for et halvt år siden, siger han.

Det første hold gæster kan sætte tænderne i andestegen klokken 17.00.