TV der bevæger dig

Borgere frygter voldsom stank fra nyt, stort rensningsanlæg

Varde Kommune vil samle otte rensningsanlæg til to. Naboerne frygter større lugtgener, mens forsyningsselskabet maner til ro.

02:01

Borgere i Varde Kommune frygter stank fra større rensningsanlæg. Video: Finn Grahndin, TV SYD.

Borgere i Varde Kommune frygter stank fra større rensningsanlæg.

1 af 2

Rensningsanlæggene i Varde Kommune er for små og kan ikke klare mere spildevand. Det betyder, at Varde ikke længere kan sige ja til nye større virksomheder eller byudvikling.

Derfor vil Varde og Esbjergs fælles forsyningsselskab Din Forsyning omlægge rensningsanlæggene, så der fremover kun bliver to store anlæg i Skovlund og Varde. Et projekt til 20 millioner kroner.

Det er et dejligt sted at bo. Det håber vi, det bliver ved med at være - set i lyset af det her kloakmareridt.

Poul Erik Birk, nabo til rensningsanlæg

- Det giver både en gevinst for miljøet - og det giver en mere økonomisk fordelagtig måde at gøre det på, siger forsyningschef hos Din Forsyning, Jesper Frost Rasmussen, til TV SYD.

Borgere i Varde frygter derimod, at lugten fra rensningsanlægget bliver voldsommere og breder sig ud til store dele af byen.

- Det er et dejligt sted at bo. Det håber vi, det bliver ved med at være - set i lyset af det her kloakmareridt, der er dukket op, siger Poul Erik Birk, der er nabo til det ene af anlæggene.

Ifølge VVM-redegørelsen vil lugten, der nu beder sig i op til 800 meter, nå ud til 2,6 kilometer fra rensningsanlægget i Varde. Det vil altså i værste tilfælde sige den vestlige bydel helt ind til Torvet i bymidten.

Det kommer kun til at lugte voldsommere og i stor udstrækning tre dage om året. Måske slet ikke. 

Jesper Frost Rasmussen, forsyningschef, Din Forsyning Esbjerg-Varde

Men forsyningsselskabet beroliger borgerne i området. 

- Det kommer kun til at lugte voldsommere og i stor udstrækning tre dage om året. Måske slet ikke. Der er lignende rensningsanlæg i Horsens og Esbjerg - uden at det har givet anledning til klager over lugten, forklarer Jesper Frost Rasmussen.

Derfor vil man forsyningsselskabet ikke på forhånd investere i såkaldte afværgeforanstaltninger. I stedet vil man afvente naboernes reaktioner.

Høringsfasen - altså den periode hvor man kan skrive nej eller ja tak til rensningsanlægget - varer til den 22. november. Men allerede den 7. november er der mulighed for at sige sin mening om sagen - på et borgermøde på Varde Rådhus. 

00:44

Forsyningschef Jesper Frost Rasmussen forklarer, hvordan det nye rensnings- og biogasanlæg kommer til at fungere. Video: Finn Grahndin, TV SYD.

Luk video