Snakker sex i dansktimerne

Eleverne i 7. klasse på Brorsonskolen i Varde har seksualundervisning i alle dansktimer her i uge sex. Det er et led i den kampagne, som foreningen Sex & Samfund kører i hele ugen.

Sex & Samfund vil ændre de unges kropsbillede. Derfor indeholder undervisningsmaterialet til dette års Uge Sex kampagne bl.a. en række nøgenbilleder, der gør op med stereotyperne fra model- og pornobranchen.

I 7. b har eleverne sat sig i rundkreds. De drøfter fordomsfrit mange spørgsmål. F.eks. om "kærester kysser?".

Skal være gode til at sortere

- Alt det, de får ind via fjernsyn, blade, internet og andre steder er ikke nødvendigvis helt den virkelige verden, siger klasselærer Tekla Bjerre. Men de skal være gode til at sortere og mærke efter, hvad er ok for mig, og hvad er normalt. Det kan jo være mange ting.

Engagerer sig

Det er faktisk første gang, hun har seksualundervisning. Eleverne fniser ikke og engagerer sig i debatten.

- Altså, ens venner ved som regel noget, og så fortæller de det, forklarer 13-årige Catrine Dahlgaard. Nej, der er sikkert nogle ting, jeg ikke ved, tilføjer hun.

- Hvis man forelsker sig i en - og det lige pludselig bliver for kedeligt bare at kysse - så kan det jo godt være, at man får lyst til at gå videre, fortsætter hun.

Snakke med sin mor

Men Catrine Dahlgaard er ikke i tvivl om, hvor hun skal søge sin information:

- Jeg har det i hvert fald bedst med at snakke med min mor om det, f.eks. menstruation, og hvad man skal gøre for ikke at blive gravid, og hvad er den bedste måde at gøre det på.

Sex & Samfund mener, at sex på internettet giver en forkert indgang til de unges spirende sexliv. Og det er eleverne i 7. b enige i:

- I filmene tror jeg, det er stillet op, og hvis det ikke er godt nok i første omgang, så bliver det lavet om igen og igen, indtil den sidder lige i skabet, siger Anes Zizak, 7. b.