Stort millionbeløb skal give flere turister uden for højsæsonen

Et flertal i Folketinget vil nu satse mere på natur- og kystturismen, og det glæder to af de borgmestre, der beskæftiger sig med den slags turisme.

Der er en stor sum penge på vej til til at styrke turismen uden for de store byer.

Regeringen og et flertal af Folketingets partier er blevet enige om at afsætte 41,2 millioner kroner. Størstedelen af dem er målrettet natur- og kystturisme, og det er sød musik i to af vestkystborgmestrenes ører.

- Der er meget turisme udenfor København. Der ligger et kæmpe potentiale i kystområderne, så der er det rigtig godt, at den udvikling også bliver støttet, fortæller Tønder Kommunes borgmester Jørgen Popp Petersen (Slesvigsk Parti).

Tønder-borgmester Jørgen Popp Petersen fra Slesvigsk Parti.
Tønder-borgmester Jørgen Popp Petersen fra Slesvigsk Parti.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

- Jeg ser det som en stor anerkendelse af, at der foregår en stor udvikling af turismen uden for de større byer - også hos os i de vestvendte kommuner, siger Varde-borgmester Mads Sørensen (V).

Kan give flere helårsjobs

Ud af de 42,1 millioner kroner afsættes lidt under halvdelen af pengene til VisitDenmark, som skal bruge cirka 15 millioner kroner på en markedsføringsindsats, der skal hjælpe med at tiltrække flere udenlandske turister til uden for højsæsonen inden for natur- og kystturismen.

Det tiltag bliver også hilst velkommen af de to borgmestre.

Borgmester i Varde Kommune, Mads Sørensen (V).
Borgmester i Varde Kommune, Mads Sørensen (V).
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

- Det er jo en stor del af vores udviklingsplan. Vi er stærke i de traditionelle højsæsoner, men vi oplever også stor interesse for besøg uden for højsæsonen, siger Mads Sørensen, der håber, at tiltaget vil virke, så man på sigt kan få endnu flere uden for højsæsonen:

- Det er med til at generere helårsjob og understøtte de erhvervsdrivende i, at de selvfølgelig kan få større omsætning. Så det er kun godt for vores område.

Kræver planlægning og omtanke

I Tønder Kommune har man også selv sat flere tiltag i søen for at trække flere turister til uden for de mest travle perioder. 

- En af de lavthængende frugter er at lave events uden for sæson, siger Jørgen Popp Petersen.

Han glæder sig over, at Tønder i 2022 oplevede en stor stigning i antallet turister, men han peger derudover på, at man ikke bare skal have øget antallet af turister for enhver pris.

- Vi tror på, at der er et kæmpe potentiale indenfor turisme, men det skal også være bæredygtig turisme. Det kræver planlægning og omtanke, siger han.

Resten af de 42,1 millioner kroner går til udviklingsaktiviteter inden for natur- og kystturismen. Heraf går 9 millioner til Udviklingsplan for Vestkysten.