TV der bevæger dig

Der var afføring overalt

Mand havde 146 fugle flyvende frit i etværelses lejlighed. Der var afføring overalt. Nu skal sosu-assistenter i Vejen Kommune deltage i forsøg, som skal stoppe misrøgt af kæledyr i private hjem.

I 2007 blev der fundet 22 misrøgtede hunde på en landejendom ved Ribe. Det er eksempler som det, sosu-assistenterne i Vejen Kommune skal stoppe. Arkivfoto. Scanpix,Sonny Munk Carlsen

Vejen og Århus kommuner begynder i andet kvartal 2017 på et pilotprojekt for at klarlægge, hvordan kommunalt ansatte sosu-medarbejdere bør reagere, hvis de kommer i et privat hjem, hvor de konstaterer, at et kæledyr ikke passes, som det bør.

Baggrunden er flere alvorlige  sager om misrøgt, som gennem de sidste år er dukket op forskellige steder i Danmark. Derfor stillede Dansk Folkeparti i 2015 et beslutning forslag i Folketinget om, at offenligt ansatte medarbejdere skal have anmeldepligt, når de ser den slags i private hjem. Det er endnu ikke vedtaget. Foreløbig sættes pilotprojektet igang i en land- og en bykommune, Vejen og Århus. Det skal danne baggrund for en oplysningsinsats på området.  

Han havde 146 fugle flyvende frit i lejligheden. Der var sat redekasser op på væggene, og der hængte grene i loftet. Hele gulvet var dækket af afføring fra fuglene og fjer og foder. Der var ikke et eneste sted, hvor der ikke var afføring fra fuglene.

Fra Dyreværnet vedr. vanrøgt af dyr

 

Her er tre eksempler fra Dyreværnet vedr. vanrøgt af dyr:

  • Katte og hunde overalt i huset: En ældre dame boede i et hus langt ude på landet uden varme eller strøm. Huset var faldefærdigt, og der var dyr i alle rum, selv om hun ikke selv kunne passe dem. Kommunen havde længe prøvet at få hende flyttet til et nyt hus, men damen ville ikke flytte fra sine dyr. På førstesalen boede der en masse katte. Der var katteekskrementer overalt, og man kunne ikke gå nogen steder uden at træde i det. Der var hunde placeret i fem forskellige rum i huset, da ikke alle hundene kunne gå sammen. De havde gået i deres egne ekskrementer, da ejeren var så syg, at hun ikke kunne rydde op efter dem. Hundene blev ikke luftet, men boede bare i disse rum.
  • 146 fugle: En mand boede i en etværelses lejlighed. Han havde 146 fugle flyvende frit i lejligheden. Der var sat redekasser op på væggene, og der hængte grene i loftet. Hele gulvet var dækket af afføring fra fuglene og fjer og foder. Der var ikke et eneste sted, hvor der ikke var afføring fra fuglene. Man kunne ikke være i rummet uden åndedrætsværn, da der var så støvet på grund af alle fuglene, og når de fløj, hvirvlede de støvet op. Nogle af fuglene var syge og måtte aflives med det samme hos Dyreværnet. Andre havde skader/sår, som ikke var blevet behandlet eller tilset af en dyrlæge. Dyreværnet ved, at kommunen havde været hos manden, der boede her.
  • 13 pekingesere og 1 mops: En hundeejer var blevet indlagt, og en nabo blev opmærksom på hundenes og husets tilstand. Der var ekskrementer alle vegne, og noget havde ligget der i meget lang tid. Hundene kunne næsten ikke gå, da deres lange pels var smurt ind i ekskrementer, og hundene var ikke blevet klippet eller plejet i meget lang tid. Nogle af hundene kunne næsten ikke bruge deres bagparti. Røntgenbilleder viste, at deres knogler på bagpartiet næsten var smuldret væk. Flere af hundene der var i så dårlig stand, at de måtte aflives. De skulle have været tilset af en dyrlæge for længe siden. Nogle af hundene havde skader på øjnene, og de smerter har de bare gået rundt med. Hundeejeren, der havde disse hunde, var meget syg og fik besøg af plejer og af kommunen.

 

Læs også Sosu-assistenter skal redde kæledyr fra misrøgt