Ingen spor af ni danske ulve skaber mistanke om ulovlig jagt

Ni ud af 24 ulve i Danmark er sporløst forsvundet siden 2012. Nu har Miljøstyrelsen fået anbefalinger fra forskere til at forebygge illegal jagt på fredede ulve.

Der er opdaget og registreret 24 ulve på dansk grund, siden ulven genindvandrede til Danmark i 2012. 

En af dem blev skudt og dræbt på en mark ved Ulfborg i april 2018, hvad udløste en straf på 40 dages betinget fængsel for ulvedrabet.

Men ni andre ulve er forsvundet, uden at forskerne har kunnet finde spor efter dem hverken herhjemme eller i andre lande.

De mange  forsvundne ulve gør Danmark til et land med en høj forsvindingsrate for ulve - eller kryptisk høj dødelighed, som forskerne formulerer det.

- Man ser også ulve, der sporløst forsvinder i andre lande. Men den kryptiske dødelighed for ulve er høj i Danmark, når vi sammenligner med andre lande, siger seniorforsker Hans Peter Hansen, Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, til Ritzau.

Ole Pedersen er formand for organisationen Ulvetid, som er glad for, at ulven igen er at finde i den danske natur.

Dusør på 90.000 kroner

- Vi er ikke i tvivl om, at en stor part af de forsvundne ulve er blevet skudt ved ulovlig jagt. Derfor har vi også udsat en dusør på 90.000 kroner for oplysninger, der kan afsløre ulovlig jagt på ulve, siger Ole Pedersen til TV SYD.

I Syd- og Sønderjylland er der endnu ikke registreret ulve, som siden er sporløst forsvundet.

Aktuelt er der bekræftede oplysninger om, at der lever ulve i naturen ved Løgumkloster og Hovborg.

Miljøstyrelsen bedt ulveforskerne om forslag til, hvordan man kan forebygge, at ulve bliver ofre for muligt krybskytteri.

Forskerne har blandt andet set på, hvad man gør i andre lande, og det er mundet ud i 26 anbefalinger.

Blandt forslagene er en intensiveret politimæssig overvågning af områder, hvor ulve forsvinder. Desuden skal politiet have bedre muligheder for at efterforske sager om faunakriminalitet - altså lovovertrædelser, der vedrører dyr i naturen.

Forslagene er nu afleveret til Miljøstyrelsen, der er myndighed på området.