Købmand får 2.112.000 kroner af sine naboer

Borgerne i den syddanske by Gesten er gået sammen om at redde den lokale købmand og opfylde hans drøm om en stor og moderne butik.

2.112.000 kroner.

Så mange penge har købmand Allan Piihl Haagensen samlet sammen på få uger.

- Jeg er ovenud glad. Nu lykkedes det, siger han.

Pengene kommer fra borgerne i den lille by Gesten, der er gået sammen om at redde Allan Piihl Haagensens gamle købmandsforretning.

Kunder og naboer har siden midten af januar købt anparter i butikken, for at gøre købmandens drøm om en større og mere moderne butik til virkelighed.

- Det er ubeskriveligt, at jeg kan fortælle folk, at vi mangler en ny købmandsbutik, og så bakker de mig bare fuldstændig op.

- Ingen troede, der boede så mange i Gesten

Allan Piihl Haagensen og hustruen Henriette driver butikken, der ligger i Vejen Kommune.

Den trænger i den grad til en modernisering, og det koster mange penge. Derfor besluttede ægteparret sig for at spørge byens borgere om hjælp.

Butikken skal være et anpartsselskab, og borgerne blev præsenteret for idéen på et borgermøde tilbage i januar, hvor flere hundrede mødte op. ”Ingen troede, der boede så mange i Gesten”, som købmanden siger om opbakningen fra byen med 942 indbyggere.

En million på otte dage

Og opbakning har der været lige siden. På de første otte dage lovede Gesten-borgerne at købe anparter for i alt en million kroner.

- Det er jeg rigtig glad for. Det er flot. Det viser, at vi står sammen i byen, sagde Allan Piihl Haagensen til TV SYD dengang.

- Jeg er selv indbygger i Gesten, og jeg synes, at Gesten fortjener en fremtid. Det er en købmandsbutik med til at sikre.

Anparter for 25.000 kroner

En anpart koster 2.500 kroner, men flere borgere har spyttet meget mere i kassen – en har sågar givet tilsagn om at betale 10 gange så meget, nemlig 25.000 kroner, fortæller Allan Piihl Haagensen.

- Folk siger til mig, at det er min person, og det gør mig jo endnu mere glad. At jeg som købmand også gør det godt og får nogle skulderklap. Jeg er ikke så god til det med ros, men det har jeg eddermame fået meget af.

Selvom 2.112.000 kroner er mange penge, er det faktisk ikke nok til at komme videre med renoveringsplanerne. Arbejdsgruppen med Allan Pihl Haagensen i spidsen skal nu i gang med at søge fonde og hente sponsorater.

- Jo tættere på tre millioner, jo nemmere bliver projektet.