Ulvepar fra sidste år har igen fået unger - mindst én unge i Klelund Plantage

Et ulvepar i Klelund Plantage har fået mindst én ny hvalp, som efter alt at dømme er cirka to måneder gammel.

Det ulvepar, som bor i Klelund Plantage ved Hovborg, har fået hvalpe. Der er observeret mindst én hvalp, som er født først i maj.

Det viser optagelser fra vildtkameraer, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det er fjerde gang siden ulvens genindvandring i 2012, at et ulvepar yngler med succes i Danmark, og det er første gang, at et par yngler to år i streg. Sidste år fik samme par fire unger.

Ulve har livspartnere

Det er ellers ret normalt for ulve at blive sammen og yngle hvert år gennem en længere årrække. Det fortæller Kent Olsen, der er videnskabelig chef ved Naturhistorisk Museum Aarhus.

- Grunden til, at det kun er fjerde gang siden 2012, er, at ulvepar har haft det med at forsvinde. De når måske at yngle én gang, men så forsvinder en af dem, og så må den anden vente på en ny mage.

På vildtovervågningskameraer kan forskerne fra Naturhistorisk Museum Aarhus følge ulvehvalpene. Videoen er fra Klelund Plantage oktober 2021, hvor der var fire ulveunger.
Video: Naturstyrelsen

- Det betyder, at ulven har været forholdsvis langsom til at etablere sig i Danmark, selv om den har været her i ti år, fortæller han.

Uforklarlige dødsfald

Kent Olsen kalder det kryptisk dødelighed, når typiske biologiske forklaringer er fjernet.

- Det kan være, at ulve bliver skudt ulovligt, men det har kun været dokumenteret en gang, så vi kan i hvert fald bare konstatere, at de forsvinder. Når vi kan sige det med stor sikkerhed, er det, fordi etablerede ulvepar er meget stedfaste. Derfor kan vi følge dem på ugentlig basis.

- Så der er en meget fintmasket overvågning af ulvene i Danmark, og derfor kan vi også se, når de pludselig forsvinder helt og ikke dukker op igen, for de følges meget nøje.

Udover parret i Klelund Plantage er der to andre par.

Også et ulvepar ved Oksbøl

Det ene ulvepar er etableret i år i Oksbøl-reviret i Sydvestjylland og ventes ikke at yngle i år.

Det andet par bor i Skjern-reviret i Vestjylland, og for dem er det oplagt at have fået hvalpe i år, om end der ikke er blevet observeret nogen endnu.

Foruden de seks voksne ulve i par er der fire voksne ulve i Danmark, som hver har et område, hvor de har været stedfaste i minimum et halvt år.

Dertil skal lægges tre andre hanulve, som ikke er født i Danmark, men som er enlige strejfende ulve, der endnu ikke har slået sig ned.

En ulveunge fra sidste år bor stadig i plantagen

Udover de 13 er der tre hunhvalpe fra sidste år. Den ene går med sine forældre i Hovborg-reviret, mens de to andre formentlig stadig er i Danmark.

Ifølge Kent Olsen dør fire ud af ti voksne ulve i Danmark hvert år. Det er højere, end hvad en bestand kan tåle i forhold til at opretholde sig selv.

- Den eneste grund til, at vi stadig har ulve i Danmark, skyldes, at der fortsat sker en kontinuerlig indvandring sydfra.

- Med tre ulvepar, hvoraf to formodes at have ynglet med succes, kan udviklingen måske ændre sig fremadrettet.

Klelund Plantage ligger i Vejen Kommune og er ejet af legoarvingen Sofie Kirk Kristiansen, der er datter af Kjeld Kirk Kristiansen.