Alt brænde blev udsolgt på 14 dage - nu opfinder skovejer sin egen løsning

Henrik Kring solgte alt sit brænde på 14 dage. Nu bygger han sin egen ovn, så han kan tørre træ på fem dage i stedet for at bruge et helt år, som det ellers er tilfældet andre steder.

Det ville være en løgn at påstå, at det ikke er kronede dage for skovejere.

I hvert fald hvis man spørger Henrik Kring, som er skovejer ved Gl. Højen.

quote

Jeg har et hoved, der kører med at finde løsninger, og når jeg så ikke har mere træ at sælge, så må jeg jo finde på noget

Henrik Kring, skovejer, Gl. Højen

På 14 dage havde han solgt hver en stub. Samme melding hører han fra andre skovejere, for efterspørgslen på brænde er steget, fordi priserne på el og gas er så tårnhøje lige nu.

- Uanset hvem, jeg snakker med, så har folk ringet rundt til rigtig mange, der har haft udsolgt, fortæller han.

Skovejer Henrik Kring fik solgt alt sit træ på 14 dage. Nu opfinder han tørreovn, så han på få dage kan sælge træ.
Henrik Kring fortæller, at han med sin nye opfindelse kan tørre træ på fem dage, så det er klar til at komme i brændeovnen.
Foto: Privatfoto

- Det overrasker mig, hvor pressede folk er. De er ikke sure, men jeg kan høre, at de er modløse og frustrerede over, at de ikke kan få brænde.

Skovejerne kan ikke følge med

Tendensen oplever de også hos Skovdyrkerne, som er en forening for små skovejere.

Skovrider Henrik Fredslund-Petursson hører lige nu fra skovfogeder i hele Syd- og Sønderjylland, at mange melder udsolgt.

Efterspørgslen er opstået med kort varsel, forklarer han, og skovejerne har ikke været forberedt.

- De seneste ti år har ingen gidet køre i skoven og hente brænde selv, så det er et marked, der har været næsten forsvundet, siger han.

Skovejer Henrik Kring fik solgt alt sit træ på 14 dage. Nu opfinder han tørreovn, så han på få dage kan sælge træ.
Skovrider Henrik Fredslund-Petursson oplever, at folk ikke har været interesseret i brænde i mange år, og nu kan skovejerne ikke tilbyde træ i de store mængder, som folk efterspørger.
Foto: Privatfoto

Nu har de stigende varmeregninger fået efterspørgslen på brænde til at stige, men problemet er, at det tager helt op mod et år at tørre træ til en brændeovn.

- Folk har ikke været interesserede i brænde i mange år, og nu kan vi ikke tilbyde det i de store mængder, som folk efterspørger, og slet ikke på så kort tid, som situationen har ændret sig, siger Henrik Fredslund-Petursson.

Opfinder ovn, der kan tørre på fem dage

Skovejer Henrik Kring begyndte at sælge træ i 2010. Først som en hobby, men siden har han opskaleret. Nu giver det sig selv, at det er den eneste rigtige vej at gå for ham.

- I mange år har det ikke kunnet hænge alt for godt sammen. Nu er det rart, at man endelig kan få noget økonomi i det, selvom det er på en sørgelig baggrund, siger Henrik Kring.

Skovejer Henrik Kring fik solgt alt sit træ på 14 dage. Nu opfinder han tørreovn, så han på få dage kan sælge træ.
Tørre-ovnen laver Henrik Kring ud af en 40 fods isoleret kølecontainer med inspiration fra en mand i England.
Foto: Privatfoto

Udfordringen med den lange tørretid på træ, gør sig også gældende hos ham. For at løse problemet, har han nu sat sig for at bygge sin egen tørre-ovn, så han hurtigere kan producere brænde til salg.

- Jeg har et hoved, der kører med at finde løsninger, og når jeg så ikke har mere træ at sælge, så må jeg jo finde på noget, siger han.

Tørre-ovnen laver Henrik Kring ud af en 40 fods isoleret kølecontainer med inspiration fra en mand i England, og han håber at have den klar til brug om to-fire uger.

- Det er en ren Storm P. Jeg ved, at det nok skal fungere, men ikke hvor effektivt det er endnu, siger han.

Forhåbningen er, at det vil tage fem dage at tørre helt vådt træ ned til 15 procent fugt, hvor det kan brændes.