TV der bevæger dig

Debat om religiøs neutralitet på sygehuse blusser op igen

Religiøse symboler som tørklæder og synlige kors skal være forbudt på Sygehusene i Region Syddanmark. Det mener Liberal Alliance og Nye Borgerlige.

Religiøse symboler som tørklæder og synlige kors skal være forbudt på Sygehusene i Region Syddanmark, mener Liberal Alliance og Nye borgerlige. Foto: Heidi Godskesen Rasmussen, TV SYD

De to partier har genfremsat et forslag om at forbyde de ansatte på Regionens sygehuse at bære synlige religiøse symboler på jobbet. Det sker efter, at Region Syddanmarks jurister har set på forslaget og sagt god for, at det ikke er i strid med loven. 

I november foreslog Liberal Alliance og Nye Borgerlige første gang, at sundhedspersoner i Region Syddanmark skal fremstå ideologisk, politisk og religiøst neutral i arbejdstiden.

- Jeg er selv læge og politiker, og på min lægevagt kunne jeg ikke drømme om at bære et badge for mit parti. Forslaget går ud på, at vi skal beholde patienten i centrum, og det er deres tilstand, det handler om. Derfor skal både politiske og religiøse symboler væk fra sundhedspersonalet, sagde Marianne Mørk Mathiesen (LA), der selv er læge, dengang.

Nye Borgerliges regionsrådsmedlem Holger Gorm Petersen mener, at især det muslimske tørklæde, kan gøre patienterne utrygge. 

Nu må vi jo ikke gå efter en bestemt religion, og det gør vi heller ikke med vores forslag. Derfor kalder vi det også et forbud mod, at man synligt bærer religiøse symboler.

Holger Gorm Petersen, regionsrådsmedlem, Nye Borgerlige

- Nu må vi jo ikke gå efter en bestemt religion, og det gør vi heller ikke med vores forslag. Derfor kalder vi det også et forbud mod, at man synligt bærer religiøse symboler, siger Holger Gorm Petersen til TV SYD.

Læs også Intet monopol til det kristne kors

- I Venstre ønsker vi ikke at lave et forbud mod symboler på sygehusene. Hvis for eksempel påklædning skal være neutral, så skal alt andet også. Så er det jo heller ikke i orden med julepynt, hospitalspræster og julemad. Vi får ingen meldinger om, at det er et problem i hverdagen. Vi synes ikke, der er grund til at lave politik på det område, siger Stephanie Lose, regionsrådsformand, (V), til TV SYD.

Forslaget, som første gang blev fremsat sidste år, har siden været til vurdering hos juristerne i Region Syddanmark, der i denne uge sandsynligvis giver grønt lys for at forbyde religiøse symboler på sygehusene.

Både Venstre eller Socialdemokraterne har på forhånd meddelt, at de ikke støtter forslaget, som derfor allerede nu har et flertal imod sig. 

Læs også Politiker: Religion og politik væk fra sygehusene