TV der bevæger dig

Er Lalandia bygget på giftigt grus?

Feriecentret Lalandia i Billund kan være anlagt på giftige jernbaneskærver fra grusgaven ved Vandel. Ejeren af firmaet bag grusgraven afviser.

00:28

Er Lalandia i Billund anlagt på forurenet stabil-grus? (Arkivfoto)

1 af 2

En tidligere ansat, som har meldt sig til politiet som nyt vidne, har forklaret, at han personligt har været med til at blande knuste granit-skærver i store mængder stabilgrus, som er leveret til Lalandia. Her er det - ifølge direktør Jan Harrit, Lalandia - primært brugt under parkeringspladser, åbne flisearealer og veje og stier. Her er ikke stabilgrus under de enkelte huse i ferie-området.

Til BT siger direktøren:

- Vi har talt med Eigil Jensen A/S, som siger, at der ikke er blandet jernbaneskærver i stabilgruset. Om det er rigtigt eller ej, har vi ikke noget grundlag for at vurdere på nuværende tidspunkt, og derfor er vi nødt til at vente på myndighedernes konklusion. Hvis de mener, at der er hold i de oplysninger, der kommer fra vidnet, er jeg sikker på, at de selv vil lave undersøgelser, som kan afklare, hvem der taler sandt.

Direktør afviser

Direktør hos Eigil Jensen A/S, Kim Jensen, siger i en kommentar til TV SYD:

- BTs påstande er forkerte. Eigil Jensen A/S har aldrig leveret jord eller anden form for materiale til Lalandia eller andre kunder, som er forurenet eller giftig.

Eigil Jensen A/S modtager jernbaneskærver til genbrug, som alene sælges til genanvendelse i asfaltproduktion.

Firmaet Eigil Jensen A/S er blevet anmeldt til politiet af bl.a. Vejle Kommune. Bl.a.for at have forarbejdet eller renset gamle jernbaneskærver, som kan være forureret af diesel-os og sprøjtegifte.

Ikke spor af forurening

Beskyldningerne afvises blankt af Kim Jensen fra firmaet:

- BT påstår i dagens artikel, at skærverne er forurenede. Det er forkert. Laboratorieanalyser af skærverne viser, at der ingen spor er af forurening og at skærverne kan klassificeres som ren jord (klasse 1).

- BT hævder at have analyser, som påviser forurening i jernbaneskærverne, og Eigil Jensen A/S har bedt BT om at fremlægge disse analyser. BT har ikke svaret på henvendelsen, siger Kim Jensen.