Knuds far døde af stress: - Jeg vil ikke ende som ham

Frygten for at arbejde sig selv ihjel har gjort, at Knud Ivan Pedersen fra Vejle har valgt en alternativ måde at leve sit liv på.

- Min far skulle forsørge fem børn, og det gjorde, at han arbejdede 20 timer i døgnet. Det gav ham stress og tog livet af ham som 56-årig.

Sådan lyder ordene fra 44-årige Knud Ivan Pedersen, der bor nord for Vejle. 

Især faderens levevis og tidlige død har præget den 44-årige selvstændige tømrer.

quote

Jeg nægter at lade arbejde og penge styre mit liv

Knud Ivan Pedersen, tømrer fra Vejle

Han har derfor valgt at leve sit liv anderledes end de fleste. Han vil eje så lidt som muligt og ikke lade sig styre af en stram økonomi.

- Jeg har valgt gøre det til en udfordring at downscale (nedskalere, red.) mit liv. Et eksempel på det er, at jeg har valgt at bo i et selvbygget tiny house, for at jeg kan leve billigt, siger han.

I øjeblikket sender TV SYD programmet 'Kurt banker på', hvor Kurt Leth besøger danskere, som har valgt at bo anderledes. Én af dem er Knud Ivan Pedersen.

Tømreren fra Vejle opførte for tre år siden sit 70 kvadratmeter tiny house på to køletrailere. 800 timer og 200.000 kroner kostede det ham at opføre det hjem, der har gjort, at han kun betaler 1.380 kroner i måneden for at have tag over hovedet.

Knud har bygget sit tiny house oven på en køletrailer.
Knud har bygget sit tiny house oven på en køletrailer.
Foto: Privat

En kamp mod fortiden 

Farens kamp for at tjene nok penge har lært Knud, at penge ikke gør ham glad. Hvis han ønsker noget, opvejer han nøje arbejdsindsatsen mod værdien af sit ønske. Eksempelvis ønsker han ikke at eje en dyr bil, da det kræver for meget arbejde. 

For ham er det vigtigere at skabe en tilværelse, der giver ham magten over sit eget liv. 

- Jeg har mit eget firma, fordi jeg selv vil styre, hvor meget jeg arbejder og hvor mange projekter, jeg tager ind. Jeg nægter at lade arbejde og penge styre mit liv, fortæller han. 

I huset er der hverken store fladskærms-tv eller designermøbler, og dét er et helt bevidst valg for Knud. 

- Jo mere man har, jo mere frygt har man for at miste det, fordi man har gjort så meget for at få det, siger han.

Stress er en faktor 

Knuds fars skæbne ramte ikke hans søskende, som det ramte Knud. 

- Min søskende går meget op i penge, arbejde og den næste bonus, siger han. 

Han selv derimod kunne blive fyret i morgen og lave ingenting i et år og stadig klare sig, netop fordi han lever og bor billigt. 

- Det er en enorm frihed for mig, siger han.

70 kvadratmeter er Knuds tiny house.
70 kvadratmeter er Knuds tiny house.
Foto: Privat

Selvom Knud Ivan Pedersen har indrettet sit liv efter at undgå at blive stresset, oplever han dog stadig på egen krop, at han kan blive stresset. 

Det oplever han, hvis han siger ja til for meget arbejde - også selvom han ikke gør det for pengenes skyld, men fordi det er sjove projekter, han gerne vil lave.