Mand indleverer mistet USB-stik med 92.425 borgeres oplysninger

Et mistet USB-stik med 92.425 borgeres oplysninger i Vejle Kommune er nu dukket op. En mand har henvendt sig til kommunen, fordi han havde fundet USB-stikket.

Et meget omtalt USB-stik med oplysninger om 92.425 borgere er blevet fundet, efter det har været væk siden valgdagen 16. november.

Det oplyser chef for Digitalisering og IT i Vejle Kommune, Brian Slot, til TV SYD.

- Der er en borger, der har fundet det på valgdagen ved valgstedet, hvor vi forventeligt tænkte, at det var forsvundet. Han har puttet det i lommen, og i forbindelse med mediedækningen lagde han to og to sammen. Han har afleveret det i dag, og vi kan konstatere, at det er det, siger Brian Slot, der på trods af glæden ved at være genforenet med det omstridte USB-stik stadig ser på sagen med alvor.

Manden blev ifølge Brian Slot opmærksom på, at det USB-stik, han havde fundet på et valgsted og lagt i lommen, kunne ske at være identisk med det, han havde læst om i medierne. 

Så torsdag henvendte han sig så til kommunen med USB-stikket.

Chefen for Digitalisering og IT fortæller, at Vejle Kommune hverken har grund til at tro, at manden har åbnet USB-stikket, at oplysningerne er blevet misbrugt, eller at de er havnet i hænderne på folk med onde hensigter.

Blev mistet på valgdagen

Onsdag kunne TV SYD fortælle, at der på valgdagen i Vejle Kommune, blev mistet et USB-stik indeholdende ukrypterede oplysninger om samtlige 92.425 stemmeberettigede borgere i kommunen.

Deriblandt var der også oplysninger om omkring 1.446 personer med navne- og adressebeskyttelse, og det fik kommunen til at sende et brev ud til de 1.446 borgere med opfordring om at være ekstra opmærksomme på uregelmæssigheder.

Oplysningerne talte udover navn og fødselsdato også folkeregisteradresse. Der var dog ikke oplysninger om, hvem på listen over 92.425 der havde navne- og adressebeskyttelse.

Brian Slot ønsker ikke at oplyse, hvilket valgsted USB-stikket blev mistet på, men han oplyser, at det var det valgsted, som kommunen formodede, at det var blevet væk på.

Er du en af de ramte af databruddet?

Er du en af de 1.446 borgere i kommunen med hemmelig adresse, der har lyst til at fortælle, hvordan databruddet i kommunen har påvirket dig, og hvad det vækker af tanker hos dig, at dine oplysninger potentielt kan være spredt? Så hører vi gerne fra dig. Skriv en mail til os på tvsyd@tvsyd.dk og få en uforpligtende snak.

Datatilsynet ser på sagen med alvor

Vejle Kommune anmeldte hændelsen til Datatilsynet søndag den 21. november, hvad tilsynet også har bekræftet over for TV SYD.

Selvom Vejle Kommune i første omgang kan ånde lettet op over fundet af USB-stikket, så kan sagen ifølge Datatilsynet få konsekvenser i hundrede tusinde kroners-klassen.

- Vi skal nu vurdere sagens nærmere omstændigheder. Som udgangspunkt er det altid en alvorlig sag med tab af data om så mange borgere. Nu skal vi helt konkret have klarlagt, hvor let det vil være at få adgang til oplysningerne, hvis man uretmæssigt får fingre i USB-drevet, sagde Allan Frank, IT-sikkerhedsekspert og jurist i Datatilsynet onsdag til TV SYD - inden USB-stikket var blevet fundet.

Datatilsynets sanktionsmuligheder går fra kritik til bøder på flere hundrede tusinde kroner.