Nyt cykelnet skal gøre det nemt at designe sin egen cykelrute

To syd- og sønderjyske byer er udvalgt i opstarten af et nyt cykelnetværk, der skal gøre det nemmere for danskerne at nyde naturen på cykel.

Cykelfeberen er for alvor over os efter Tour de France-feltet i sidste uge besøgte Syd- og Sønderjylland på løbets tredje etape.

Mange cykelentusiaster har cyklet ruten både før og efter, at Tour de France-feltet har været forbi, men det er næppe alle, der har udstyret eller fysikken til at klare en hel Tour de France-etape.

For alle os, hvor det er tilfældet, kan det være svært at vide, hvor det er godt at cykle på sin helt almindelige cykel. Men i Vejle og Sønder Omme er det nu blevet meget nemmere at designe sin egen cykelrute.

De to byer er nemlig sammen med Præstø og det sydlige Bornholm udvalgt til - som de første - at få et netværk af cykelruter, hvor man på flere udvalgte knudepunkter kan tilpasse sin rute efter smag og behag.

- Det er et lille mininetværk her i starten, men planen er jo, at vi skalerer det op til hele landet. Så bliver mulighederne pludselig talrige, så man hundrede procent selv kan designe sin egen rute, siger Marco Berends, der er projektleder for Cykelnet, til TV SYD.

Cykelnet er et projekt, der er sat i søen af Dansk Cykelturisme i samarbejde med en lang række partnere herunder Vejle Kommune, Billund Kommune og Trekantsområdet.

Formålet med projektet er at gøre det nemmere for cykelinteresserede at finde cykelruter, hvor der er god mulighed for at nyde den danske natur, men hvor man stadig har muligheden for at forlænge eller forkorte ruten efter behov.

Garanti for cykelvenlige veje og stier

Er man pludselig blevet bidt af en gal cykelmyg og skynder sig at gribe jernhesten, så kan man hurtigt ende på veje, der måske ikke er så velegnet til cyklister.

Men benytter man det nye cykelnetværk til at tilrettelægge sin rute, så er man både garanteret en smuk natur samt en god og sikker vej at cykle på.

- Vi har valgt de her bestemte strækninger, fordi de er meget cykelvenlige, så på den måde er man sikret, at man ikke kommer på farlige veje eller veje, der ikke egner sig til eksempelvis børn, siger Marco Berends

Skilte langs ruterne skal gøre det nemt at finde rundt ligesom alle krydsningspunkter mellem de forskellige ruter er markeret med et bogstav.

Du kan hente et kort over cykelnetværket for henholdsvis Vejle og Sønder Omme i linksene her.

Benytter man sig af de veje og stier, der er en del af Cykelnet, så er man ifølge projektleder Marco Berends sikker på, de er velegnet til cyklister i alle aldre.
Benytter man sig af de veje og stier, der er en del af Cykelnet, så er man ifølge projektleder Marco Berends sikker på, de er velegnet til cyklister i alle aldre.
Foto: Cykelnet

17.000 kilometer cykelnet i Holland

Inspirationen til det nye danske Cykelnet er hovedsageligt hentet i Holland, hvor også projektleder Marco Berends selv kommer fra.

I Holland har de i omegnen af 17.000 kilometer cykelnet, der er forbundet i en masse knudepunkter, hvilket gør det muligt at designe sin egen rute nærmest uanset, hvor i Holland du befinder dig. Og det samme er håbet for det danske Cykelnet på længere sigt.

- Jeg selv er specialiseret i vejvisning, og vi laver det, så det kan skaleres op til hele landet. Og så er det et fleksibelt netværk, der kan opdateres, hvis der eksempelvis kommer nye cykelstier eller lignende, siger Marco Berends.

For nu er der tale om en tidlig prøveordning, og bor man ikke i nærheden af en af de fire udvalgte områder, så bør man ifølge projektlederen i første omgang væbne sig med tålmodighed.

- I Holland, hvor jeg kommer fra, har det taget 15 år at få det her imponerende netværk op at stå, så vi har stadig en del arbejde foran os, siger Marco Berends.

Men fordi danskerne og hollænderne, når det kommer til cyklisme, minder meget om hinanden, så har Marco Berends stor tro på, at projektet nok skal blive en succes.

- Både Holland og Danmark er store cykelnationer. Begge lande pendler cirka lige meget på cykel, men når det kommer til at bruge cyklen rekreativt, så ser vi en tydelig forskel. Vi håber derfor på, at vi kan få flere danskere til at bruge cyklen rekreativt ved at lave cykelnettet, siger Marco Berends.

Cykelnettet har brug for din hjælp

De fire foreløbige cykelnet-områder er indtil videre prøvekaniner for, hvordan konceptet bedst kan tilpasses danskerne og det danske vejnet. Derfor vil folkene bag gerne høre din mening, hvis du benytter dig af ruterne.

- De her fire ruter er helt færdiglavede, så de er klar til at blive brugt hen over sommeren. Imens går vi lidt og venter på, at vi får noget feedback ind på vores hjemmeside fra brugerne, som vi kan bruge til at lægge os fast på et endeligt design til eksempelvis vores vejskilte, siger Marco Berends.

Cykelnet tester to forskellige design af skilte på ruterne i Sønder Omme og Vejle for at se, hvad der fungerer bedst. I slideren herunder kan du se forskellen på de to typer skilte. 

Så hvis du har prøvet en eller måske begge ruter her i Syd- og Sønderjylland, så hører Dansk Cykelturisme gerne fra dig på deres hjemmeside.