Opkøb af arealer skal redde Vejle Fjord

Der er 39 millioner på vej til Vejle Kommune. Pengene skal gå til at udtage lavbundsjorde, hvilket betyder, at færre næringsstoffer ledes ud i Vejle Fjord.

Den 6. april i år blev Vejle Fjord begravet ved et arrangement, som Greenpeace og Danmarks Sportsfiskerforbund stod bag.

I dag er temaet nærmere genopstandelse, efter det blev meldt ud, at en ny aftale skal nedbringe mængden af kvælstof i Vejle Fjord og forbedre vandmiljøet. 

Aftalen er indgået af regeringen og aftalepartierne bag Finansloven for 2024. 

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse

Aftalen afsætter 71 millioner kroner til opkøb af anlæg og arealer i og omkring vandområderne i i Vejle Fjord og Limfjorden - her er 39 millioner afsat til Vejle Fjord. 

- Ved Vejle Fjord finansierer akutpakken, at op imod 400 hektar jord kan tages ud af landbrugsdrift. Dermed forhindrer vi, at cirka 24 tons kvælstof ender i den hårdt pressede fjord, siger Magnus Heunicke (S), miljøminister.

Den nye aftale glæder Vejle Kommunes borgmester. 

- Vi er super glade for det forlig, der er blevet indgået i dag. Fjorden har stor betydning for byens identitet. Mange har hørt om den døde fjord og begravelsen. Vi har i mange år arbejdet med naturen rundt om fjorden, men det ændrer ikke ved, at vi har et naturområde, der har det skidt, siger Jens Ejner Christensen(V). 

- I forhold til om vi redder fjorden på et år? Det gør vi ikke, men det her er nye og store skridt. Indtil videre har vi brugt egne kommunale midler. At staten nu går ind og hjælper har stor betydning. Og så er det også en anerkendelse af det store stykke politiske arbejde, der er blevet prioriteret de sidste 10 år, siger han. 

"En kamp mod vindmøller"

Det lokalvalgte folketingsmedlem, Birgitte Vind (S), har længe kæmpet for at få gjort noget politisk for den hårdt trængte fjord. Derfor er hun onsdag meget lettet.

- Jeg er virkeligt glad for, at pengene er gået til to områder. Det batter noget, siger hun og fortsætter:

- Den her aftale er et kæmpeskridt til at reducere kvælstofudledningen i Vejle Fjord. Det har været en kamp mod vindmøller for Vejle Kommune at forsøge at genetablere det økologiske system.

Opkøbene bliver en del af det 1200 hektar store helhedsprojekt ved Vork Naturland i Vejle, der vil have positive effekter for både vandmiljø, klima og biodiversitet.

- Vi har flere store dagsordener som genopretningsprojekter, naturpleje, reduktion af CO2 og Ådalen. Puljen bidrager også til de projekter, så det passer ind i en større plan, siger Jens Ejner Christensen(V), borgmester, Vejle Kommune. 

De 39 millioner skal gå til:

Opkøb af højbundsjorder og eventuelle ejendomme i området, der i dag ikke kan opkøbes gennem eksisterende puljer. Udover at reducere kvælstofudledningen med cirka 24 tons om året til Vejle Fjord, vil opkøbene forventeligt betyde, at Vejle Kommune kan gå i gang med at anlægge et tilstødende klima-lavbundsprojekt i Ravninge, der har potentiale til at reducere udledningen af kvælstof til Vejle Fjord med knap 19 tons årligt, samt en CO2-udledning med forventeligt cirka 7.000 tons.

Kilde: Miljøministeriet