Privathospital må ikke operere for hoftedysplasi, selvom der er lange ventelister i det offentlige

Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Privathospitalet Mølholm i Vejle kunne de operere tre gange så mange patienter for hoftedysplasi, end de gør nu. Men det offentlige har sagt nej tak.

På Privathospitalet Mølholm i Vejle opererer de omkring 50 patienter for hoftedysplasi om året. Det er patienter, som enten selv betaler for operationen, eller som har en sundhedsforsikring, der dækker udgifterne, der ligger på omkring 200.000 kroner.

Mølholm vil gerne operere patienter i offentligt regi, men de har fået afslag på at blive godkendt til at foretage operationen.
Sundhedsstyrelsen har afvist ansøgninger fra tre privathospitaler, mens der er givet en godkendelse til det offentlige Bispebjerg-Frederiksberg Hospital.

Hvad er hoftedysplasi?

Ved hoftedysplasi er hofteskålen underudviklet. Det gør, at hofteskålen ikke dækker lårbenshovedet tilstrækkeligt, hvilket medfører en meget høj belastning af hofteleddet.

I de fleste tilfælde konstateres sygdommen ved 15-30-års alderen, men symptomerne kan også optræde tidligere eller senere.

Symptomerne viser sig i begyndelsen ved, at man hurtigt bliver træt i hoften og ikke kan gå så langt. I de tidlige stadier optræder symptomerne kun en gang imellem. Senere kommer der smerter i lysken samt haltende gang.

- Det er ærgerligt, at man i den her situation, hvor vi hører om ventetider på op mod halvandet år, at vi ikke kan få lov til at operere de her patienter, når vi allerede opererer for det her i privatregi, siger Lars Dahl Pedersen, der er administrerende direktør på Privathospitalet Mølholm.

I et brev til Mølholm lyder det fra Sundhedsstyrelsen, at de takker nej med henvisning til det 'overordnede nationale hensyn':

'Idet Sundhedsstyrelsen ud fra overordnede nationale hensyn vurderer, at samling på få lokaliteter er nødvendig for opretholdelse af tilstrækkeligt volumen, robusthed og kvalitet på landsplan.'

Sundhedsstyrelsens afslag til Privathospitalet Mølholm

Højt specialiseret funktion nr. 22

Periacetabulær osteotomi/hoftenær femurostetomi (<400)

Svar på indsigelser:

Sundhedsstyrelsen vurderer, at Region Midtjylland og Region Syddanmark har fremsendt fornuftige planer for nedbringelse af ventelisterne i 2023. Derudover vil den yderligere godkendelse til Bispebjerg Hospital (BBH) medføre øget kapacitet i Vestdanmark, da Region Hovedstaden vil kunne hjemtage egne patienter når funktionen på BBH er etableret, hvilket hermed vil skabe yderligere kapacitet i Vestdanmark. Indsigelsen giver derfor ikke anledning til ændring af styrelsens hidtidige vurdering, hvorved afslaget fastholdes.

Der gives afslag til:

Privathospitalet Mølholm, Vejle

  • idet Sundhedsstyrelsen ud fra overordnede nationale hensyn vurderer, at samling på få lokaliteter er nødvendig for opretholdelse af tilstrækkeligt volumen, robusthed og kvalitet på landsplan.

På Mølholm kan man ifølge ortopædkirurg Kjeld Søballe meget hurtigt være klar til at udføre operationen for hoftedysplasi med en ganz-operation.

- Vi har kapacitet til at lave omkring 150 af disse operationer om året. Det er en tredobling af det, vi laver nu, siger Kjeld Søballe, der er professor og ortopædkirurg med speciale i hoftedysplasi og ansat på privathospitalet.

Så lang er ventetiden til en ganz-operation

Ganz-operationen bliver foretaget i Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Hovedstaden.

I Region Syddanmark er der samlet cirka 29 måneders ventetid til forundersøgelse og operation. Der står lige nu 60 patienter på venteliste.

I Region Midtjylland er der samlet 20-23 måneders ventetid til forundersøgelse og operation. Der står 108 patienter på venteliste.

I Region Hovedstaden er der 10 måneders ventetid til forundersøgelse og operation. Der står 53 patienter på venteliste.

Kilde: Regionernes svar til TV 2.

Nathalie kan ikke vente halvandet år

Sundhedsstyrelsen har netop afvist at lade Privathospitalet Mølholm hjælpe 18-årige Nathalie Klug fra Vejle, som lige nu er en af patienterne på det offentliges lange venteliste.

Derfor må hendes forældre igen selv betale, når hun om tre uger skal have foretaget sin anden operation på privathospitalet Mølholm.

- Jeg synes slet ikke, det giver mening. Der er så mange unges liv, der stoppes af de her lange ventelister. Man burde tænke meget mere på de mange mennesker, det berører, siger Nathalie Klug til TV2.

Det siger Sundhedsstyrelsen

TV SYD har rettet henvendelse til Sundhedsstyrelsen om sagen, og de har sendt dette skriftlige svar:

Vi er i Sundhedsstyrelsen meget optaget af, at patienter, der har en sjælden og svær sygdom, får et behandlingstilbud af højeste faglige kvalitet, samtidig med at der er tilstrækkelig kapacitet til, at de ikke skal vente længe på behandling.

Ganz-operationer er vanskelige operationer, som kræver særlige kompetencer, og hvor der også er risiko for mulige alvorlige komplikationer efter operationen. De kræver flere års oplæring, og der er kun få læger i landet der kan udføre behandlingen. 

Det er vores opgave som styrelse at sikre, at de sygehuse, der foretager Ganz-operationer, kan opretholde en høj faglig kvalitet i alle dele af behandlingen, herunder både selve operationen, men også ved håndtering af eventuelle og potentielt alvorlige komplikationer mv. 

Den høje faglige kvalitet opretholdes bl.a. ved at sikre tilstrækkelig robusthed og vedligeholdelse af kompetencer på de afdelinger, der varetager behandlingen, hvilket kræver et vist volumen af patienter.

Vi har en forventning om, at ventetiden på behandlingen vil falde på baggrund af regionernes planer for nedbringelse af ventetiden på hhv. Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital og Odense Universitetshospital, og yderligere i takt med etableringen af funktionen på Bispebjerg Hospital.

- Agnethe Vale Nielsen, enhedschef i Sundhedsstyrelsen

Storkeungerne har endnu ikke lært at flyve, og det er der en grund til

Video: Søren Pors Grundahl, TV SYD / Storkene.dk
Udgivet

De basker og basker med vingerne i reden i Smedager, alligevel er ingen af de nu omkring ni uger gamle storkeunger lettet endnu.

De fire storkeunger i Smedager ser man i disse dage ofte stå på kanten af reden, mens de basker ihærdigt med vingerne. De øver sig i at flyve.

Du kan hele døgnet følge livet i storkereden her.

De er nu omkring ni uger gamle, og de burde alle have været ude at flyve for første gang, men det har de ikke.

- De har det for godt, tænker jeg, og det kan der være flere årsager til, siger Jesper Leegaard, fra foreningen Storkene.dk

Ifølge storkeeksperten kan det være fordi, at forældrene Thorkild og Connie opfører sig som det, vi i menneskeverdenen kalder for 'curlingforældre'.

- De henter simpelthen for meget mad til dem. Normalt begynder forældrene at komme med mindre og mindre mad til ungerne, for at få dem jaget af reden. Men det er tydeligt, at de ikke er sultne nok til at få lettet rumpen fra reden, siger Jesper Leegaard og fortsætter:

- Det kan være, at forældrene instinktivt ved, at den megen regn og blæst kan være for farlig for dem at tage deres første flyvetur i, så de derfor er fortsat med at fodre dem så godt. Det er ikke noget, vi ved med sikkerhed, men absolut en overvejelse.

De fire uger er tre hanner og en hun. Den ene af hannerne bærer en GPS-sender. I løbet af den kommende uge sætter TV SYD en SMS-afstemning i gang, hvor alle interesserede kan stemme om ungernes navne.

Se de flotte folkedragter fra Fanøs traditionsrige festival her

Udgivet

I denne weekend er der fest i Nordby på Fanø. Øboerne fejrer deres helt særlige kulturhistorie og tilhørsforhold til øen i Vadehavet.

Hele weekenden har man kunnet støde på folk i traditionelle fanødragter rundt omkring i Nordbys gader. Byen og øen fejrer nemlig deres kulturhistorie som sejlskibs-ø med en tredagesfest med musik, optog og 'bryllup' i traditionelt tøj.

Traditionel Sønderhoning-dans til fannikerdage.

- Der er virkelig mange, som har støttet op om festen. Lørdag var vi i optoget gennem byen omkring 300 kvinder i de traditionelle dragter, fortæller Ryon Petersen, der er formand for Fannikerdagene, og fortsætter:

- Der er også mænd, der tager tidstypisk tøj på, vi har ikke en dragt som sådan til mændene. De var for de flestes vedkommende sømænd.

Modsat mange andre steder i Danmark har Fanø formået både at bevare deres traditionelle dragter, som bliver båret af mange øboere ved særlige lejligheder som bryllupper og ikke mindst under den tre dage lange fest, der altid afholdes den anden weekend i juli. 

Marieke Böhmer fra vadehavsøen Föhr i Tyskland kom for første gang i år for at feste med fannikerne. Foto: Fannikerdagene/privat

I de senere år er der også kommet andre vadehavsøboere til Fanø for at feste og fejre den særlige kulturhistorie. blandt andet er folk fra Rømø og Mandø dukket op i deres folkedragter. I år er Marieke Böhmer fra vadehavsøen Föhr i Tyskland kommet for at feste med fannikerne.

Det er almindeligt at børnene også har en fanødragt på ved festlige lejligheder. Foto: Fannikerdagene/privat

- Det er meget interessant for os, at folk fra andre vadehavsøer har lyst til at være med, og at de kommer i deres egnsdragter. Og selvom vores dragter er forskellige, så kan man godt visse af de samme referencer på dragterne, siger Trine Buhl, der også er medlem af foreningen Fannikerdagene.

- Vi er jo forbundet via havet, da det ind til for ikke så mange år siden var lettere at komme fra det ene sted til det andet til havs og ikke til lands, så derfor har der været mere kontakt øerne i mellem frem for ind i landet, siger Trine Buhl.

Mænd har ikke en traditionel dragt på Fanø, men historisk set var de ofte klædt i sømandstøj, da mange sejlende på de syv verdenshave. Foto: Fannikerdagene/privat

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com