Forældre må betale 200.000 kroner til privathospital, så 18-årig datter slipper for smerter

Foto: Privatfoto.
Af af Mathias Overgaard & Bettina Szücs
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV 2 Nyheder

Nathalie Klug har daglige smerter på grund af hoftedysplasi. Om tre uger skal hun have sin anden operation for egen regning.

200.000 kroner. Så meget har et forældrepar fra Vejle følt sig nødsaget til at betale af egen lomme for at undgå, at deres datter skulle gå flere år i smerter, mens hun venter på en operation i det offentlige.

Sundhedsstyrelsen har nemlig netop afvist at lade et privathospital hjælpe 18-årige Nathalie Klug og flere end 200 andre patienter, som lige nu venter på lange ventelister i det offentlige.

Og derfor må hendes forældrene igen selv gribe til lommerne, når hun om tre uger skal have foretaget sin anden operation på privathospitalet Mølholm.

- Jeg synes slet ikke, det giver mening. Der er så mange unges liv, der stoppes af de her lange ventelister. Man burde tænke meget mere på de mange mennesker, det berører, siger Nathalie Klug.

Privathospitaler afvist

Nathalie Klug lider af hoftedysplasi – en sygdom, der særligt rammer yngre kvinder – og hun skal derfor have foretaget den såkaldte ganzoperation i begge hofter.

Nathalie Klugs mor, Berith Klug, fortæller, at forældrene frygtede, at skaderne på datterens hofter ville udvikle sig yderligere, mens hun ventede på en tid i det offentlige. Derfor så de ikke anden udvej end selv at betale et privathospital. Foto: Privatfoto

Hun ville egentlig gerne behandles i det offentlige. Men her skal hun vente op til halvandet år på det hospital, hvor ventetiden er kortest.

Og selvom Privathospitalet Mølholm kan foretage operationen inden for få uger, kan de kun få lov at hjælpe de patienter, der betaler operationen af egen lomme eller får en sundhedsforsikring til at dække den.

Hvad er hoftedysplasi?

Ved hoftedysplasi er hofteskålen underudviklet og dækker derfor ikke korrekt i forhold til lårbenshovedet. Det gør, at hofteskålen ikke dækker lårbenshovedet tilstrækkeligt, hvilket medfører en meget høj belastning af hofteleddet.

I de fleste tilfælde konstateres sygdommen ved 15-30-årsalderen, men symptomerne kan også optræde tidligere eller senere.

Symptomerne viser sig i begyndelsen ved, at man hurtigt bliver træt i hoften og ikke kan gå så langt. I de tidlige stadier optræder symptomerne kun en gang imellem. Senere kommer der smerter i lysken samt haltende gang.

Privathospitalet er nemlig ikke godkendt til at foretage operationen i Sundhedsstyrelsens såkaldte specialeplan.

Og nu har styrelsen i en ny ansøgningsrunde til specialeplanen netop afvist Mølholm og to andre privathospitalers forsøg på at blive godkendt til at lave ganz-operationen.

Derfor må privathospitalerne fortsat ikke lave operationerne for det offentlige.

Daglige smerter

For Nathalie Klug betyder hoftedysplasien, at hun er ramt af smerter på daglig basis.

- Der er hele tiden noget, der trykker og gør ondt. Jeg kan hele tiden mærke mit ben på en dårlig måde, og jeg føler, at min krop er gammel, siger hun.

Hun kan derfor ikke cykle, hun kan ikke rigtigt være med i idrætstimerne på sit gymnasium i Vejle, og hun må droppe byture med vennerne.

- Når man ikke kan deltage i de ting, som alle andre kan, så føler man sig uden for, og man føler sig underlig, siger Nathalie Klug.

Det værste er dog, at hoftedysplasien har sat en stopper for Nathalie Klugs muligheder for at dyrke sin allerstørste passion.

Nathalie Klugs sejlsportsdrømme led et alvorligt knæk, da hendes smerter betød, at hun i foråret 2022 måtte opgive at fortsætte med at sejle. Foto: Privatfoto

Det meste af sit liv har Nathalie Klug dyrket jollesejlads, og hun har blandt andet deltaget til EM- og hold-VM. Men i foråret 2022 satte smerterne fra hoftedysplasien en stopper for sejladsen.

- Det er det sværeste ved det hele. At stoppe med at gøre noget, jeg har gjort i ni år af mit liv. Mindst to gange om ugen sejlede jeg, og fra den ene dag til den anden kunne det bare slet ikke lade sig gøre længere, lyder det.

Troede på hjælp fra det offentlige

Nathalie Klug var tidligere på året overbevist om, at hun nok skulle kunne få hjælp af det offentlige, så hun igen kunne sejle og leve det samme ungdomsliv som sine jævnaldrende klassekammerater.

I februar præsenterede sundhedsminister Sophie Løhde (V) nemlig en redningsplan for sundhedsvæsenet, der blandt andet gav privathospitalerne mulighed for – for første gang i syv år – at søge om at blive godkendt til operationerne i specialeplanen.

- Det skal ikke være sådan, at du er afhængig af at have en stor pengepung eller forsikring, der gør, at du kan komme foran i køen på et privathospital, mens du skal vente 13 år hos det offentlige, lød løftet dengang fra Sophie Løhde.

Det skete efter, at TV 2 blandt andet havde fortalt, hvordan dengang 19-årige Marie Louise Rasmussen også selv havde måttet betale 120.000 kroner for at få foretaget ganz-operationen på privathospital, så hun slap for flere års ventetid.

To års ventetid på forundersøgelse

Men nu hvor ansøgningsrunden til specialeplanen er overstået, er privathospitaler hverken godkendt til at foretage ganz-operationen eller en operation for vækstbetinget kæbeanomali med flere års ventetid i det offentlige, kunne TV 2 fortælle tidligere tirsdag.

Og Nathalie Klugs sundhedsforsikring dækker ikke en operation i det private, da hendes hoftedysplasi regnes for at være medfødt.

I september 2022 fik hun at vide, at hun først kunne komme til forundersøgelse på Odense Universitetshospital i august 2024 – altså knap to år senere. Og Region Syddanmark oplyser til TV 2, at der stadig er mere end to års samlet ventetid på forundersøgelse og operation.

Sygehus beklager ventetid

På Odense Universitetshospital beklager cheflæge Lonnie Froberg fra Ortopædkirurgisk Afdeling de lange ventetider. I et svar til TV 2, skriver hun:

- Vi vil altid gerne kunne tilbyde alle vores patienter hurtig behandling, og det er dybt beklageligt, at der er patienter, der må vente på den her type operation. Ikke mindst fordi det for nogle patienter er svært at holde sig fysisk aktive og have en normal hverdag i venteperioden.

- Desværre er vi ramt af stor mangel på de specialiserede medarbejdere, der skal til – både kirurger og plejepersonale. Vi er i gang med at uddanne nye kirurger, men det her er en højt specialiseret operation, som det tager en kirurg 2-3 år at blive specialiseret i. Vi arbejder også på mange andre fronter for at kunne tilse og behandle så mange patienter som overhovedet muligt og dermed få ventetiden ned. Men vi har også et fælles ansvar for patienterne på tværs af landet. Det betyder, at når ventetiden falder hos os på OUH, så får vi også nogle af de patienter ind, som står på venteliste i de andre regioner - og så stiger ventetiden desværre hos os igen.

Tager hun i stedet til København, hvor der er kortest ventetid i det offentlige, skal hun stadig vente.

Selvom Rigshospitalet til TV 2 oplyser, at ventetiden til selve operationen er 10 måneder, fortæller Nathalie Klugs forældre, at de så sent som sidste uge fik at vide, at hun kunne risikere at vente op til halvandet år på operationen på Rigshospitalet.

Rigshospitalet oplyser til TV 2, at man lige nu slet ikke modtager patienter fra andre regioner til ganzoperationen.

Så lang er ventetiden til ganzoperation

Ganzoperation bliver foretaget i Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Hovedstaden.

I Region Syddanmark er der samlet cirka 29 måneders ventetid til forundersøgelse og operation. Der står lige nu 60 patienter på venteliste.

I Region Midtjylland er der samlet 20-23 måneders ventetid til forundersøgelse og operation. Der står 108 patienter på venteliste.

I Region Hovedstaden er der 10 måneders ventetid til forundersøgelse og operation. Der står 53 patienter på venteliste.

Kilde: Regionernes svar til TV 2.

Derfor besluttede forældrene selv at betale for hofteoperationen til en samlet pris på 200.000 kroner.

- Det er ikke acceptabelt, at vi sætter en ung piges liv på pause. Og skaderne bliver kun værre, jo længere der går inden en operation, siger Nathalies mor, Berith Klug.

- Vi havde svært ved at se os selv i spejlet, hvis vi ikke gjorde noget. Vi ville gerne tro på det offentlige. Men det kan man bare ikke.

Styrelse står fast

Tidligere på året fik Nathalie Klug derfor foretaget den første operation, og om mindre end fire uger skal hun opereres for anden gang.

- Hun har drømme og mål, som hun vil opnå. Det kan hun ikke, så længe hun har hoftedysplasi. Det er nu, hun skal leve livet. Hun er ung og skal feste, leve, drømme, tænke stort, gå efter vilde ting og gå efter, hvad hun nu vil nå på en sejlbåd, siger Berith Klug om baggrunden for, at de selv har valgt at betale operationerne.

Mens Sundhedsstyrelsen har afvist tre privathospitalers ønske om at lave operationen for det offentlige, har styrelsen valgt at godkende endnu et offentligt hospital, så der i fremtiden er godkendt fire offentlige hospitaler til at klare behandlingen for det offentlige.

Agnethe Vale Nielsen, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, forklarer, at Sundhedsstyrelsen har valgt ikke at sprede de komplicerede behandlinger ud på for mange hospitaler.

Det sker for at sikre, at de læger, der foretager operationerne for det offentlige, har nok patienter til at holde deres evner ved lige.

Samtidig har de offentlige hospitaler fremlagt planer for, hvordan ventetiden kan forkortes, fortæller hun.

- Vi vurderer, at det kan nedbringe ventelisterne.

Hun kalder det ”super trist”, at patienter i nogle tilfælde må vente flere år på behandling, men fastholder beslutningen om afvise tre privathospitalers ønske om at få lov at lave ganzoperationen for det offentlige.

- VI har i vores arbejde fokus på at sikre så kort som mulige ventetider, men samtidig har vi også fokus på at fastholde en høj kvalitet i behandlingen til patienterne, siger enhedschefen, der ikke kan svare på, hvornår ventetiderne for ganzoperationerne er nedbragt på de offentlige sygehuse

Beder minister gribe ind

Men Natalie Klug forstår – trods Sundhedsstyrelsens forklaringer – ikke, hvorfor styrelsen ikke vil lade privathospitaler operere hende for det offentlige.

Men man har jo godkendt et nyt hospital, og styrelsen vurderer, at det kan nedbringe ventelisterne?

- Men det er jo ikke nok. Det har ikke hjulpet på min ventetid, og det har heller ikke hjulpet på ventetiden på mine veninder, der venter på en operation, siger hun.

Nathalie Klug fortæller, at hun selv kender, andre der ligesom hende venter på en ganz-operation i det offentlige. De må ligesom hende vente længe på en tid i det offentlige. Foto: Privatfoto

Hun er taknemmelig for, at hendes forældre trådte til, så hun ikke skulle vente på en operation i det offentlige og håber, at hun til efteråret kan begynde at sejle igen, når genoptræningen er overstået.

- Jeg håber bare, at jeg kan komme ud og få nogle gode oplevelser og komme ud med mine venner og sejle en tur, siger hun.

- Men der sidder stadig mange derude, som fortsat skal sidde og bøvle med de her lange ventelister.

Nathalie Klug opfordrer derfor sundhedsminister Sophie Løhde til at gribe ind og sikre, at også privathospitaler godkendes til at lave operationen.

Men det ønske får hun formentlig ikke opfyldt.

Sundhedsministeren erklærer sig utilfreds med, at der stadig er lange ventetider for en række operationer.

Men hun er modsat Nathalie Klug ikke skuffet over, at det kun er et enkelt offentligt hospital, der er blevet godkendt til ganzoperationen i styrelsens nye ansøgningsrunde.

- Når vi eksempelvis ser på hoftedysplasi, er det fremover fire steder i landet frem for kun tre steder i landet, der kan varetage den funktion. Det er godt for patienterne, lyder det.

Få overblikket over slagterisagen

Udgivet

En 42-årig slagteriarbejder blev fredag varetægtsfængslet i fire uger frem til 19. juli. Han er sigtet for at have dræbt sin 35-årige kollega med ét snit i halsen på Danish Crowns kvægslagteri i Holsted. TV SYDs retsreporter Helle Eriksen giver dig overblikket i videoen herover.

Han bruger darten som frirum fra mentale udfordringer - fredag vandt han DM

M
Udgivet

Tom Johansen, der er bruger af værestedet Reperbanen i Aabenraa, har netop vundet DM i Dart for Væresteder til DIF DM-ugen i Herning. Guldet er dog langt fra eneste gevinst ved darten, der giver Tom og ligesindede et vigtigt frirum i en svær tilværelse.

Fredag kunne 31-årige Tom Johansen fra værestedet Reperbanen i Aabenraa, stille sig øverst på podiet ved Danmarksmesterskabet i Dart for Væresteder til DIF DM-ugen i Herning. I duel med cirka 50 andre værestedsbrugere ved dartskiven lykkedes det sønderjyden at sejre, men at Tom i darten har fundet en glæde og mod på at bevæge sig ud i større menneskemængder, er en sejr i sig selv:

- Normalt vil det være svært for mig at tage afsted til noget, hvor der er mange mennesker, men til dartstævnerne kender jeg efterhånden alle, der er med, og det giver en tryghed. Det gør mig glad, når jeg kan tage afsted og få en succesoplevelse på trods af det, som er svært, fortæller Tom Johansen i en pressemeddelelse fra DIF.

Toms hverdag er besværet af kampe med tanker og stemmer, som følge af diagnosen paranoid skizofreni, der videre resulterer i vrangforestillinger og hallucinationer. Her kommer darten ind i billedet som et positivt frirum fra værestedsbrugernes ofte svære liv og giver dem mulighed for at blive en del af tilværelsen uden for værestederne.

“Win-win-win-samarbejde”

Tom og de øvrige værestedsbrugere fik øjnene op for dart via et samarbejde mellem Landsforeningen af Væresteder og Dansk Dart Union. Dette samarbejde løber over flere år og betyder, at dartunionen lægger rammer til det årlige afslutningsstævne DM i Dart for Værestæder. Ydermere giver det brugerne på værestederne mulighed for at komme ud i klubber med bedre faciliteter, fremfor blot midlertidige dartskiver hængt op på værestederne.

Samarbejdet opstod, da Landsforeningen for Væresteder forrige år blev kontaktet af Dansk Dart Unions formand, Henrik Vestbo, der havde hørt om foreningens afholdelse af DM i dart. At de to har slået sig sammen, er en udpræget succes:

- Vi ser det som et win-win-win-samarbejde: Værestedsbrugerne oplever et frirum, hvor de kan være aktive sammen med andre, i Landsforeningen af Væresteder får vi gladere medlemmer, og dartunionen kan være med til at gøre en forskel for en sårbar målgruppe og på sigt få flere medlemmer i deres foreninger, så det er rent win-win-win, fortæller Nico Hansen, programleder for Sport for LIVET hos Landsforeningen af Væresteder.

Perfekt debut ved DIF DM-ugen

Den store finale løb af stablen i Sportscenter Herning denne fredag, men faktisk var Tom Johansen allerede forinden ventet vinder af det hele. Det skyldes, at han gennem årets løbende DM-turnering har spillet så godt, at man på forhånd vidste, at kampen om titlen ville stå mellem ham og Omar Jakirlic fra Stoppestedet i Fredericia. Alligevel blev kampen og deltagelsen en stor oplevelse for alle:

- Det blev et brag af et opgør. Både i sig selv, men også fordi det er første gang, at vi er en del af DIF DM-ugen. Vores brugere på værestederne har glædet sig megameget til at være en del af folkefesten i Herning, for når der er gjort meget ud af det, så føler de sig også taget seriøs med deres sport – og som menneske, beretter Nico Hansen i pressemeddelelsen.

For Tom Johansen kulminerede det i guld og en ny god oplevelse med dartsporten, der for ham er meget mere end blot bulls eyes og guldmedaljer:

- Igennem dartstævnerne har jeg fået gode venner fra væresteder i både Kolding, Fredericia og Ikast, fortæller Danmarksmesteren.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Ikke tildeltcookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com