100 år for første julemærkehjem

Grev Ingolf og grevinde Sussie var sammen med kronprinsesse Mary med til at fejre, at det i år er 100 år siden, at de første julemærkehjem blev oprettet i Danmark.

Først da kronprinsesse Mary stillede sig på talerstolen ved præsentationen af årets julemærke, blev det afsløret, at kunstneren bag mærket i år er Carl Quist Møller, der også har tegnet Jungledyret Hugo.

50 portrætter

Han har valgt at lave 50 portrætter af nogle af de børn, der i øjeblikket bor på et af de fire julehjem i Danmark.

Kronprinsessen Mary er protektor for julemærkefonden, og det er for hende en hjertesag, at danske børn kan få det liv, de fortjener.

- Når børn ankommer til et julemærkehjem, får de hjælp til at komme videre i deres liv. Behovet for julemærkehjem har aldrig været større end i år, sagde kronprinsessen fra talerstolen.

Venteliste stiger

Og det har hun ret i, for selvom julemærket i år fejrer 100-året for åbningen af de første julemærkehjem i Danmark, falder salget af julemærker samtidig med, at antallet af børn, der står på venteliste, stiger.

700 på venteliste

Lige nu står mere end 700 drenge og piger på ventelisten for et ophold, og dermed er ventetiden oppe på 16 måneder.

Pengene fra salget af årets julemærke går til de fire julemærkehjem, der fungerer som et midlertidigt hjem for børn, der har brug for hjælp til at bryde en ond cirkel som eksempelvis overvægt eller mobning.

Årets julemærke bliver sat til salg fra tirsdag, hvor man kan købe mærket på posthuse, i SuperBest og på julemærkefondens netbutik.

Det første julemærke i verden var dansk og havde premiere i december i 1904, da den daværende postassistent Einar Holbøll kom på idéen. Senere blev idéen kopieret af mange andre lande og udbredt verden over.