15.800 stykker ulovligt fyrværkeri er nu beslaglagt af politiet

Siden midten af november har Syd- og Sønderjyllands Politi beslaglagt 15.800 kanonslag ved forskellige ransagninger.

Artiklen er 1. januar 2021 opdateret med nye oplysninger om politiets beslaglæggelse af ulovligt fyrværkeri siden slutningen af oktober 2020. Oprindeligt oplyste Syd. og Sønderjyllands politi, de havde beslaglagt 7.450 stykker ulovligt fyrværkeri. Senere er antallet ændret til beslaglæggelse af 15.800 ulovlige kanonslag.

Især i Aabenraa og Haderslev har der de seneste par måneder været en del uro om aftenen og natten, hvor især unge har skudt ulovligt fyrværkeri som kanonslag af.

Syd- og Sønderjyllands Politi har ved forskellige ransagninger i området beslaglagt 15.800 ulovlige kanonslag, oplyser politikredsen i en pressemeddelelse.

Ifølge politiet er det primært kanonslag, der er blevet beslaglagt i perioden 16. november til 27. december.

Blandt andet har de i forbindelse med en ransagning den 23. december i en industribygning på Mads Clausensvej i Tinglev fundet en illegal fyrværkerifabrik med 3.106 stykker ulovligt fyrværkeri - primært kanonslag. 

I alt har Syd- og Sønderjyllands Politi ind til nu rejst sigtelser i 66 sager på området og oplyser samtidig, at de fortsætter de målrettede indsatser mod ulovligt og generende fyrværkeri.

Vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion understreger i forbindelse med opgørelsen, at tallene viser, at politiet ser alvorligt på sager om ulovligt fyrværkeri.

Alvorlige konsekvenser

Han peger på, at de unge dels risikerer at blive sigtet for overtrædelse af fyrværkeriloven. Dels risikerer de at blive sigtet for overtrædelse af straffeloven, hvis de fyrer fyrværkeri efter andre. Det gælder både ansatte i offentlig tjeneste som hjemmehjælpere, brandmænd og politifolk samt almindelige borgere.

-Vi gør en rigtig stor indsats for at komme det her uvæsen til livs. Der er netop kommet en ny paragraf i straffeloven, hvor straffen er blevet forhøjet med en tredjedel, uanset om man kaster fyrværkeri mod politi, brandvæsen eller Hr. og Fru Danmark. Det betyder helt konkret, at 60 dage i spjældet nu bliver til 80 dage. Og vi skal nok sætte handling bag ordene. Hvis man ikke forstår det, kommer vi ikke til at være ude med fløjlshandsken, men krabasken, siger Christian Østergård til TV SYD.

Han fortæller også, at Syd- og Sønderjyllands Politi gør en ihærdig indsats for at finde frem til, hvor det ulovlige fyrværkeri kommer fra.

- Når vi for eksempel får fat i personer, der har kanonslag på sig eller kører rundt med kanonslag i bilen, som vi har set eksempler på, så forsøger vi at gå tilbage og se, hvor det kommer fra. Er der steder, der skal ransages, eller kan man spore det på anden vis? Hvem er leverandør? Hvor opbevares det? Passer det med den efterforskning, vi har i forvejen? På den måde prøver vi at stykke et billede sammen, så vi kan finde ud af, hvordan det kommer ind i landet, fortæller Christian Østergård.

Reglerne om fyrværkeri

• Salget af nytårsfyrværkeri varer frem til den 31. december.


• Det er kun tilladt at affyre fyrværkeri til og med den 1. januar 2021.


• Det er ulovligt og strafbart at besidde, sælge og købe ulovligt fyrværkeri.


• Det er ulovligt at affyre fyrværkeri mod andre – det gælder både almindelige borgere og ansatte i offentlig tjeneste som politi, brandvæsen og hjemmepleje. Og hvis du gør det, kan det have store strafmæssige konsekvenser.


• Folketinget har netop skærpet lovgivningen, så straffene på området er øget med en tredjedel.


• Affyrer du fyrværkeri mod almindelige borgere, er der tale om en overtrædelse af straffelovens paragraf 252 (forsætlig fareforvoldelse ved affyring af fyrværkeri mv.).


• Før strafskærpelsen lå straffene typisk på fængsel i 10 - 60 dage.


• Affyrer du fyrværkeri mod ansatte i offentlig tjeneste, er der tale om en overtrædelse af straffelovens paragraf 119 b, der er en ny bestemmelse. Overtrædelse straffes med bøde eller fængsel i op til otte år.


• Før strafskærpelsen lå straffene typisk på fængsel i 4 – 9 måneder