Aabenraa tæt på mål som skal give flere håndværkere

Om lidt mere end to år skal 30 procent af en afgangsårgang fra folkeskolen vælge en erhvervsuddannelse.

I disse år arbejdes der på at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, da man i fremtiden forventer, at den allerede eksisterende mangel på faglært arbejdskraft vil stige til nye højder. 

Men Aabenraa Kommune er et af de steder, hvor man er ved at nærme sig den landspolitiske målsætning, om at 30 procent af en årgang skal vælge en erhvervsuddannelse. Med knap 28 procent er der udsigt til at nå målsætningen i Aabenraa Kommune.

Så langt er kommunerne

Kommune. Tal i procent.

Billund: 30,1

Vejen: 30,1

Varde: 29,8

Aabenraa: 27,6

Fredericia: 26,9

Hedensted: 25,7

Horsens: 25

Tønder: 24,8

Haderslev: 24,3

Esbjerg: 23,9

Fanø: 23,5

Sønderborg: 22,7

Kolding: 22,2

Vejle: 20,2

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Og den bølge har man tænkt sig at ride videre på.

- Jeg tror, demografien er en fordel for os, fordi der er flere her end i storby-kommunerne, der har en erhvervsuddannelse og dermed spejler unge sig i de muligheder, der er. Vi har også et tæt samarbejde med mange virksomheder, der har brug for faglærte, fortæller leder i Ungdommens Uddannelsesvejledning i Aabenraa, Christina Arvad Brill.

quote

Der er mange ting, der har ændret sig, siden forældrene var unge og skulle vælge uddannelse. Derfor er vi også nødt til at klæde dem på

Christina Arvad Brill, Leder, Ungdommens Uddannelsesvejledning, Aabenraa

Derfor har Aabenraa Kommune inviteret 8., 9. og 10. klasser til åbent virksomhedsbesøg hos 13 lokale virksomheder, der gerne vil have nogle lærlinge og fortælle om, hvordan det er at arbejde og tage uddannelse hos dem. 

Forældrene i spil

Initiativet er placeret udenfor skoletiden, da det betyder, at forældrene har mulighed for at tage med. Dem har man også sendt invitationen. 

- Vi ved fra undersøgelser, at snakken over køkkenbordet er rigtig afgørende. Der er mange ting, der har ændret sig, siden forældrene var unge og skulle vælge uddannelse. Derfor er vi også nødt til at klæde dem på, siger Christina Arvad Brill.

Onsdag aften var der virksomhedsbesøg hos Abena i Aabenraa, hvor Christopher Mærsk Poulsen var mødt op for at lade sig inspirere. 

Han oplever, at der er en fortælling om, at du skal vælge gymnasiet og universitetet, hvis du får gode karakterer og gerne vil have succes. På trods af det har han valgt at holde mulighederne åbne.

- Jeg skal kunne mærke det helt ned i maven, og jeg vil gerne elske at stå op hver morgen og tage på arbejde, siger 9. klasses-eleven.

Potentiale i Aabenraa

Mens andre kommuner er længere fra målet, vidner det ifølge Christina Arvad Brill om, at der er et potentiale i den sønderjyske kommune, der kan udnyttes. 

- Vi har en industri og nogle virksomheder i Aabenraa og omegn, som har brug for arbejdskraften, og så er det jo sådan set ligegyldigt, om det er 28 eller 32 procent. Så handler det jo også om at skaffe den arbejdskraft, der er brug for, siger hun. 

Målet om de 30 procent er et nationalt mål og ikke noget, de enkelte kommuner hænges op på.