Den sønderjyske genforening pryder årets julemærke

Kunstner Tomas Björnsson og kronprinsessen løfter sløret for årets julemærke, der har genforeningen af Sønderjylland og Danmark som tema.

Sammen med kunstner Tomas Björnsson har kronprinsesse Mary mandag løftet sløret for årets julemærke. Det skete på julemærkehjemmet Liljeborg i Roskilde.

Det er Björnsson, der har tegnet arket med julemærker som et danmarkskort, hvor alle Danmarks fem julemærkehjem optræder sammen med en lang række danske seværdigheder.

Samtidig er mærket en kærlig hilsen til julemærkerne fra 1919 og 1920, hvor folkeafstemningen om genforeningen dannede grundlag for motivet.

Genforeningen er tema for julemærket, da det i år er 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med resten af Danmark.

I anledning af 100-året for genforeningen er årets julemærke inspireret af julemærkerne fra 1919 og 1920.
I anledning af 100-året for genforeningen er årets julemærke inspireret af julemærkerne fra 1919 og 1920.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En kunstnerisk udfordring

Tidligere har Tomas Björnsson sagt i en pressemeddelelse, at han er glad for opgaver som denne, som både skal skabe god stemning og fortælle en historie.

- Det er en udfordring, men også en leg at få alt til at fungere sammen, hvor den overordnede historie også skal kunne splittes op i en masse små selvstændige historier, har han sagt.

Årets julemærke er nummer 117 i rækken af julemærker, der er udkommet hvert år siden 1904. Det var postekspedient Einar Holbøll, der fik idéen til julemærket i 1903.

Overskud til udsatte børn

Siden 1904 er overskuddet fra salg af julemærket gået til at hjælpe udsatte børn i Danmark, som kæmper med blandt andet mobning, ensomhed og overvægt.

Salget af julemærker dækker cirka en tiendedel af omkostningerne til julemærkehjemmene. De modtager tre procent i offentligt tilskud og er derfor meget afhængige af indsamlede midler.

Der findes fem julemærkehjem i Danmark: Kollund, Hobro, Skælskør, Ølsted og Roskilde

Hvert år får op mod 1000 børn et ophold på et julemærkehjem.