I dag for 82 år siden blev tre mænd dræbt, da tyskerne krydsede den danske grænse

Den 9. april 1940 blev Danmark besat af tyskerne. I dag mindes de tre første danskere, der blev ofre for tyskernes kugler.

I dag den 9. april er det 82 år siden, at Danmark blev besat af tyskerne og dermed blev en del af Anden Verdenskrig. 

Klokken 04 om morgenen 9. april 1940 invaderede tusindvis af tyske soldater Danmark.

Vi var besat, og intet blev det samme som før. En besættelse, der kom til at vare i fem år frem til befrielsen den 5. maj 1945.

Mindehøjtideligheder - besættelsen 9. april 1940

Kl. 10 Ved jernbaneviadukten i Padborg
Der lægges kranse og buketter af Toldstyrelsen på vegne af Skatteministeriet, Aabenraa Kommune, Dansk Told & Skatteforbund, Grænsegendarmerne, Historisk Forening for Bov og Holbøl Sogne og eventuelt af pårørende til de faldne gendarmer.

Kl. 10 Gerlachsgade foran Sønderborg Kaserne
Der vil blive lagt buket af Kontaktudvalget, ved formanden J.P. Rasmussen, efterfulgt af kommunens buket der lægges af L. Larsen og slutteligt med Folk og Sikkerheds buket ved E. Lundsgaard.

De tre først faldne danskere mindes 

Klokken 10 er der lørdag formiddag en højtidelighed for de tre danskere i Bov, der som de første faldt for tyskernes kugler.

Højtideligheden finder sted ved jernbaneviadukten i Padborg på stedet, hvor de tre mænd, J.P. Birk, A.S. Albertsen og A.A. Hansen, klokken 04 om morgenen den 9. april blev skudt på vej hjem fra arbejde som gendarmer ved den dansk-tyske grænse.

Det er første gang i to år, der igen er en mindehøjtidelighed efter coronapandemien.

- Under covid-19 har vi bare lagt kranse og buketter, uden højtideligholdelse, men lørdag regner vi med, at der kommer lidt folk - måske 20 - 25 mennesker - som tidligere, forklarer Finn Lautrup, der er tidligere regionschef ved Told og Skat Sydjylland, og som står for mindehøjtideligheden. 

- Der kommer toldkollegaer fra Toldstyrelsen ved Padborg og to underdirektører også fra Toldstyrelsen, og de lægger kranse fra Skatteministeriet, forklarer han. 

Grunden, til at det er Told og Skat Sydjylland, som står for mindehøjtideligheden, er, at gendarmeriet dengang hørte under Skatteministeriet.

Danske soldater i kamp i Aabenraa den 9. april 1940.
Danske soldater i kamp i Aabenraa den 9. april 1940.
Foto: Ritzau Scanpix

Birk, Albertsen og Hansen - tre danske grænsevogtere 

Historien er, ifølge Museum Sønderjylland, den, at overgendarm J.P. Birk kort før klokken 04 om morgenen var på vej i bil til afsnitskontoret i Bov, der var samlingssted for grænsebevogtningens ved Kruså.

Tyske marineinfanterister ved Aabenraa Ford den 9. april 1940.
Tyske marineinfanterister ved Aabenraa Ford den 9. april 1940.
Foto: Ritzau Scanpix

Ved jernbaneviadukten i Padborg mødtes han med de to kolleger, men i samme øjeblik dukkede tre civilklædte personer op på den anden side af vejen under viadukten. Gendarmerne råbte de tre personer an og spurgte, hvor de skulle hen. ”Til banegården” lød svaret på tysk, men da gendarmerne gik nærmere for at undersøge, hvem personerne var, blev de ramt af pistolskud affyret af de civilklædte personer.

Hansen nåede at fortælle hvad der skete

Birk blev dræbt på stedet. Albertsen og Hansen blev dødeligt såret. Hansen nåede at fortælle, hvad der skete, og derfor kender vi i dag de nærmere omstændigheder, fortæller Finn Lautrup .

De civilklædte personer var fra en mindre tysk specialstyrke, der var gået over grænsen for at sikre, at vigtig infrastruktur som veje, jernbaner og broer ikke blev sprængt af de danske styrker. 

Antagelsen er, at da tyskerne så de tre gendarmer ved viadukten, troede de, at gendarmerne var ved at forberede en sprængning, og at de derfor skød dem. 

De tre gendarmers tilfældige tilstedeværelse ved viadukten på vej til samling i Bov blev skæbnesvangert for dem. 

De blev på tragisk vis de første danske faldne den 9. april 1940.