Landmand taber 120.000 kr. om ugen

Svinepest i Tyskland får priserne i Danmark til at rasle ned. Nu skifter landmand hele sin besætning ud.

- Svineproducenterne bør overveje nøje, om det er nu, de skal sætte deres besætning af svin ud og erstatte den med en ny, der har en højere sundhedsstatus. Det gør jeg, siger bestyrelsesmedlem i Danske Svineproducenter, Claus Bruun Jørgensen fra Tnglev til TV SYD.

Han mister lige nu 120.000 kroner om ugen, efter at svinemarkedet i Europa er vendt op og ned, fordi der er fundet vildsvin i Tyskland med den frygtede afrikanske svinepest. 

quote

 Jeg opforder mine kolleger til at skifte besætningen, hvis udgifterne til medicin og vaccine er for høje. Så er det nu, hvor svineprisen er i bund.

Claus Bruun Jørgensen, Danske Svineproducenter, Tinglev

Så er det nu

- Jeg er formentlig den første producent, der sætter hele min besætning ud, men jeg opfordrer mine kolleger til at gøre det samme, hvis deres udgifter til medicin og vaccine er for høje, og de ikke længere kan kontrollere virustrykket. Så er tidspunktet nu, hvor svineprisen er i bund, siger Claus Bruun Jørgensen.

Med en ny og sundere besætning vurderer han, at han kan reducere sine sundhedsudgifter med mere end en million kroner om året.

Tyskland sætter hegn op

Den anden december 2019 var Danmark færdig med at sætte det knap 70 kilometer lange vildsvinehegn op langs grænsen til Tyskland. Det blev mødt af en række både danske og tyske protester, men nu er to tyske delstater i gang med at sætte et lignende hegn op mod grænsen til Polen. Det er Brandenburg og Mecklenburg-Vorpommern.
- De er kommet alt for sent i gang. Det er kritisabelt, siger Claus Bruun Jørgensen.