Mads lå fanget i planlagt jordskælv i Tinglev

I weekenden var Beredskabsstyrelsen vært for en stor EU-øvelse, hvor redningsspecialister fra fire lande kom til Tinglev for at træne under svære forhold med hjælp fra unge figuranter.

- Der har været jordskælv, siger Martin Thomsen, der er chef i Beredskabsstyrelsens Center for Uddannelse, mens han hastigt bevæger sig mod de smadrede biler og kollapsede bygninger, hvor mennesker ligger indespærret.

I én af bygningerne ligger Mads Borg Sørensen, der til dagligt er elev på Frøslev Efterskole og venter på hjælp.

Heldigvis er jordskælvet planlagt til mindste detalje og er blot en del af den EU-øvelse i Tinglev, hvor redningsstyrker fra Frankrig, Italien, Aserbajdsjan og Tjekkiet er taget til Danmark for at deltage. 

- Det, man i særdeleshed kan øve her, er koordination i forbindelse med en større katastrofe eller ulykke, forklarer Martin Thomsen.

Mads Borg Sørensen får den helt rigtige fornemmelse af, hvordan redningsarbejdet vil foregå ved en rigtig katastrofe.
Mads Borg Sørensen får den helt rigtige fornemmelse af, hvordan redningsarbejdet vil foregå ved en rigtig katastrofe.
Foto: Jonatan Dybro

En spændende oplevelse for Mads Borg Sørensen der sammen med 60 andre frivillige lokale studerende og skoleelever deltog i øvelsen.

- Det er fedt at vide, at vi alle har hinanden, også selvom vi ikke kan tale samme sprog. Så hjælper vi alligevel hinanden. Og så er det superfedt med lydene, og at det hele er smadret, så føles det meget virkeligt, siger han, mens han ligger fastspændt på båren.

Danmark deltager ikke

Siden fredag middag har redningsmandskabet arbejdet i døgndrift på at få bugt med katastrofen, og selvom Danmark ikke selv har en indsatsstyrke med, så er det vigtigt at lægge grund til, mener Martin Thomsen.

- Skulle vi selv komme i en situation, så skal vi også være i stand til at modtage hjælp, hvilket vi får lejlighed til at øve her, fortæller han.


Det er snart et år siden, at Rusland invaderede Ukraine, hvilket har plantet en frygt i mange danskere, der mærker krig og ødelæggelse rykke tættere på geografisk. 

- Det tænker man da lidt på. Nu føler man sig mere sikker på, at skulle der ske noget, så er der hjælp at hente, siger Mads Borg Sørensen.

Hele weekenden har arbejdet været i gang på øvelsesområdet.
Hele weekenden har arbejdet været i gang på øvelsesområdet.
Foto: Jonatan Dybro

Det er fjerde gang, at Beredskabsstyrelsen i Tinglev er vært for en stor EU-øvelse. Dermed er centeret et af EU’s absolut foretrukne steder at træne det grænseoverskridende hjælpearbejde. 

Og det er vigtigt, at øvelsen bliver så virkelighedstro som muligt - også for øvelsens statister, der ikke er helt bekendt med dagens plan.


- Det er noget med, at en læge skal se på mig nu, for jeg har vist et sår. Ellers skal jeg vel bare reddes, siger Mads Borg Sørensen og trækker på skuldrene.

Øvelsen er finansieret af EU og foregår i rammerne af det såkaldte MODEX-samarbejde.