Med 125.000 små klodser vil han sikre, at andre børn også kan få hjælp

125.000 legoklodser skal hjælpe børn som Villads Rudbech, som er blevet mobbet, har følt sig ensom og haft lavt selvværd.

14-årige Villads Rudbech lægger pladen med legoklodser på gulvet og griber gummihammeren.

Det er hans femte plade i dag, som skal hamres fast på den store tavle.

Sammen med de andre børn på julemærkehjemmet Fjordmark i Kruså har han sat 25.000 legoklodser i julefarverne grøn, rød, hvid og guld på 88 små plader.

Tilsammen danner de det endelige motiv. Et julemærke.

- Jeg elsker at bygge med lego. Jeg har halvanden reol med det derhjemme, fortæller Villads Rudbeck, som straks var med på ideen, da Legoland foreslog at bygge fem kæmpestore lego-mosaikker af årets julemærke sammen med børnene på landets fem julemærkehjem.

Børnene på julemærkehjemmet Fjordmarken laver årets julemærke i legoklodser.
På julemærkehjemmet Fjordmark i Kruså byggede alle børn en mindre plade med miniklodser, som de derefter satte på den store tavle, hvor der var plads til 88 plader, som tilsammen dannede det endelige motiv. Et sådant motiv har hver af landets fem julemærkehjem lavet.
Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Mobning og dårligt selvværd

Ligesom de andre børn på julemærkehjemmet Fjordmark har Villads Rudbeck haft det svært i skolen. Han blev mobbet, har følt sig ensom og haft lavt selvværd.

Fælles for ham og de knap 1.000 børn, der hvert år har et ophold på et julemærkehjem, er, at de har brug for hjælp til at genfinde troen på sig selv.

quote

Når nogen snakker grimt, ryger det ind ad det ene øre og ud af det andet

Villads Rudbeck, 14 år

Efter ti uger afslutter Villads Rudbeck sit ophold fredag den 24. november, og foruden nye venskaber og et fællesskab i ryggen er det med fornyet selvværd, han tjekker ud.

- Jeg kan godt være bange for, at det derhjemme ikke har ændret sig, men jeg har ændret mig, siger han og uddyber:

- Når nogen snakker grimt, ryger det ind ad det ene øre og ud ad det andet.

Ophold på et julemærkehjem

Julemærkehjemmene hjælper børn, der mistrives. Børn, der bliver mobbet, er ensomme eller ikke tror, de er gode nok. Fælles for dem er, at de har brug for hjælp til at genfinde troen på sig selv og livet.

Knap 1.000 børn får hvert år hjælp på et julemærkehjem. Et ophold på et julemærkehjem varer i ti uger og er et tilbud til børn i alderen 7-14 år. Børnene bor og går i skole på julemærkehjemmet i løbet af opholdet og er hjemme hos deres familier i weekenderne.

På auktion i Legoland

Julen er traditionelt en vigtig tid for julemærkehjemmene. Tidligere solgte de mange julemærker for at tjene penge, men da der ikke bliver solgt tilstrækkeligt med julemærker mere, har de brug for andre initiativer til at samle penge ind til.

- Børnene ved godt, at vi skal samle penge ind, til at de kan være her, og til at andre børn kan være her efter dem. Så det er en del af vores hverdag, fortæller forstander på julemærkehjemmet Fjordmark, Jesper Lilholt.

Derfor er han begejstret for samarbejdet mellem Julemærkefonden og Legoland, som foruden at samle børnene om bygningen af mosaikkerne også gavner julemærkehjemmets økonomi.

- Meningen er først og fremmest at arbejde sammen og hygge sig. Derudover kommer det os til gavn, at mosaikkerne skal auktioneres væk i forbindelse med jul i Legoland, fortæller Jesper Lilholt.

Når landets fem julemærkehjem har bygget hver deres mosaik af legoklodser, sættes de sammen til ét stort julemærke bestående af i alt 125.000 klodser, som er en del af Legolands juleudstilling.

Fra den 24. november til den 31. december er mosaikkerne på auktion, hvor alle kan byde på dem. Pengene fra salget går ubeskåret til julemærkehjemmene, og Villads Rudbech håber, at pengene kan sikre hjælp til andre børn, der ligesom ham selv har haft det svært.

- Det har ændret meget for mig, selvom det kun er ti uger. Den ændring skal andre også have mulighed for at opleve, siger han.