Rumænske mænd stoppet ved grænsen med falske covid-attester

Igen torsdag blev en gruppe udenlandske statsborgere varetægtsfængslet, sigtet for brug af falske covid-attester ved indrejse til Danmark ved grænsen i Sønderjylland.

Fire rumænske mænd på 24, 32, 41 og 42 år blev natten til torsdag anholdt og sigtet for at have fremvist falske covid-19 attester ved grænseovergangen i Kruså. 

De fire blev i eftermiddag varetægtsfængslet frem til den 15. december. De nægter sig skyldige, men har ikke kæret varetægtsfængslingen.

Dermed fortsatte rækken af sager, hvor udlændinge forsøger at komme ind i Danmark med falske covid-19 attester.

Flere lignende sager

I går blev fem polske mænd varetægtsfængslet i en lignende sag. Fire af mændene blev tirsdag anholdt på motorvejsgrænse-overgangen ved Frøslev, mens en femte polsk mand sigtes for at have forsynet de andre med de angiveligt falske papirer.

I grundlovsforhøret ved Retten i Sønderborg onsdag eftermiddag erkendte den femte mand at stå bag leverancen af de falske attester, mens de fire andre nægtede sig skyldige.

Mændene er sigtet for dokumentfalsk, og det skal ifølge politiet være sket under skærpende omstændigheder, fordi lovovertrædelsen har sit udspring i corona-situationen. Når det er tilfældet, kan straffen blive hårdere end normalt.

Accepterede varetægtsfængsling

Dommeren vurderede, at der var grundlag for at varetægtsfængsle alle fem i fire uger frem til den 30. december. En kendelse, som ingen af de fem valgte at kære til Vestre Landsrets afgørelse,

Falske covid-attester er et nyt fænomen, mens politiet ved grænsen adskillige gange har afsløret, at udlændinge forsøgte at komme ind i Danmark på falske arbejdskontrakter.

I oktober blev tre mænd og en kvinde fra Rumænien idømt fængsel i 80 dage, og det er en fordobling i forhold den sædvanlige sanktion, har anklagemyndigheden oplyst.

Også rejsende fra Bulgarien, Ukraine og Polen er blevet afsløret med falske papirer, som skulle give dem et såkaldt anerkendelsesværdigt formål med at krydse grænsen ind i Danmark.