Griseproducent droppede kød for at blive sundere, men i stedet steg hans fedtprocent

Foto: BBC
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvom Ebbe Lauritzen holdt sig til en kødfri diæt, udvidede han sit indtag af mælk, ost og smør.

Ebbe Lauritzen tog en bid af pizzaskorpen. Så længe der ikke var spor af skinkestrimler og pepperoni, måtte han gerne spise dem.

På sin egen tallerken havde han brune ris, revet gulerod, rødløg og edamamebønner. En såkaldt ‘japansk ris bowl’, som med sit fravær af kød levede op til hans nye livsstil som vegetar.

- Det længste jeg før har levet vegetarisk, var måske en dag eller to. Og det var aldrig med vilje, men alene af den grund at vi spiste risengrød eller en hurtig gang pomfritter til aftensmad de dage, siger Ebbe Lauritzen.

44-årige Ebbe Lauritzen har sammen med tre andre syd- og sønderjyske kødelskere haft en aftale med kaninerne: “De spiser ikke vores kød, så spiser vi ikke deres grøntsager”. Den aftale bryder de nu, når de i seks uger medvirker i programmet ‘Aftalen med kaninerne’ og dropper deres uundværlige kød. Foto: BBC

I 2022 indeholdt tre ud af fire danske aftensmåltider kød og gør Danmark til et af de lande i Europa, der har sværest ved at skære ned på kødet.

Kødfrie dage har aldrig været ambitionen hjemme hos Ebbe Lauritzen i Årre ved Varde, men i efteråret sidste år besluttede han sig alligevel for at blive vegetar.

Fire syd- og sønderjyske kødelskere har haft en aftale med kaninerne: “De spiser ikke vores kød, så spiser vi ikke deres grøntsager”. Den aftale bryder de nu, når de i seks uger medvirker i programmet ‘Aftalen med kaninerne’ og dropper deres uundværlige kød. Foto: BBC

Sammen med tre andre syd- og sønderjyder udfordrede Ebbe Lauritzen sig selv til at droppe alt kød i seks uger, for at se hvad der sker med krop og sjæl, når kyllingelår erstattes af kikærter.

- Jeg ville gerne leve lidt grønnere, og så ville jeg bevise, at landmænd ikke nødvendigvis er firkantede, siger Ebbe Lauritzen, der til dagligt driver et landbrug med 2.200 søer og årligt producerer 75.000 smågrise.

På TV SYD Play kan du se, hvordan han kastede sig ud i falafler og grøntsagsfrikadeller, mens han undersøgte, hvad fremtidens klimaudfordringer betyder for hans erhverv som griseproducent.

- Det så ud ad helvedes til

Hjemme hos Ebbe Lauritzen er hverdagsfavoritterne boller i karry, spaghettikødsovs og lasagne. En flæskesteg kan også sagtens snige sig med på madplanen.

- Vi spiser ikke under et kilo om ugen. Det er nok nærmere halvandet, siger Ebbe Lauritzen.

Danskere spiser i gennemsnit ét kilo kød om ugen, men ifølge de officielle kostråd burde vi hver især ikke spise mere end maksimalt 350 gram kød ugentligt.

Ligesom Ebbe Lauritzen er danskerne glade for pølser. Særligt grillpølser er blandt favoritterne, og ifølge Landbrug og Fødevarer har tre ud af fire danskere tilberedt en pølse med svinekød på grillen inden for det seneste år. Foto: BBC

Kød bidrager med vigtige næringsstoffer som blandt andet protein, B-vitaminer, jern og zink, men kød er også en kilde til mættede fedtsyrer.

Ifølge Fødevarestyrelsen indeholder en typisk dansk kost for meget mættet fedt fra kød og kødprodukter, og selvom styrelsen pointerer, at ingen fødevarer er usunde i sig selv, så kan et højt indtag af fødevarer med mættet fedt øge risikoen for overvægt og hjerte-kar-sygdomme.

Hvornår er kød usundt?

Kropsstørrelse, livsstilsfaktorer, miljø og genetisk arv er alle med til at sætte individuelle grænser for, hvor meget kød vi hver især kan spise, inden det bliver usundt.

Ud fra en betragtning om, at vi skal spise varieret, og at kød i store mængder sammen med lavt indtag af kostfibre kan bevirke, at maden passerer langsommere gennem tarmen, så er anbefalingen fra De officielle Kostråd at spise maksimalt 350 gram tilberedt kød om ugen.

Et større indtag af rødt kød kan fortsat være sundt, når det indtages sammen med andre fødevarer som frugt, grønt, fuldkorn, bælgfrugter, fisk og mejeriprodukter og som en del af en varieret kost.

Kilde: Ernæringsfokus.dk

Forud for eksperimentet med seks uger som vegetar skulle Ebbe Lauritzen og de tre andre deltagere gennem et helbredstjek hos en læge, for netop at finde ud af om der kunne være nogle sundhedsmæssige fordele eller ulemper ved at kvitte kødet.

- Det så ud ad helvede til med mit kolesterol, fortæller Ebbe Lauritzen, som foruden et ønske om at leve sundere og tabe et par kilo nu havde endnu en motivation for at erstatte hakkekød med plantefars.

Uden kød steg fedtprocenten

I løbet af eksperimentet fik Ebbe Lauritzen og de tre øvrige kødelskere inspiration til det vegetariske køkken af kokken Alexander Johnsen.

Find opskrifterne på de vegetariske retter lige her.

Tema

'Aftalen med kaninerne'

Han introducerede dem blandt andet til kikærter, som trods stor skepsis endte med at blive en afgørende ingrediens i Ebbes favorit i det kødfrie kartotek.

Ebbes yndlingsret: Vegetarisk brændende kærlighed

Til fire personer:

Kartoffelmos

●     1,5 kg kartoffel

●     100 gram smør

●     1 dl. mælk

●     Salt

●     Sort peber, friskkværnet

●     1 drys muskatnød

Fremgangsmåde:

Kog kartoflerne uden salt til de er møre. Hæld vandet fra, og pisk de møre kartofler med smør i små tern. Pisk til den er luftig. Pisk mælk i, til den har den ønskede konsistens. Smag til med salt, peber og muskatnød.

Ristede kikærter

●     1 dåse kikærter

●     ½ tsk. røget paprika

●     1 spsk. olivenolie

●     1 tsk. flagesalt

Fremgangsmåde:

Dræn kikærterne, og skyl dem i vand. Tør i rent klæde. Vend kikærterne godt i olie og derefter krydderier. Fordel dem på en bageplade med bagepapir, og bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 20-25 minutter, til de er lækre og sprøde. Vend dem eventuelt en gang eller to undervejs.

Topping

●     4 løg

●     2 gulerødder

●     50 gram smør

●     2 spsk. soja

●     1 dl. piskefløde

●     1 ½ tsk. røget paprika

●     1 tsk. sriracha chilisauce

●     Salt

●     Sort peber, friskkværnet

Fremgangsmåde:

Hak løgene fint og skær gulerødder i små tern. Sauter dem i smør ved lav til middel varme i 15-20 minutter til løgene er bløde, søde og begynder at blive lidt karamelliserede.

Tilsæt soja, piskefløde, røget paprika og lidt sriracha efter smag.

Kog det op, til det simrer i et par minutter, og smag til med peber.

Tilbehør

●     100 gram syltede rødbeder i tern

●     1 håndfuld finthakket purløg

●     1 håndfuld finthakket persille

Anret kartoffelmosen på tallerkner med toppingen, sprøde kikærter, syltede rødbeder og de friske krydderurter.

Kilde: Valdemarsro

Ifølge en undersøgelse foretaget af Madkulturen spiser danskere oksekød cirka hver tredje aften. Foto: BBC

At erstatte kød med grønt og bælgfrugter blev dog ikke virkeligheden for Ebbe Lauritzen.

Selvom han holdt sig til en kødfri diæt, udvidede han i løbet af eksperimentets seks uger sit indtag af mælk, ost og smør.

Jeg er ikke i panik over mit helbred, men jeg er blevet mere bevidst om, at det er lige nu i disse år, jeg bygger fundamentet for min alderdom

Ebbe Lauritzen, griseproducent, Årre

Det kunne ses ved det afsluttende helbredstjek, hvor målingerne blandt andet viste, at Ebbes fedtprocent var steget, og at kolesterolet var uændret.

- Så min pointe er, at alt ikke automatisk bliver godt, hvis man dropper kød. Det kræver en langt større bevidsthed om kostens sammensætning, siger han.

Ebbe Lauritzen deltog i eksperimentet 'Aftalen med kaninerne' sammen med Alex Jensen. Undervejs lærte de begge, hvordan de tilbereder grøntsager og bælgfrugter, så de både smags- og ernæringsmæssigt kan erstatte kød i en varieret diæt. Foto: BBC

Den bevidsthed har Ebbe Lauritzen fået efter at have deltaget i eksperimentet, og selvom han er gået tilbage til en diæt med kød, har hans tilgang til mad ændret sig.

- Jeg har fundet ud af, at jeg ikke bliver mere glad af at spise burgeren med to bøffer i end den burger med kun én bøf, siger han og tilføjer:

- Jeg er ikke i panik over mit helbred, men jeg er blevet mere bevidst om, at det er lige nu i disse år, jeg bygger fundamentet for min alderdom.

Tema

'Aftalen med kaninerne'

Storkeungerne har endnu ikke lært at flyve, og det er der en grund til

Video: Søren Pors Grundahl, TV SYD / Storkene.dk
Udgivet

De basker og basker med vingerne i reden i Smedager, alligevel er ingen af de nu omkring ni uger gamle storkeunger lettet endnu.

De fire storkeunger i Smedager ser man i disse dage ofte stå på kanten af reden, mens de basker ihærdigt med vingerne. De øver sig i at flyve.

Du kan hele døgnet følge livet i storkereden her.

De er nu omkring ni uger gamle, og de burde alle have været ude at flyve for første gang, men det har de ikke.

- De har det for godt, tænker jeg, og det kan der være flere årsager til, siger Jesper Leegaard, fra foreningen Storkene.dk

Ifølge storkeeksperten kan det være fordi, at forældrene Thorkild og Connie opfører sig som det, vi i menneskeverdenen kalder for 'curlingforældre'.

- De henter simpelthen for meget mad til dem. Normalt begynder forældrene at komme med mindre og mindre mad til ungerne, for at få dem jaget af reden. Men det er tydeligt, at de ikke er sultne nok til at få lettet rumpen fra reden, siger Jesper Leegaard og fortsætter:

- Det kan være, at forældrene instinktivt ved, at den megen regn og blæst kan være for farlig for dem at tage deres første flyvetur i, så de derfor er fortsat med at fodre dem så godt. Det er ikke noget, vi ved med sikkerhed, men absolut en overvejelse.

De fire uger er tre hanner og en hun. Den ene af hannerne bærer en GPS-sender. I løbet af den kommende uge sætter TV SYD en SMS-afstemning i gang, hvor alle interesserede kan stemme om ungernes navne.

Se de flotte folkedragter fra Fanøs traditionsrige festival her

Udgivet

I denne weekend er der fest i Nordby på Fanø. Øboerne fejrer deres helt særlige kulturhistorie og tilhørsforhold til øen i Vadehavet.

Hele weekenden har man kunnet støde på folk i traditionelle fanødragter rundt omkring i Nordbys gader. Byen og øen fejrer nemlig deres kulturhistorie som sejlskibs-ø med en tredagesfest med musik, optog og 'bryllup' i traditionelt tøj.

Traditionel Sønderhoning-dans til fannikerdage.

- Der er virkelig mange, som har støttet op om festen. Lørdag var vi i optoget gennem byen omkring 300 kvinder i de traditionelle dragter, fortæller Ryon Petersen, der er formand for Fannikerdagene, og fortsætter:

- Der er også mænd, der tager tidstypisk tøj på, vi har ikke en dragt som sådan til mændene. De var for de flestes vedkommende sømænd.

Modsat mange andre steder i Danmark har Fanø formået både at bevare deres traditionelle dragter, som bliver båret af mange øboere ved særlige lejligheder som bryllupper og ikke mindst under den tre dage lange fest, der altid afholdes den anden weekend i juli. 

Marieke Böhmer fra vadehavsøen Föhr i Tyskland kom for første gang i år for at feste med fannikerne. Foto: Fannikerdagene/privat

I de senere år er der også kommet andre vadehavsøboere til Fanø for at feste og fejre den særlige kulturhistorie. blandt andet er folk fra Rømø og Mandø dukket op i deres folkedragter. I år er Marieke Böhmer fra vadehavsøen Föhr i Tyskland kommet for at feste med fannikerne.

Det er almindeligt at børnene også har en fanødragt på ved festlige lejligheder. Foto: Fannikerdagene/privat

- Det er meget interessant for os, at folk fra andre vadehavsøer har lyst til at være med, og at de kommer i deres egnsdragter. Og selvom vores dragter er forskellige, så kan man godt visse af de samme referencer på dragterne, siger Trine Buhl, der også er medlem af foreningen Fannikerdagene.

- Vi er jo forbundet via havet, da det ind til for ikke så mange år siden var lettere at komme fra det ene sted til det andet til havs og ikke til lands, så derfor har der været mere kontakt øerne i mellem frem for ind i landet, siger Trine Buhl.

Mænd har ikke en traditionel dragt på Fanø, men historisk set var de ofte klædt i sømandstøj, da mange sejlende på de syv verdenshave. Foto: Fannikerdagene/privat

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com