Griseproducent droppede kød for at blive sundere, men i stedet steg hans fedtprocent

Selvom Ebbe Lauritzen holdt sig til en kødfri diæt, udvidede han sit indtag af mælk, ost og smør.

Ebbe Lauritzen tog en bid af pizzaskorpen. Så længe der ikke var spor af skinkestrimler og pepperoni, måtte han gerne spise dem.

På sin egen tallerken havde han brune ris, revet gulerod, rødløg og edamamebønner. En såkaldt ‘japansk ris bowl’, som med sit fravær af kød levede op til hans nye livsstil som vegetar.

- Det længste jeg før har levet vegetarisk, var måske en dag eller to. Og det var aldrig med vilje, men alene af den grund at vi spiste risengrød eller en hurtig gang pomfritter til aftensmad de dage, siger Ebbe Lauritzen.

Ebbe Lauritzen er 44 år, jæger og griseproducent. Han vil gerne leve lidt grønnere, og så vil han gerne vise, at landmænd ikke nødvendigvis er firkantede.
44-årige Ebbe Lauritzen har sammen med tre andre syd- og sønderjyske kødelskere haft en aftale med kaninerne: “De spiser ikke vores kød, så spiser vi ikke deres grøntsager”. Den aftale bryder de nu, når de i seks uger medvirker i programmet ‘Aftalen med kaninerne’ og dropper deres uundværlige kød.
Foto: BBC

I 2022 indeholdt tre ud af fire danske aftensmåltider kød og gør Danmark til et af de lande i Europa, der har sværest ved at skære ned på kødet.

Kødfrie dage har aldrig været ambitionen hjemme hos Ebbe Lauritzen i Årre ved Varde, men i efteråret sidste år besluttede han sig alligevel for at blive vegetar.

Lita Fynsk medvirker i programmet 'Aftalen med kaninerne', hvor hun skal undvære kød i seks uger.
Fire syd- og sønderjyske kødelskere har haft en aftale med kaninerne: “De spiser ikke vores kød, så spiser vi ikke deres grøntsager”. Den aftale bryder de nu, når de i seks uger medvirker i programmet ‘Aftalen med kaninerne’ og dropper deres uundværlige kød.
Foto: BBC

Sammen med tre andre syd- og sønderjyder udfordrede Ebbe Lauritzen sig selv til at droppe alt kød i seks uger, for at se hvad der sker med krop og sjæl, når kyllingelår erstattes af kikærter.

- Jeg ville gerne leve lidt grønnere, og så ville jeg bevise, at landmænd ikke nødvendigvis er firkantede, siger Ebbe Lauritzen, der til dagligt driver et landbrug med 2.200 søer og årligt producerer 75.000 smågrise.

På TV SYD Play kan du se, hvordan han kastede sig ud i falafler og grøntsagsfrikadeller, mens han undersøgte, hvad fremtidens klimaudfordringer betyder for hans erhverv som griseproducent.

- Det så ud ad helvedes til

Hjemme hos Ebbe Lauritzen er hverdagsfavoritterne boller i karry, spaghettikødsovs og lasagne. En flæskesteg kan også sagtens snige sig med på madplanen.

- Vi spiser ikke under et kilo om ugen. Det er nok nærmere halvandet, siger Ebbe Lauritzen.

Danskere spiser i gennemsnit ét kilo kød om ugen, men ifølge de officielle kostråd burde vi hver især ikke spise mere end maksimalt 350 gram kød ugentligt.

Ebbe Lauritzen er 44 år, jæger og griseproducent. Han vil gerne leve lidt grønnere, og så vil han gerne vise, at landmænd ikke nødvendigvis er firkantede.
Ligesom Ebbe Lauritzen er danskerne glade for pølser. Særligt grillpølser er blandt favoritterne, og ifølge Landbrug og Fødevarer har tre ud af fire danskere tilberedt en pølse med svinekød på grillen inden for det seneste år.
Foto: BBC

Kød bidrager med vigtige næringsstoffer som blandt andet protein, B-vitaminer, jern og zink, men kød er også en kilde til mættede fedtsyrer.

Ifølge Fødevarestyrelsen indeholder en typisk dansk kost for meget mættet fedt fra kød og kødprodukter, og selvom styrelsen pointerer, at ingen fødevarer er usunde i sig selv, så kan et højt indtag af fødevarer med mættet fedt øge risikoen for overvægt og hjerte-kar-sygdomme.

Hvornår er kød usundt?

Kropsstørrelse, livsstilsfaktorer, miljø og genetisk arv er alle med til at sætte individuelle grænser for, hvor meget kød vi hver især kan spise, inden det bliver usundt.

Ud fra en betragtning om, at vi skal spise varieret, og at kød i store mængder sammen med lavt indtag af kostfibre kan bevirke, at maden passerer langsommere gennem tarmen, så er anbefalingen fra De officielle Kostråd at spise maksimalt 350 gram tilberedt kød om ugen.

Et større indtag af rødt kød kan fortsat være sundt, når det indtages sammen med andre fødevarer som frugt, grønt, fuldkorn, bælgfrugter, fisk og mejeriprodukter og som en del af en varieret kost.

Kilde: Ernæringsfokus.dk

Forud for eksperimentet med seks uger som vegetar skulle Ebbe Lauritzen og de tre andre deltagere gennem et helbredstjek hos en læge, for netop at finde ud af om der kunne være nogle sundhedsmæssige fordele eller ulemper ved at kvitte kødet.

- Det så ud ad helvede til med mit kolesterol, fortæller Ebbe Lauritzen, som foruden et ønske om at leve sundere og tabe et par kilo nu havde endnu en motivation for at erstatte hakkekød med plantefars.

Uden kød steg fedtprocenten

I løbet af eksperimentet fik Ebbe Lauritzen og de tre øvrige kødelskere inspiration til det vegetariske køkken af kokken Alexander Johnsen.

Find opskrifterne på de vegetariske retter lige her.

Han introducerede dem blandt andet til kikærter, som trods stor skepsis endte med at blive en afgørende ingrediens i Ebbes favorit i det kødfrie kartotek.

Ebbes yndlingsret: Vegetarisk brændende kærlighed

Til fire personer:

Kartoffelmos

●     1,5 kg kartoffel

●     100 gram smør

●     1 dl. mælk

●     Salt

●     Sort peber, friskkværnet

●     1 drys muskatnød

Fremgangsmåde:

Kog kartoflerne uden salt til de er møre. Hæld vandet fra, og pisk de møre kartofler med smør i små tern. Pisk til den er luftig. Pisk mælk i, til den har den ønskede konsistens. Smag til med salt, peber og muskatnød.

Ristede kikærter

●     1 dåse kikærter

●     ½ tsk. røget paprika

●     1 spsk. olivenolie

●     1 tsk. flagesalt

Fremgangsmåde:

Dræn kikærterne, og skyl dem i vand. Tør i rent klæde. Vend kikærterne godt i olie og derefter krydderier. Fordel dem på en bageplade med bagepapir, og bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 20-25 minutter, til de er lækre og sprøde. Vend dem eventuelt en gang eller to undervejs.

Topping

●     4 løg

●     2 gulerødder

●     50 gram smør

●     2 spsk. soja

●     1 dl. piskefløde

●     1 ½ tsk. røget paprika

●     1 tsk. sriracha chilisauce

●     Salt

●     Sort peber, friskkværnet

Fremgangsmåde:

Hak løgene fint og skær gulerødder i små tern. Sauter dem i smør ved lav til middel varme i 15-20 minutter til løgene er bløde, søde og begynder at blive lidt karamelliserede.

Tilsæt soja, piskefløde, røget paprika og lidt sriracha efter smag.

Kog det op, til det simrer i et par minutter, og smag til med peber.

Tilbehør

●     100 gram syltede rødbeder i tern

●     1 håndfuld finthakket purløg

●     1 håndfuld finthakket persille

Anret kartoffelmosen på tallerkner med toppingen, sprøde kikærter, syltede rødbeder og de friske krydderurter.

Kilde: Valdemarsro

- Han forvandlede ren kaninfoder til rigtig lækker mad, siger Ebbe Lauritzen, men pointerer også:

- Der skal en del til for at få kikærter til at smage lækkert, og i hverdagen er det altså både hurtigere og nemmere at hive en pakke koteletter op af køledisken.

Ebbe Lauritzen er 44 år, jæger og griseproducent. Han vil gerne leve lidt grønnere, og så vil han gerne vise, at landmænd ikke nødvendigvis er firkantede.
Ifølge en undersøgelse foretaget af Madkulturen spiser danskere oksekød cirka hver tredje aften.
Foto: BBC

At erstatte kød med grønt og bælgfrugter blev dog ikke virkeligheden for Ebbe Lauritzen.

Selvom han holdt sig til en kødfri diæt, udvidede han i løbet af eksperimentets seks uger sit indtag af mælk, ost og smør.

quote

Jeg er ikke i panik over mit helbred, men jeg er blevet mere bevidst om, at det er lige nu i disse år, jeg bygger fundamentet for min alderdom

Ebbe Lauritzen, griseproducent, Årre

Det kunne ses ved det afsluttende helbredstjek, hvor målingerne blandt andet viste, at Ebbes fedtprocent var steget, og at kolesterolet var uændret.

- Så min pointe er, at alt ikke automatisk bliver godt, hvis man dropper kød. Det kræver en langt større bevidsthed om kostens sammensætning, siger han.

Ebbe Lauritzen er 44 år, jæger og griseproducent. Han vil gerne leve lidt grønnere, og så vil han gerne vise, at landmænd ikke nødvendigvis er firkantede.
Ebbe Lauritzen deltog i eksperimentet 'Aftalen med kaninerne' sammen med Alex Jensen. Undervejs lærte de begge, hvordan de tilbereder grøntsager og bælgfrugter, så de både smags- og ernæringsmæssigt kan erstatte kød i en varieret diæt.
Foto: BBC

Den bevidsthed har Ebbe Lauritzen fået efter at have deltaget i eksperimentet, og selvom han er gået tilbage til en diæt med kød, har hans tilgang til mad ændret sig.

- Jeg har fundet ud af, at jeg ikke bliver mere glad af at spise burgeren med to bøffer i end den burger med kun én bøf, siger han og tilføjer:

- Jeg er ikke i panik over mit helbred, men jeg er blevet mere bevidst om, at det er lige nu i disse år, jeg bygger fundamentet for min alderdom.