Hjemme hos Ebbe Lauritzen i Årre er hverdagsfavoritterne boller i karry, spaghetti-kødsovs og lasagne. Hvert familiemedlem spiser omkring halvandet kilo kød om ugen, hvilket er mere end de maksimalt 350 gram kød, som de officielle kostråd anbefaler.
Kød bidrager med vigtige næringsstoffer, men er også en kilde til mættede fedtsyrer. Ifølge Fødevarestyrelsen indeholder en typisk dansk kost for meget mættet fedt fra kød og kødprodukter, som øger risikoen for overvægt og hjerte-kar-sygdomme.
I et nyt TV SYD-program har Ebbe Lauritzen sammen med tre andre syd- og sønderjyske kødelskere sagt ja til at droppe alt kød for at se, hvad sker med krop og sjæl, når hakkekødet erstattes med bønner og linser.
Fire syd- og sønderjyske kødelskere har haft en aftale med kaninerne: “De spiser ikke vores kød, så spiser vi ikke deres grøntsager”. Den aftale bryder de nu, når de i seks uger medvirker i programmet ‘Aftalen med kaninerne’ og dropper deres uundværlige kød.
Foto: BBC
Forud for eksperimentet var deltagerne gennem et helbredstjek hos en læge, for netop at finde ud af om der kunne være nogle sundhedsmæssige fordele eller ulemper ved at kvitte kødet.
- Det så ud ad helvede til med mit kolesterol, fortæller Ebbe Lauritzen, som foruden et ønske om at leve sundere og tabe et par kilo, nu havde endnu en motivation for at erstatte hakkekød med plantefars.
Et stort område med landbrugsjord skal omdannes til natur, så den gamle Kongeå kan genslynges. 50 hektar af Johannes Lauridsens 135 hektar jord skal måske gå til projektet.
Fire grønne projekter i Sydjylland, der bidrager til den grønne omstilling, har fået i alt 100 millioner kroner af EU-fonden for Retfærdig Omstilling, som Erhvervsstyrelsen forvalter.
Indstillingsudvalget har peget på fire projekter, som på forskellig vis bidrager til skalering af power to x-teknologier.
Et af dem er anlægget i Kassø ved Aabenraa, som har fået knap 35 millioner kroner til et nyt brintlager samt optimering og udvidelse af det eksisterende power to x-anlæg.
Et andet projekt, som Aabenraa Kommune, Aabenraa Havn, EUC Syd, European Energy og DTU står bag, har ligeledes fået 35 millioner kroner til at optimere integreringen af power to x-anlægget i det eksisterende energisystem.
En beslutning, hvor eleverne ikke blev taget med på råd.
- Jeg havde glædet mig til, at jeg skulle til New York, så da den blev aflyst, tænkte jeg, at det var sygt nederen. Men jeg er meget tilfreds med, at erstatningen blev Firenze, og efter jeg fandt ud af, at det var på grund af klimaet, at den blev aflyst, fik jeg et meget mere positivt syn på sagen, siger Bille Kolbeck-Andersen, der går i 1.g.
Ifølge gymnasiet vil en tur til New York udlede cirka 1.500 kilo CO2 per person, mens en tur til Firenze med tog vil udlede cirka 3 kilo CO2 per person.
Sejlladsen mellem Esbjerg og Fanø er mandag eftermiddag indstillet. Det skyldes lavvande, og det er endnu uvist, hvornår det atter er muligt at sejle.
- Kaptajnerne er ombord på færgerne og venter på, at der er nok vand under kølen, fortæller Jesper Maack, kommunikationschef hos Molslinjen, som driver Fanølinjen.
Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier.
Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps.
Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden.
Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.
Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.
Navn
Udbyder
Chartbeat
_cbt
Chartbeat
_cb
Chartbeat
_cb
Chartbeat
_cb
Chartbeat
_cb_expires
Chartbeat
_cb_svref
Chartbeat
_cb_svref
Chartbeat
_cb_svref_expires
Chartbeat
_cbt
Chartbeat
_chartbeat2
Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2
Chartbeat
_chartbeat2_expires
Chartbeat
_chartbeat4
Chartbeat
_chartbeat4
Chartbeat
_chartbeat4_expires
Chartbeat
_v__cb_cp
Chartbeat
_v__cb_cp
Chartbeat
_v__cb_cp_expires
Chartbeat
_v__chartbeat3
Chartbeat
_v__chartbeat3
Chartbeat
_v__chartbeat3_expires
Chartbeat
ebx_webtag_
Echobox
userId
tvsyd.dk
Funktionelle cookies
Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.
Navn
Udbyder
csrftoken
instagram.com
bcookie
LinkedIn
bscookie
LinkedIn
csrftoken
instagram.com
JSESSIONID
LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate
tvsyd.dk
jwplayerLocalId
tvsyd.dk
lang
LinkedIn
lang
LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY
YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY
youtube.com
li_gc
LinkedIn
lidc
LinkedIn
tableau_locale
public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale
public.tableau.com
Nødvendige cookies
Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.
Navn
Udbyder
app_banner_enabled
tvsyd.dk
breaking
tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed
tvsyd.dk
CookieConsent
tvsyd.dk
frequencyCategoryV2
tvsyd.dk
recencyCategoryV2
tvsyd.dk
recencyLastVisitV2
tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent
tvsyd.dk
visitedPagesV2
tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2
tvsyd.dk
XSRF-TOKEN
tvsyd.dk
Præference-cookies
Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.
Navn
Udbyder
NID
Google
Ikke tildelte cookies
Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.
Navn
Udbyder
pusherTransportTLS
no-domain
sentryReplaySession
no-domain
tv_syd_session
tvsyd.dk
Markedsføringscookies
Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.