Oversigt

Kødfri diæt skal være vejen til en sund krop

Hjemme hos Ebbe Lauritzen i Årre er hverdagsfavoritterne boller i karry, spaghetti-kødsovs og lasagne. Hvert familiemedlem spiser omkring halvandet kilo kød om ugen, hvilket er mere end de maksimalt 350 gram kød, som de officielle kostråd anbefaler.

Kød bidrager med vigtige næringsstoffer, men er også en kilde til mættede fedtsyrer. Ifølge Fødevarestyrelsen indeholder en typisk dansk kost for meget mættet fedt fra kød og kødprodukter, som øger risikoen for overvægt og hjerte-kar-sygdomme.

I et nyt TV SYD-program har Ebbe Lauritzen sammen med tre andre syd- og sønderjyske kødelskere sagt ja til at droppe alt kød for at se, hvad sker med krop og sjæl, når hakkekødet erstattes med bønner og linser.

Lita Fynsk medvirker i programmet 'Aftalen med kaninerne', hvor hun skal undvære kød i seks uger.
Fire syd- og sønderjyske kødelskere har haft en aftale med kaninerne: “De spiser ikke vores kød, så spiser vi ikke deres grøntsager”. Den aftale bryder de nu, når de i seks uger medvirker i programmet ‘Aftalen med kaninerne’ og dropper deres uundværlige kød.
Foto: BBC

Forud for eksperimentet var deltagerne gennem et helbredstjek hos en læge, for netop at finde ud af om der kunne være nogle sundhedsmæssige fordele eller ulemper ved at kvitte kødet.

- Det så ud ad helvede til med mit kolesterol, fortæller Ebbe Lauritzen, som foruden et ønske om at leve sundere og tabe et par kilo, nu havde endnu en motivation for at erstatte hakkekød med plantefars.

På TV SYD Play kan du se, hvordan han kastede sig ud i falafler og selleribøffer med en stålfast forventning til, at han i løbet af eksperimentets seks uger ville få en sundere krop.