Iværksættere skal lære at være grønne fra start

Iværksætterfællesskabet Compas i Hedensted skal sikre, at nye virksomheder tænker bæredygtighed med fra starten.

Der er plads til kreative idéer hos Compas i Hedensted, så længe de er grønne. Her udfolder flere iværksættere deres kreative idéer med hjælp fra hinanden.

- Jeg havde på ingen måde kunne komme så langt med mit projekt, som jeg er lige nu, hvis ikke det havde været for de andre i huset, siger Jonas Møller.

Han laver trofæer og skilte af overskudstræ, og for ham er bæredygtighed en nødvendighed, hvis hans virksomhed skal leve.

- Jeg vil sige, at det uundgåeligt, at man taber, hvis man ikke tænker det ind, siger han.

Anders Jensen står bag virksomheden TrÆls, der laver møbler af overskudstræ, hvor der også bliver tænkt bæredygtighed ind.

- Hele tankegangen har været fra start at kigge på, hvilke ressourcer vi bruger, og der er det sådan, at vi faktisk har rigtig meget overskuds træ både fra emballage, men også i industrien, siger han.

Jonas Møller bruger overskudstræ fra nabovirksomheden TrÆls til at lave trofæer og skilte.
Jonas Møller bruger overskudstræ fra nabovirksomheden TrÆls til at lave trofæer og skilte.
Foto: Emma Rixen Hedegaard

Grønne erfaringer

Hos Compas har de hjulpet mange iværksættere i gang, siden de begyndte i 2019. Nu skal de hjælpe endnu flere sammen med Aarhus Universitet og Erhvervshus Midtjylland.

- Det er et projekt, hvor vi kan få den viden og de erfaringer, vi har fået med den grønne omstilling og en bæredygtig udvikling igennem de sidste fire år her i Compas, længere ud, siger Merete Valbak, leder af Compas Hedensted.

Her vil de lære nye virksomheder at undersøge mulighederne for at genbruge materialer, og hvordan man sætter et mindre CO2-aftryk.

Jonas Møller bruger overskudstræ fra nabovirksomheden TrÆls til at lave trofæer og skilte.
Trofæerne bliver lavet med laserprint.
Foto: Emma Rixen Hedegaard

Bæredygtighed er nøglen

Projektet skal over det næste år give nye virksomheder en hjælpende hånd, og det er nødvendigt, hvis virksomheden skal kunne klare sig.

- Det er vigtigt, fordi både politikere og forbrugere er blevet enige om at bæredygtighed er fremtiden, siger Anders Frederiksen, institutleder for Foretningsudvikling og Teknologi hos Aarhus Universitet.

Han bliver en del af projektet, og der er flere elementer, som de nye virksomheder skal overveje udover at skabe et grønt produkt.

- Det er også vigtigt at få kigget på hele den lifecycle, produktet har. Det hjælper ikke noget, at produktet i sig selv er grønt, hvis produktionsprocessen er sort, og hvis man efterlader et beskidt produkt, når man smider det ud, siger Anders Frederiksen.

Både Jonas Møller og Anders Jensen deler allerede deres erfaringer ud i huset, men nu skal det bredes yderligere.