TV der bevæger dig

Afgift på brænde vil øge grænsehandel

To rummeter brænde koster i dag ca. 1100 kr. syd for grænsen. Med den nye afgift i Danmark bliver det dobbelt så dyrt her.

En ny brændeafgift på 165 kr. pr. rummeter træ vil ifølge Dansk Skovforening sætte skub i grænsehandelen og true danske brændehandlere på eksistensen, skriver Flensborg Avis.

Den danske regering vil lægge afgift på vedvarende og CO2-neutrale brændsler som brænde og træflis til rumvarme. Det vil ifølge Skovforeningen betyde, at eksempelvis sankebrænde bliver dobbelt så dyrt.

Øget grænsehandel

Konsekvensen bliver øget grænsehandel, lyder advarsen.

- Afgiften vil betyde, at brænde vil være væsentligt billigere i Tyskland. Det vil føre til øget grænsehandel. Så enkelt er det, siger Martin Einfeldt, der er kommunikationschef i Dansk Skovforening til Flensborg Avis.

Træpiller

- Så for sønderjyderne kan det ikke længere betale sig selv at sanke brænde, fortsætter han.

Den ny afgift har fået navnet »forsyningssikkerhedsafgift«, og hvis den bliver ført ud i livet, vil den også gøre træpiller, som allerede nu hentes syd for grænsen i stor stil, dyrere.

- Derfor vil vi også i forbindelse med træpillerne se en øget grænsehandel, siger Martin Einfeldt.

Branche: så lukker vi

For de danske brændehandlere tegner fremtiden ikke lys, og lige nu er branchen ved at organisere sig for at stå stærkere.

- Branchen er i oprør. Vi bliver kvalt, og hvis afgiften bliver indført, så lukker vi. Vi er truet på eksistensen, siger Jørgen Strandgaard, der er indehaver af Strandgaard Brænde i Søby ved Odder.

Jørgen Strandgaards salg de sidste to år er faldet med hele 60 procent, og han er ikke i tvivl om, hvor salget er gået hen.- Det er gået til Tyskland, og folk er villige til at køre langt for at hente billigt brændsel, siger han.

Foruden øget grænsehandel forventer Dansk Skovforening også, at den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift fører til øget CO2-udledning, øget marked for sort brænde, øget afbrænding af urent træ og forringet pleje af skovene.Lovforslaget for den nye afgift er lige nu under udarbejdelse og fremsættes i foråret 2013, skriver Flensborg Avis.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden