81-årige Bente Pedersen fra Hedensted fik sit første arbejde, da hun var ni år gammel. Siden da har hun været aktiv på arbejdsmarkedet og aldrig skænket pensionen en tanke. I dag arbejder hun ugentligt to dage i den lokale Lidl.

81-årig nægter at holde op med at arbejde

Flere ældre fortsætter med at arbejde til efter pensionsalderen, men når Bente Pedersen sætter sig bag kassen i Lidl, er det ikke kun hendes alder, der får hende til at skille sig ud.

- Pension. Jeg kan ikke fordrage det ord. Det er et fy-ord.

Hvad ville der ske, hvis du gik på pension?

- Så tror jeg, at jeg dør.

Det er sagt i sjov, men når Bente Pedersen, til trods for en dåbsattest fra 1942, trofast møder ind bag kassen i Lidl hver tirsdag og torsdag, vidner det om, at der alligevel gemmer sig et gran af sandhed bag ordene.

- Måske hvis min mand stadig levede, ville jeg være gået på pension, men jeg trives ikke med at sidde alene derhjemme, fortæller Bente Pedersen.

Med sin beslutning om at udskyde pensionen er Bente Pedersen en af de 148.000 personer i Danmark over 65 år, der i 2020 stadigvæk var på arbejdsmarkedet. Ifølge Danmarks Statistik er det 53.000 flere end i 2010.

Lysten til at arbejde efter folkepensionsalderen er Bente Pedersen altså i stigende grad ikke alene om, men når hun scanner varerne på båndet og sludrer med kunderne hen over kasseapparatet i Lidl, skiller hun sig alligevel ud.

Endda så meget, at det har vakt opmærksomhed ikke blot lokalt i Hedensted, men i resten af landet.

Hver fjerde vil blive så længe som muligt

I 2024 er folkepensionsalderen 67 år. Pensionsalderen bliver gradvist forhøjet, da vores levetid bliver længere år for år.

Det viser tabellen nedenfor. For eksempel er det muligt at aflæse, at folkepensionsalderen er 67 år for en person, som er født mellem den 1. juli 1955 og 1. januar 1963, mens den er 74 år for en person født den 2. august 1996.

Folkepensionsalderen forhøjes med virkning fra 1. januar til:Folkepensionsalder:Folkepensionsalder gældende for personer med følgende fødselsår:
2024671. juli 1955-
2030681. januar 1963-
2035691. januar 1967-
2040*701. januar 1971-
2045*711. januar 1975-
2050*721. januar 1979-
2055*72,51. januar 1983-
2060*731. juli 1987-
2065*73,51. januar 1992-
2070*741. juli 1996-
*Folkepensionsalderen forhøjes hvert femte år på grund af udviklingen i levetiden med virkning pr. 1. januar i kalenderåret 15 år efter. Folkepensionsalderen fra 2040 og frem er skøn foretaget af Danmarks Statistik i maj 2020. Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Udover at flere danskere bliver længere på arbejdsmarkedet som følge af den stigende folkepensionsalder, er der også tegn på, at flere ældre som Bente Pedersen fortsætter med at arbejde, fordi de selv ønsker det.

Det viser Ældre Sagens Fremtidsstudie fra 2021, hvor hver fjerde 50-64-årig, som stadig var på arbejdsmarkedet, svarede, at de ønskede at forblive i arbejde så længe som muligt.

Danskerne er gladere end nogensinde før

Danskerne trives mere end nogensinde før, når de går på arbejde. 84 procent fortæller, at de er glade for at gå på arbejde. Af dem siger 51 procent, at de er meget glade for at gå på arbejde.

Den gode trivsel kan særligt spores blandt de ældre i analysen, mens den ikke ses på samme måde hos de unge.

Blandt arbejdspladserne er det de statslige, der, ifølge analysen, skaber de bedste rammer for trivsel. De store virksomheder scorer noget lavere.

Kilde: Analyse lavet af Voxmeter og Konsulenthuset Ballisager

- Min mand gik på pension, så snart han blev 60 år. Han elskede at tage i sommerhus og fiske, men for mig ville der ske for lidt, hvis jeg skulle have alt den fritid, siger Bente Pedersen og understreger, at hun havde stor respekt for sin mands ønske om at gå på pension, ligesom han respekterede hendes ønske om at fortsætte med at arbejde.

Et ønske, der kun blev forstærket, da hun mistede sin mand tilbage i 2018. Samme år som et opkald fra den daværende distriktschef hos Lidl kom til at gøre en afgørende forskel for hende.

Godt arbejdsmiljø giver lyst til at fortsætte

Bente Pedersen var ni år, da hun begyndte at gå med aviser, og da hun fyldte ti, fik hun arbejde i en bagerforretning. Senere blev hun ansat i postvæsenet, hvor hun nåede at arbejde i 42 år, inden hun skiftede branche og kom til at sidde ved kassen i et supermarked.

quote

Selvom jeg er gammel, bryder jeg mig ikke om at blive gjort bekendt med det

Bente Pedersen, medarbejder i Lidl, Hedensted

Efter sin mands død nåede Bente Pedersen at være arbejdsløs, da hendes daværende supermarked lukkede. Ledigheden blev dog kort, for da Lidl åbnede en butik i Hedensted, blev Bente tilbudt et job.

- Jeg havde det ikke godt med at skulle gå hjemme efter at være blevet alene. Selvom jeg har en stor omgangskreds og deltager i sociale aktiviteter, var det ikke det samme som at have noget fast at stå op til, fortæller Bente Pedersen, som i en alder af 75 år ikke kunne afslå jobtilbuddet.

En undersøgelse lavet i 2023 af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at andelen af beskæftigede seniorer, der forventer at forlade arbejdsmarkedet udover folkepensionsalderen, er steget fra 19 procent i 2018 til 23 procent i 2022.

Seniorerne ville arbejde længere, hvis der var mulighed for:

  • længere ferier, som er steget fra henholdsvis 28 procent og 27 procent i 2018 og 2020 til 33 procent i 2022.

  • flere seniordage/seniorfridage, som er steget fra henholdsvis 40 procent og 38 procent i 2018 og 2020 til 44 procent i 2022.

  • at gå på nedsat tid, som er steget fra 48 procent i 2020 til 50 procent i 2022 (ikke målt i 2018).

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Det er ifølge undersøgelsen faktorer som mulighed for nedsat tid, mere fritid, øget fleksibilitet, økonomi og bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø, der afgørende for, om seniorer har lyst til at blive længere tid på arbejdsmarkedet end nødvendigt.

Flere kvinder (33 procent) end mænd (26 procent) i alderen 50-64 år ønsker at trække sig tilbage, så snart det er muligt. Omvendt ønsker en markant større andel af mænd (28 procent) at blive på arbejdsmarkedet så længe som muligt sammenlignet med kvinder (19 procent). Det viser Ældre Sagens Fremtidsstudie fra 2021.

Særligt fleksibiliteten med to ugentlige arbejdsdage og det psykiske arbejdsmiljø er afgørende for Bente Pedersens lyst til at fortsætte på arbejdsmarkedet.

- Selvom jeg er gammel, bryder jeg mig ikke om at blive gjort bekendt med det. Jeg kunne jo være bedstemor og oldemor til flere af dem, siger Bente Pedersen og uddyber:

- Heldigvis mærker jeg intet negativt fra hverken kunder eller kolleger, og jeg har den bedste chef.

Hyldes i Hedensted og resten af landet

Når Bente Pedersen sætter sig bag kassen i Lidl, kan hun godt lide at få en lille hverdagssnak, mens hun scanner varerne ind.

- Det er som om, kunderne er min familie, siger hun og forklarer, at det store smil og muntre humør ikke er en del af arbejdsuniformen.

- Det er ikke noget, jeg gør bevidst. Sådan er jeg bare, og sådan har jeg altid været.

quote

Jeg bliver lidt genert med alt den opmærksomhed

Bente Pedersen, medarbejder i Lidl, Hedensted

Bente Pedersens altid gode humør og friske bemærkninger er netop, hvad kunderne roser hende for i deres indstillinger til konkurrencen ‘Danmarks sødeste kassedame 2024’.

Måske Danmarks sødeste?

Sammen med kassemedarbejdere fra Himmelev, Hørning, Odense og Kastrup er Bente Pedersen fra Hedensted med i ugebladet Hjemmets konkurrence om titlen som Danmarks sødeste kassedame 2024.

Alle kan stemme i konkurrencen ved at benytte den fysiske stemmeseddel i ugebladet eller på ugebladets hjemmeside, hvor man også kan stemme. Stemmesedlen kan sendes til Hjemmet på adressen Story House Egmont, Postboks 252, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Hjemmet skal have stemmen senest mandag den 29. april.  

Kåringen af Danmarks sødeste kassedame 2024 finder sted i maj. Foruden æren modtager vinderen præmier til en samlet sum af 29.000 kroner.

De skriver blandt andet, at ’hun kender sine stamkunder, men taler med alt og alle’, og at hun 'er et fantastisk menneske, som vil alle omkring hende det bedste'.

- Jeg bliver lidt genert med alt den opmærksomhed, men det rører da noget herinde, siger Bente Pedersen og lægger en hånd på sit hjerte.

Et hjerte, som er fyldt med taknemmelighed over de rosende ord, og samtidig et hjerte, som er langt fra at overveje fy-ordet - pension.

Bente Pedersen har ingen planer om at gå på pension, for så længe hun kan scanne varer på båndet, fortsætter hun bag kassen i Lidl.

Forhåbentligt kan hun sende kunderne ud ad døren med et “kan du have en god dag” mange år endnu.