Akutbil holdt stille i en måned

Akutbilen i Sommersted kom slet ikke ud at køre i maj. Det hænger sammen med Region Syddanmarks overgang til en ny vagtcentral i Odense, hvor det er sygeplejersker, der disponerer.

- Vi har fået regionens ord for, at vi er koblet op og at vi nu vil blive kaldt, siger vicekaptajn i Sommersted Frivillige Brandværn, Kristian Jochimsen. Men jeg er ikke særlig fortrøstningsfuld om det fremtidige samarbejde.

To udrykninger om ugen

Akutbilen i Sommersted kører i snit to gange om ugen. Men siden Region Syddanmark tog den nye vagtcentral hos Falck i Odense i brug, har den slet ikke været i brug.

- Vi har en responstid på fire et halvt minut, og den kan ingen tage fra os, siger Kristian Jochimsen.

Sender altid ambulance

 - Nu må de spise brød til, siger formanden for regionens præ-hospitale udvalg, Thyge Nielsen (V). Brandværnet i Sommersted ved godt, at der bliver mindre brug for deres akutbil fremover. Og det var en fejl, at de ikke var koblet op i den første måned med den nye vagtcentral.

Han afviser, at Falck har haft indflydelse på, hvad der bliver tilkaldt - og måske har foretrukket egne ambulancer.

- Vi sender altid en ambulance - uanset om akutbilen i Sommersted er tilkaldt eller ej.

Ikke ansat af Falck

Thyge Nielsen udnerstreger, at det sundhedsfaglige personale på den nye vagtcentral er ansat af regionen - ikke af Falck. Og det er sygeplejerskerne, som vurderer, om der er brug for akutbilen.

- Akkurat som de vurderer, om akutbilen i Sønderborg eller Aabenraa kan gøre nytte, siger Thyge Nielsen.