TV der bevæger dig

Antallet af naturbrande er eksploderet

245 brande har brandvæsnet foreløbigt måttet slukke i Syd- og Sønderjylland i juli måned. Cirka halvdelen har været markbrande. Senest gik der ild i en mark ved Erlev Bjerge i Haderslev. Foto: Mark Bundgaard, TV SYD

Markbranden ved Erlev Bjerge i Haderslev kunne ses langt væk. Foto: Hans Lausten, TV SYD

1 af 2

Der har i mands minde aldrig været så mange naturbrande i Syd- og Sønderjylland som i år. Alene de seneste fem dage er brandvæsnet rykket ud til 78 naturbrande i regionen.

Der har været ualmindeligt travlt på brandstationerne i Syd- og Sønderjylland i juli måned. Fredag eftermiddag rykkede brandvæsnet ud til naurbrand brand nummer 246 denne måned.

På landsplan har der indtil nu i juli måned været knapt 1100 naturbrande, mens en normal juli måned byder på 175 naturbrande på landsplan.

2018 er dermed et helt igennem atypisk år.

Jeg har aldrig set noget lignende i min levetid. Så langt jeg kan huske tilbage, har der aldrig været så mange naturbrande på så kort tid.

Jarl Vagn Hansen, Beredskabsdirektør, Trekantområdets Brandvæsen.

- Der er ingen tvivl om, at Syd- og Sønderjylland er et af de områder, der oplever flest naturbrande lige nu, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard, til TV SYD.

- Vi kan tydeligt se på statistikkerne, at naturbrandene især er koncentreret i Syd- og Sønderjylland og i Midt- og Nordjylland, siger Bjarne Nigaard.

Ifølge Danske Beredskaber har der de seneste tre døgn været flere end 200 naturbrande i Danmark.

- Vi kan tydeligt se i tallene, at antallet af brande nærmest er eksploderet fra den 20. juli og frem til nu, siger Bjarne Nigaard til TV SYD.

Trekant Brand topper

Det er især Trekant Brand, som dækker Kolding, Vejen, Fredericia, Middelfart, Vejle og Billund Kommuner, der må rykke ud til mange brande.

En af juli måneds mange naturbrande blev fredag slukket af en snarrådig kanoudlejer med pagaj. Foto: Trekant Brand

I dag rykkede Trekant Brand ud til brand nummer 100 i juli måned.

- Jeg har aldrig set noget lignende i min levetid. Så langt jeg kan huske tilbage, har der aldrig været så mange naturbrande på så kort tid, siger Jarl Vagn Hansen, Beredskabsdirektør i Trekantområdets Brandvæsen til TV SYD.

Brand nummer 100 var opstået i en vejkant ved Skodborg, men da brandvæsnet nåede frem var den 

stort set slukket af en kano-udlejer, som kom forbi med en stak pagajer. 

- I Trekant Brand har vi haft 3-4 gange flere brande end normalt, og hvis du sammenligner med sidste år, vil jeg gætte på, at forskellen er endnu tydeligere, siger Jarl Vagn Hansen.

 

Det er ifølge Jarl Vagn Hansen ikke underligt, at Syd- og Sønderjylland er så hårdt ramt af naturbrande.

- Det handler om, at der er meget natur og mange landbrug i Syd- og Sønderjylland, og når det er tørt som nu, skal der stor set intet til, før der opstår brand, siger Jarl Vagn Hansen. 

Læs også Se video: Naturbrand nummer 245 i juli måned

 

Antal brande i Syd- og Sønderjylland i juli måned*

Trekant Brand: 101
Sydvestjysk Brandvæsen: 37
Sønderborg Brand & Redning: 18
Brand & Redning Sønderborg: 51
Sydøstjyllands Brandvæsen: 39 
Kilde: Beredskabsinfo
* tallene er opgjort ved middagstid den 27. juli

Markbrande dominerer

Cirka halvdelen af alle naturbrande i Syd- og Sønderjylland er opstået på marker.

- Det er ofte mejetærskere, der antænder brandene. Der skal stort set intet til. En varm maskine – eller en mejetærsker, der rammer en sten, så der flyver en gnist, er stort set det eneste, der skal til, før der opstår brand, siger Jarl Vagn Hansen til TV SYD.

- Heldigvis er landmændene gode til at passe på, og der er mange af dem, der har brandslukningsmateriel med ud, så de hurtigt kan slukke en brand, når den opstår, siger han.

Alligevel er brandvæsnet foreløbigt rykke ud til flere end 120 markbrande i Syd- og Sønderjylland i juli måned.

 

 

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu