Arkæologer finder stenalderminder under vandet ved ny bydel

På sydsiden af Kolding fjord arbejder arkæologer i disse dage på at sikre fortidsminder inden byggeri af ny bydel. Tirsdag blev der gjort flere fund.

Koldings nye bydel Marina City udvikler sig over de kommende år på sydsiden af Kolding fjord. Men inden byggeriet går i gang, så er arkæologer i gang med at sikre minder fra stenalderen.

- Når vi tror, at der har været stenalderbosættelse i området, så nytter det ikke noget at kigge efter i de øverste lag af havbunden, hvor der er en masse blødt mudder og dynd. Vi skal ned under det, forklarer Otto Uldum, der er museumsinspektør og arkæolog på Langelands Museum, der har ansvaret for den sydlige del af Danmark.

Arkæologerne har travlt. For de skal, skovl for skovl, undersøge et område der svarer til 12 fodboldbaner – vel at mærke 10 meter nede i fjordbunden, på 12 nøje udvalgte steder.

quote

Vi leder efter bosættelsesspor. Typisk er det områder med bearbejdet flint.

Otto Uldum, museumsinspektør, arkæolog, Langelands Museum 

- Det er bøvlet med det tykke lag dynd, og derfor tager det længere tid, end det ellers ville have gjort, forklarer Otto Uldum.

Kolding fjord har tidligere gemt på skatte. Blandt andet Kolding Koggen, der er Nordens første skib med et agterror. Det var Otto Uldum med til at bjerge. Men denne gang forventer arkæologerne ikke af finde skibe.

- Vi leder efter bosættelsesspor. Typisk er det områder med bearbejdet flint, siger arkæologen.

De første fund er allerede gjort. Tirsdag blev der fundet flere flintestykker, østers fra stenalderen og et stenstykke, der måske er en ukendt type redskab. 

Byggeriet af Marina City går i gang i løbet af et til to år. Hvis byggeriet går som forventet kan de første flytte ind i den nye bydel om tre år, og området forventes helt udbygget i løbet af fem til ti år.

- Baggrunden er, at lystbådehavn udvides fra de nuværende 500 pladser til 1.000, fordi Lystbådehavn Nord på den anden side af fjorden bliver lukket, forklarer projektleder for Marina City, Torben Gade, til TV SYD.

Men det var ikke nok for politikerne.

- De synes ikke, det er nok at flytte havnen. De vil udnytte muligheden for at udvikle en ny bydel ved fjorden, slutter Torben Gade.

Bydelen Marina City kommer formodenligt til at bestå af den nye, store marina, omkring 400 nye boliger, fritidsfaciliteter, restauranter, caféer, maritime butikker og overnatningsmuligheder.
Du kan læse meget mere om Marina City på Kolding Kommunes hjemmeside.