Borgmester: Vi har lært af sagen

- Vi har lært, at vi fremover skal være mere vedholdende, siger Sønderborgs borgmester, Aase Nygaard, om dom i omfattende sag om incest.

Sagen, hvor en egyptisk far fra Sønderborg er blevet idømt ni års fængsel for omfattende sexmisbrug af sine børn, har gjort dybt indtryk på Sønderborgs borgmester, Aase Nygaard (Fælleslisten).

.

"Dybt, dybt tragisk"

Misbruget begyndte allerede i 2002, men først i 2009 skred politi og kommune ind, og faderen blev varetægtsfængslet. Forinden havde der dog været flere anmeldelser om familien til både politi og kommune, men de blev henlagt som grundløse.

- Min umiddelbare reaktion på dommen i dag er, at det er dybt dybt tragisk, at der ikke har været nogle voksne i umiddelbar nærhed af de børn, der har været i stand til gribe ind.

 

Fortielser og løgne

Sagen viser, hvordan lukkethed, fortielser og løgne kan lægge slør ud, der gør det svært for en kommune at agere, som vi burde have gjort, siger Aase Nygaard og tilføjer:

- Vi har lært, at vi fremover skal være mere vedholdende, end vi har været i denne sag.

Ankestyrelse undersøger

Sagen opstod før kommunalreformen i den daværende Sønderborg Kommune.
 
Socialminister Benedikte Kiær (K) har bedt Ankestyrelsen undersøge kommunens håndtering af sagen, hvor faderen i årevis misbrugte tre af sine døtre stort set dagligt. Styrelsen ventes at aflevere en rapport om sagen senere på måneden til ministeren.

- Det ser vi meget frem til, siger borgmester Aase Nygaard

Fakta om Sønderborg-sagen

* En 60-årig mand af egyptisk oprindelse blev tirsdag idømt ni års fængsel for omfattende sexmisbrug af flere af sine døtre. Han skal efter afsoning udvises af Danmark for bestandigt. Han er også dømt til at betale hver af de misbrugte døtre 100.000 kroner i erstatning.
* Manden har hele tiden nægtet sig skyldig, og han ankede på stedet dommen og krævede frifindelse.
* Han er dømt for at tvinge de tre piger til forskellige former for sex og samleje. Misbruget foregik i familiens hjem lidt uden for Sønderborg fra 2002 til 2009.
* På ejendommen boede manden sammen med sin danske kone, som han har syv børn med, og en tysk kvinde, som han er muslimsk gift med, og som han har fire børn med.
* De to koner har under sagen fortalt, at manden styrede hjemmet med vold og trusler og ikke tålte at blive sagt imod. Ingen af mødrene anede dog, at han også misbrugte flere af børnene. Den ene har dog fortalt i retten, at hun undrede sig over, at en af pigerne ikke havde mange andre fritidsinteresser end at tilbringe timer i faderens soveværelse, når hun kom hjem fra skole.
* Børnene er i dag i alderen fire til 22 år. Nogle af dem er flyttet hjemmefra, andre er tvangsfjernede, andre igen bor hos deres mødre.
* Sagen omhandler misbrug af tre af pigerne, der i dag er 18, 15 og 11 år. Retten har i sin dom kaldt deres forklaringer "overordentligt troværdige".
* Den 60-årige egyptiske far er ifølge en psykiatrisk undersøgelse ikke sindssyg men psykisk afvigende. Han er dog egnet til almindelig fængselsstraf.
* Mandens forsvarer, Carsten Højer, betegner dommen som "meget barsk". - Det er tæt på retshistorie. Med det gerningsindhold, der er dømt for, så er det en historisk høj straf, siger forsvareren.