Eksklusivt interview med prins Joachim: - Schackenborg føles som hjem

TV SYD har mødt prins Joachim på Schackenborg til en snak om slottet, dets fremtid og betydning for den kongelige familie.

21.

Så mange år boede prins Joachim på Schackenborg Slot i Møgeltønder.

Og selvom den 49-årige prins ikke længere har hverken adresse eller dagligdag på slottet, er det stadig et betydningsfuldt sted for ham – og hans familie.

Faktisk betyder det så meget, at de ikke ”vender tilbage”, når de træder indenfor på Schackenborg men snarere ”vender hjem”.

Interviewet med prins Joachim

Prins Joachim er blevet interviewet på Schackenborg Slot af TV SYD's reporter Jakob Schjødt-Pedersen.

Interviewet er en del af TV SYD's efterårsserie 'Markante bygninger', hvor seerne får mulighed for at kigge ind i både nye og ældre arkitektoniske mesterværker. 
​​​​
Det femte og sidste program om Schackenborg Slot bliver sendt fredag 19. oktober klokken 19.30 på TV SYD.

- Det er næsten som at komme hjem. Både for mig, men også for hele familien. Børnenes legetøj ligger, hvor de efterlod det. Og de nyder det, de kender hver en krog, de elsker at være her, uanset hvilken årstid det er, siger prins Joachim.

- Det føles hjemme. Og vi er selvfølgelig udmærket klar over, at nu er det ikke i matrikelformat hjemme, men al den sjæl, vi har lagt her, den kan vi stadig mærke.

En svær beslutning

Prins Joachim overtog driften af Schackenborg Slot i 1993, hvor han først boede med sin daværende hustru, Alexandra, og sønnerne prins Nikolai og prins Felix, og siden med sin nuværende hustru, prinsesse Marie, og deres børn, prins Henrik og prinsesse Athena.

Prinsen forsøgte gennem årene at få landbruget på slottets over 1.000 hektar store grund til at give overskud, men det var en underskudsforretning, og med en gæld på 42 millioner kroner måtte han i 2014 give op.

Prins Joachim og familien flyttede fra Møgeltønder i Sønderjylland til Klampenborg i Nordsjælland, og det mere end 800 år gamle slot overgik til en nystiftet fond.

Det var ikke nogen nem beslutning, fortalte Prinsen i en pressemeddelelse i sommeren 2014. Men den rigtige for slottets fremtid, understregede han ved samme lejlighed.

Udover at være hyggeligt synes prins Joachim også, det er et privilegium at få lov til at komme til Schackenborg Slot og bo der, som var det et hjem. Foto: Thomas Sejstrup Hoffmann-Møller, TV SYD
Udover at være hyggeligt synes prins Joachim også, det er et privilegium at få lov til at komme til Schackenborg Slot og bo der, som var det et hjem. Foto: Thomas Sejstrup Hoffmann-Møller, TV SYD

- Jeg har sat mit præg

Når han i dag skal sætte ord på, hvad Schackenborg betyder for ham, kan han ikke lade være med at nævne slottets historie, der ”ånder mellem væggene og under taget”. En historie, som han selv er blevet en del af.

- Jeg er godt klar, over, at jeg ikke er den, der har boet her længst, men jeg mener ærlig talt, jeg har fået sat nok så meget præg på stedet her i de nogle og 20 år, jeg boede her, siger prins Joachim.

I hans tid på Schackenborg Slot var det privat, og der var kun gæsteadgang til slotshaven. Men den tid er forbi, for Schackenborg Fonden, som i dag driver slottet, satser benhårdt på at åbne det for offentligheden og tiltrække turister.

Og selvom Schackenborg er den royale families andet hjem, glæder det alligevel prins Joachim, at der bliver gjort en indsats for, at også helt almindelige mennesker i fremtiden får mulighed for at opleve slottet til for eksempel julemarked, koncerter eller foredrag.

- Det er helt rigtigt set af fonden, at stedet skal leve. Stedet skal også have en identitet. Og ikke mindst: Stedet og fonden skal kunne identificeres af den besøgende. At det ikke bare er en stor flot bygning og et navn, siger han.

- Her kan man komme ind og bese noget, som er unikt i Sønderjylland.

Prins Joachim, prinsesse Marie og børnene, prinsesse Athena og prins Henrik (på borgmester Henrik Frandsens skuldre), nød musikken på årets Tønder Festival sidst i august.
Prins Joachim, prinsesse Marie og børnene, prinsesse Athena og prins Henrik (på borgmester Henrik Frandsens skuldre), nød musikken på årets Tønder Festival sidst i august.
Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Kærlighed til Sønderjylland

Selv besøger Prinsen slottet mellem 10 og 15 gange hvert år. Nogle gange på grund af arbejde, andre gange af private årsager. Mindst fire gange om året har han også sin familie med.

Og kærligheden til Sønderjylland er ikke blevet mindre, efter han flyttede. Snarere tværtimod.

- At mærke livet her. At besøge de steder, man kender og stadigvæk opleve nye steder. At ses med gamle venner. Men også at have gæster med hernede og vise dem det. Det er altid dejligt. Det er også det, jeg tror, børnene mærker. De lever her også, siger prins Joachim.

Se interviewet med prins Joachim øverst i artiklen og programmet 'Markante bygninger' om Schackenborg Slot fredag klokken 19.30 på TV SYD.