Prisvindende krimiforfatter fra Esbjerg får filmatiseret sin gyser i hjembyen

Optagelser til ny dansk film foregår på psykiatrisk sygehus og kendt hotel i byen. "Mulm" er en psykologisk gyser inspireret af forfatterens - og instruktørens - egne oplevelser.

Han sidder med sin computer i krimisektionen på byens bibliotek. Det virker som den største selvfølgelighed. Nu hvor han skriver horror og gyserromaner. Men der er også en anden grund: 

- Jeg sidder faktisk ofte og skriver her. Her er både stille, men også lidt liv, siger Teddy Vork. 

På hylden bag ham står bøger med død og uhygge. Den ene med titlen Mulm. Det betyder mørke. 

Optagelserne skulle have foregået i Esbjerg, men manglende økonomisk støtte til filmen gjorde, at de fleste optagelser foregår på Sjælland.
Optagelserne skulle have foregået i Esbjerg, men manglende økonomisk støtte til filmen gjorde, at de fleste optagelser foregår på Sjælland.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Han har naturligvis vidst det et stykke tid, men det begynder at blive alvor. Hans roman er ved at blive til en film.

- Det tager jeg som et skulderklap. Det giver selvtillid og endnu mere lyst til at skrive, siger den 45-årige forfatter. 

quote

Som at se ind i et forvrænget spejl.

Teddy Vork, forfatter, Esbjerg

Teddy Vork på Hotel Britannia i Esbjerg Midtby, Hotellet spiller en rolle i bogen - og nu også i filmen.
Teddy Vork på Hotel Britannia i Esbjerg Midtby, Hotellet spiller en rolle i bogen - og nu også i filmen.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Gys på psykiatrisk sygehus 

Optagelserne skulle have foregået i Esbjerg, men manglende økonomisk støtte til filmen gjorde, at de fleste optagelser foregår på Sjælland. Indtil filmdistributionsselskabet Another World  trådte ind i billedet og fik arrangeret det sådan, at en række optagelser alligevel kommer til at foregå i Esbjerg. Her hvor handlingen finder sted. Og hvor forfatteren bor. 

- Det var lidt en frygt, jeg havde, at der ikke kom noget med fra Esbjerg i filmen, men det gør der jo så nu, siger han. 

Netop i disse dage arbejder filmholdet på det psykiatriske sygehus i Esbjerg. I byen kaldet Spangsbjerg. 

- Det er meget vigtigt for filmen at få tilført den ægthed, der er ved at kunne lave optagelser her. Vi er meget glade for at få lov til det, siger filmens instruktør Martin Vrede.  

Både Martin Vrede og Jens Sætter-Lassen roser den modtagelse, som filmholdet har fået i Esbjerg. Men filmen bliver til uden økonomisk støtte fra kommunen.
Både Martin Vrede og Jens Sætter-Lassen roser den modtagelse, som filmholdet har fået i Esbjerg. Men filmen bliver til uden økonomisk støtte fra kommunen.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Instruktør kender tabu

Mulm er et vedkommende psykologisk gyser-drama, der under den uhyggelige overflade tager fat om problemstillingen med tabuisering af psykiske sygdomme.

Instruktøren Martin Vrede har selv haft berøring med psykisk sygdom i sin nære omgangskreds og ved hvordan tabu og fordomme påvirker de mennesker, som rammes af psykisk sygdom. Da han havde læst ”Mulm” var han ikke i tvivl om, at bogen skulle filmatiseres.

- Det var ganske enkelt en af de mest uhyggelige bøger, jeg nogensinde har læst. Uhyggen kom snigende, og det stod hurtigt klar for mig, at det skulle blive til en film, siger han. 

Prisbelønnet roman

Mulm blev nemlig kåret som "Årets danske gyserudgivelse" i 2020. Det skete på krimimessen i Horsens.

Fra Juryens dom: "Hverdagen og det almindelige liv skildres eminent, og vi oplever med stigende ubehag, hvordan den kendte verden krakelerer og det ukendte siver ind i historien som en underliggende summen af rædsel. Fortællingen balancerer på en skarp knivsæg af banal hverdagstrivialitet og en mørk, dæmonisk domestic noir, hvor kræfter udefra vender dagligdagen på hovedet."

Det er anden gang, Teddy Vork vinder prisen. Første gang var i 2014, hvor hans bog "Sprækker" vandt prisen.

Forfatter med egne erfaringer 

Men nok så vigtigt: Forfatteren er blevet inspireret af sit eget liv. Sine egne erfaringer. For han har selv stået i den situation, som kan udløse masser af tvivl - og måske endda paranoia - hos forældre. 

Det skete da også for Teddy Vork, da hans tidligere hustru blev indlagt på det psykiatriske sygehus i Esbjerg, og han stod alene med sin søn og det uundgåelige spørgsmål: Kan jeg nu tage vare på ham? Og hvad nu hvis jeg ikke kan? Og det er lige præcis inspirationen for historien - og snart i filmen - Mulm. 

- At se de små klip, som jeg har fået lov til at se fra filmen, er som at se ind i et forvrænget spejl, siger han. 

Tvivl

Er der en ond tilstedeværelse i huset, eller har hovedpersonen Jakob et psykisk sammenbrud?

Mulm er en psykologisk gyser, der bruger teamet Tvivl som igangsætter for alle forældres værste mareridt: Hvad nu hvis jeg ikke er i stand til at beskytte mit barn?

Mulm er en vedkommende psykologisk fortælling, som langsomt hiver publikum ind i dens univers og som sætter sig fast i lang tid efter dens eksplosive finale og hjerteskærende slutning.

Kilde: Pressemeddelelse

Lokal opbakning

At filmholdet kunne flyttes til Esbjerg for at lave optagelser her, sker med lokal opbakning. Især fra filmdistributionsselskabet Another World Entertainment. 

- Jeg synes, at det er et virkelig spændende projekt. Det er så sjældent, at der sker sådan noget, som det her, og da forfatteren er herfra, og bogens handling foregår i Esbjerg, så skulle vi da have nogle af de vigtige optagelser til at foregå i byen, fortæller direktør Kenneth Eriksen. 

Han vil ikke oplyse, hvor stor firmaets økonomiske støtte er, men understreger, at der i lige så høj grad er tale om at støtte med knowhow og tid. Filmen har fået mere lokal opbakning med tøj til skuespillere og catering. Desuden huser Hotel Britannia de 14 mænd/kvinder, som filmholdet udgør.  

Kenneth Eriksen fra Another World, skuespiller Jens Sætter-Lassen og filmens instruktør Martin Vrede efter dagens optagelser.
Kenneth Eriksen fra Another World, skuespiller Jens Sætter-Lassen og filmens instruktør Martin Vrede efter dagens optagelser.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Filmen Mulm har et budget på bare fire millioner kroner. Til gengæld har instruktøren Martin Vrede selv sørget for langt de fleste penge.   

Den kommer i biografen i 2024.