TV der bevæger dig

Følg med live: Storke ringmærkes i dag

Klar til ringmærkning af storkeunger søndag. Til venstre TV SYDs fotograf John Melin, til højre Tinglev Brandvæsen. Foto: Bente Sønderby, TV SYD

01:17

De tre storkeunger i reden i Smedager skal søndag ringmærkes og kønsbestemmes. Denne video på halvandet minut er fra søndag morgen mellem kl. 7 og 7.30. Handlingen er i kronologisk rækkefølge. Læg mærke til, hvordan den ene unge 16 sekunder inde i videoen strækker både vinge og ben på nærmest menneskelig maner. Video: TV SYD/Storkene.dk

En af storkeungerne strækker søndag morgen både vinge og ben - næsten helt menneskeligt. Foto: TV SYD / storkene.dk

1 af 3

De tre storkeunger i Smedager ringmærkes i dag søndag. Følge med direkte her i artiklen, når det sker kl. 14.00.

Læs også Ekspert: Storkeungerne er flyvefærdige i juli

Hvis de tre storkeunger i Smedager havde bare den mindste mistanke om, hvad der ventede dem i dag, ville de nok ikke have været så afslappede her til morgen.

Ved syv-tiden rejste de sig én efter én i storkereden, der søndag eftermiddag bliver rammen om en af årets store dage for storkefolket. Ungerne skal ringmærkes - på lige fod med de foregående ni unger, som gennem årene er født og opvokset i samme rede.

Kl. 14.00 hejser Tinglev Brandvæsen en stige op til reden i Smedager, hvorpå storkeungerne skal ringmærkes. Hans Skov fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) står for ringmærkningen. Alt sammen kan følges direkte på tvsyd.dk.

- Han er den eneste i Danmark med licens til at ringmærke storke. Fra i dag er ungerne oficielt statseje. De tilhører Zoologisk Museum i København, fortæller Mogens Lange fra Storkene.dk til TV SYD.

Ikke en eneste af dem er aflæst rundt om i verden.

Mogens Lange, storkene.dk

Det betyder i parksis, at hvis en af ungerne dør, skal den afleveres til Zoologisk Museum.

Tidligere ingen succes

I alt ni unger er gennem årene opvokset og ringmærket i reden i Smedager. Men det har ikke ført til, at nogle af fuglene er genkendt andre steder i Europa eller Afrika.

- Ikke en eneste af dem er aflæst rundt om i verden, fortæller Jess Frederiksen, formand for Storkene.dk, til TV SYD.

Over halvdelen af de unge storke dør, inden de bliver kønsmodne i deres tredje leveår.

- Især det første år er farligt, når de flyver til Spanien eller Afrika. Mange farer lurer på vejen mod syd. Primært højspændingsledninger og vindmøller er storkeungernes værste fjender på det første lange træk sydpå, fortæller Jess Frederiksen, der selv er til stede ved dagens ringmærkning. 

Når først fuglene har overlevet de første tre-fire år, er de blevet modne og erfarne og har forstået at undgå de værste farer.

Udover ringmærkningen søndag skal fuglenes køn også bestemmes. En brystfjer fra hver storkeunge bruges til kønsbestemmelse. Resultatet foreligger inden for én til to uger.

Ornitologer og andre interesserede kan aflæse ringmærkede fugle og registrere deres fund hos Ringmærkningscentralen, som hører under Statens Naturhistoriske Museum.

Link til live-cam med storkene i Smedager.

 

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu