Forrygende salg af julekarper

Folk strømmede lørdag til Gråsten Slotssø for at købe eller blot se de mange karper, som var til salg ved søens bred. Og der var nok af dem - omkring 250 kilo.

Det var Naturstyrelsen Sønderjylland som inviterede til karpesalg op til jul. I år strømmede omkring 400 mennesker til Gråsten for enten at købe ellerblot se karperne.

Karper kan blive rigtig store og veje op mod 40 kilo, men dem som var til salg i gråsten i dag vejede mellem 1,5 kilo og 3 kilo.

Der var også karper på grillen og i rygeovnen, så folk havde mulighed for at prøvesmage fisken, som mange tror smager af mudder, da den lever i søer og i brakvand - men den smager rigtig godt - især grillet, fortæller Andreas Hermann, Naturskoleleder i Gråsten.

Karper er traditionel julespise i Sønderjylland, hvor den kommer på bordet i hele julemåneden, og i Centraleuropa er karpen anset for at være en meget fin spise.

Historien om karpedambruget ved Gråsten Slot:

* Der har formodentlig været karpedrift i søerne ved Gråsten Slot siden år 1700.
* Beskrivelse af karpedrift nævnes i 1725, ved Augustenborgernes overtagelse af slottet.
* Rigtig gang i driften kommer der i 1884, hvor Hertug Ernst Günther II overtager slottet.
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.