Det var Naturstyrelsen Sønderjylland som inviterede til karpesalg op til jul. I år strømmede omkring 400 mennesker til Gråsten for enten at købe ellerblot se karperne.
Karper kan blive rigtig store og veje op mod 40 kilo, men dem som var til salg i gråsten i dag vejede mellem 1,5 kilo og 3 kilo.
Der var også karper på grillen og i rygeovnen, så folk havde mulighed for at prøvesmage fisken, som mange tror smager af mudder, da den lever i søer og i brakvand - men den smager rigtig godt - især grillet, fortæller Andreas Hermann, Naturskoleleder i Gråsten.
Karper er traditionel julespise i Sønderjylland, hvor den kommer på bordet i hele julemåneden, og i Centraleuropa er karpen anset for at være en meget fin spise.
Historien om karpedambruget ved Gråsten Slot:
* Beskrivelse af karpedrift nævnes i 1725, ved Augustenborgernes overtagelse af slottet.
* Rigtig gang i driften kommer der i 1884, hvor Hertug Ernst Günther II overtager slottet.