Folketingsmedlemmer tavse om prisen for deres valgkamp

Kandidater med store kampagner er lukkede, når det handler om sponsorater. Lotte Rod (R) mener, at der er for mange skjulte penge i valgkampen.

En valgkamp kan koste alt fra nogle få hundrede kroner til omkring en halv million. Det viser en rundspørge, som TV SYD har lavet til alle folketingskandidater i Sydjyllands Storkreds.

Undersøgelsen viser også, at der stort hemmelighedskræmmeri om, hvor pengene kommer fra. Mange vil ikke svare, og det gælder typisk for de kandidater, som fører de mest omfattende kampagner.

De fleste kandidater, som ikke ønsker at svare, henviser blot til, at de overholder de gældende regler. Det vil sige, at alle donorer, som giver mere end 22.200 kroner, skal stå frem med navn. Men det sker sjældent før efter et valg, hvor der ikke længere er fokus på valg.

Tavse folketingsmedlemmer

Således vil de nuværende folketingsmedlemmer Eva Kjer Hansen (V), Anni Matthiesen (V), Benny Engelbrecht (S), Christian Rabjerg Madsen (S), Jesper Petersen (S) og Henrik Dahl (LA) ikke sætte beløb på, i hvert fald ikke på denne side af valget.

Heller ikke Christoffer Aagaard Melson (V), Hans Christian Schmidt (V) og Birgitte Vind (S) har svaret, mens Nye Borgerlige svarer, at Pernille Vermund som formand ikke kan adskille sit personlige valgbudget fra resten af partiet.

quote

Jeg fortæller heller ikke på forhånd om mine originale valgkampideer.

Benny Engelbrecht, folketingsmedlem og kandidat for Socialdemokratiet

De fleste af de fåmælte folketingskandidater begrunder ikke, hvorfor de ikke er åbne om støtten. Men Benny Engelbrecht (S) forklarer, at det er ”af principielle årsager”.

- En valgkamp har jo også et element af konkurrence over sig. Jeg fortæller heller ikke på forhånd om mine originale valgkampideer - for eksempel den skattejagt i lygtepælene, jeg har fundet på denne gang, siger Benny Engelbrecht.

Fire undtagelser

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), Lotte Rod (R), Anders Kronborg (S) og Niels Flemming Hansen (K) er undtagelser fra reglen.

Niels Flemming Hansen fortæller, at han har 450.000 kroner til rådighed. Mens Anders Kronborg oplyser, at hans valgkamp koster ”på den anden side af 200.000 kroner”. Han forklarer, hvorfor der er mange penge i valgkampen denne gang.

- Den største bidragsyder er partiet selv. Det er over tre år siden, der var folketingsvalg sidst, så partiet har haft mulighed for at spare op. Desuden har besøgende i vores valgbutik indbetalt beløb på alt mellem 200 og 1.000 kroner, og dele af den lokale fagbevægelse og det lokale erhvervsliv har også bidraget, fortæller Anders Kronborg.

Anders Kronborg (S).
Anders Kronborg (S).
Foto: Peter Elgaard, TV SYD

- For mange penge i valgkampen

Karina Lorentzen Dehnhardt svarer, at hun ikke har en personlig valgkamp, men at SF i Kolding har sat godt 130.000 kroner af til valgkampen.

Mens Lotte Rod har sendt TV SYD et valgbudget, der viser, at hun har 62.875 kroner til rådighed. Alle hendes penge kommer fra Radikale Venstre.

quote

Der er for mange penge, for mange annoncer og for mange skjulte særinteresser i politik.

Lotte Rod, folketingsmedlem og kandidat for Radikale Venstre

- Jeg modtager kun penge fra mit parti. For eksempel har jeg lige sagt nej tak til penge fra en virksomhed og i stedet opfordret dem til at donere beløbet til Mødrehjælpen. Der er for mange penge, for mange annoncer og for mange skjulte særinteresser i politik, og derfor forsøger jeg at gå forrest og vise, at man godt kan lave politik på en anden måde, siger Lotte Rod.

Lotte Rod (R)
Lotte Rod (R)
Foto: Chris Pedersen, TV SYD

Sekscifrede budgetter

Der er dog kandidater, som godt vil oplyse om sekscifrede beløb i deres jagt på stemmer.

Tilde Holch Duedahl (V), bruger 250.000 kroner, hvoraf hun selv lægger 50.000 kroner. Præcis det samme svar kommer fra Rune Bønnelykke (NB).

Rasmus Dahlberg (K) forventer at ende på ”mellem 200.000 og 250.000 kroner”, og Klaus Sandfeld (V) har 300.000 kroner til sin kampagne.

Karsten Byrgesen (NB) spenderer 120.000 kroner af egen lomme på sin kampagne. Det samme beløb angiver Steen Holm Iversen (K), som bruger ”cirka 40.000 kroner” af sine egne penge. Mens Jens Jonatan Steen (S) angiver, at han i alt får ”over 100.000 kroner” til rådighed.

Betaler cirkusset selv

Bo Kleis Christensen (NB) vil gerne fortælle, hvorfor han ikke spytter ud med beløbet.

quote

Det er min sag, hvad jeg bruger mine penge på. Nogle køber en amerikanerbil, jeg er politiker.

Bo Kleis Christensen, kandidat for Nye Borgerlige

- Det er væsentligt mindre end de kandidater, som har en pengetank i ryggen. Men for min privatøkonomi er det rigtigt mange penge, og jeg betaler næsten hele cirkusset selv. Jeg har ikke lyst til at sidde ved næste familiekomsammen og diskutere hvor mange af mine egne surt tjente penge, jeg bruger på valgkampen. Det er min sag, hvad jeg bruger mine penge på. Nogle køber en amerikanerbil, jeg er politiker, siger Bo Kleis Christensen.

Åbenhed på venstrefløjen

På venstrefløjen oplyser kandidaterne gerne, hvor meget de bruger på valgkampagner, og det er som regel ret små beløb.

- Jeg har fået 8.000 kroner til at føre valgkamp fra vores centrale partikasse samt stillet en elbil til rådighed. Afdelingerne i Esbjerg og Aabenraa har betalt for plakater. Derudover har jeg ikke modtaget nogen former for støtte, siger Rasmus Vestergaard Madsen, som stiller op for Enhedslisten.

Som nummer to på kandidatlisten er han endda bedre stillet end flere af kandidaterne længere nede på listen. Heller ikke hos Alternativet svømmer kandidaterne i penge.

quote

Jeg har ingen valgplakater, men har brugt 500 kroner på at printe flyers.

Carsten Sohl, kandidat for Alternativet

- Jeg har ingen valgplakater, men har brugt 500 kroner på at printe flyers, som jeg selv har lavet. Desuden har jeg købt en grøn habit og en grøn skjorte særligt til min valgkamp, siger Carsten Sohl, som er kandidat for Alternativet. 

Enhedslisten har foreslået, at alle økonomiske bidrag over 5.000 kroner skal offentliggøres, og at navn og adresse på tilskudsydere skal oplyses.