Hun kom gennem anoreksien

21-årige Natacha Wede fra Esbjerg har gennem teenageårene lidt af anoreksi. Hun blev reddet af en indlæggelse, men mange kommune svigter borgere, som har spiseforstyrrelser.

I Danmark lider 75.000 mennesker - både børn, unge og voksne -af en spiseforstyrrelse. Men næsten ingen kommuner sørger for at samle de spiseforstyrrede op, når de har været i psykiatrisk behandling.

5.000 af dem lider af anoreksi, 30.000 af bulimi og 40.000 af overspisning.

Det er en gruppe danskere, der har det svært med deres krop og vægt - og hvor det at sp ise udgør en daglig kamp.

Tåget fortid

Det betyder, at halvdelen af dem bliver indlagt igen.

En af dem, der har prøvet det på egen krop er 21-årige Natacha Wede fra Esbjerg. Op gennem teenageårene led hun af anoreksi. TV SYD har besøgt hende.

Hun går imod en lys fremtid. Men bag hende ligger en tåget fortid.

- Jeg kan huske brudstykker, men ikke hvordan jeg havde det, eller hvad jeg lavede.

Hun blev i gymnasiet ramt af alvorlige spiseforstyrrelser. Sygdommen har gjort, at hun kun kan huske de dybeste følelser.

- Jeg følte mig meget anderledes, og jeg gik og skjulte mig. Jeg troede ikke, jeg var noget værd.

Derfor begyndte hun at ændre sin kost og motionsvaner - radikalt. Enten så sultede hun sig selv, eller så overspiste hun for derefter at kaste op.

- Jeg planlagde, hvad skulle jeg spise hvornår. Spiste jeg for meget, skulle jeg motionere. Jeg lavede lektier på min motionscykel, fordi jeg simpelthen ikke havde tid ellers.

Vil være sygeplejerske

Igennem gymnasietiden tabte Natacha sig mere og mere. Men ret hurtigt handlede det ikke længere om udsendet.

- Jeg prøvede at undertrykke mine rigtige følelser. Det der gjorde ondt, fortæller hun i dag. For at få det til at gøre ondt et andet i kroppen, og fortrænge tingene.

- Men alt det her anoreksi, har jo ikke noget med at gøre at være slank og pæn eller skal ligne en model. Jeg kom så langt ude, jeg ikke ville være pæn, jeg ville bare være tynd og grim.

Et par dage efter studentereksamen blev hun indlagt med alvorlige problemer. Hendes vægt var livstruende lav - og hun kunne ikke tage stilling til noget som helst.

Men indlæggelsen blev hendes redning:

- Jeg kom under tvang i en periode, og det hjalp til at få noget mad ned. Jeg havde to dejlige kontaktpersoner, som var der meget for mig og hjalp mig til at snakke om tingene.

Natacha er startet på sygeplejeuddannelsen, og nu ser hun anderledes på det hele. Både på sig selv, men også på fremtiden.

Kun tilbud i tre kommuner

Kun tre kommuner i Region Syddanmark har specialiserede tilbud til personer med spiseforstyrrelser. Det er kommunerne Tønder, Sønderborg og Vejle.

Det er VIOSS - Videnscenter om Spiseforstyrrelser og Selvskade, der har lavet undersøgelsen.

Sønderborg og Tønder har et tilbud til børn og unge, som har været indlagt med spiseforstyrelser, mens Vejle Kommune har et tilbud til voksne.

Læs mere om spiseforstyrrelser her.

Nyt billede (3)